Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

ATT HA RÄTT

***

Säkraste sättet att inte behöva lära sig något nytt är att veta att man rätt. När man har rätt vet man redan hur det är och det är därför onödigt att ta in nya fakta. Det är bara det att världen utvecklas hela tiden, precis hela tiden. De gäller allt. Jag menar allt, bokstavligen, alltså inte nästan allt utan absolut allt. Vetenskaper, människokännedom, religion. Det är dom som säger att dom ´vet som vi skall se upp med. Däremot ska vi lyssna på dom som inte vet därför dom är nyfikna. Barn vet att det är mycket dom inte vet eller förstår, men dom är nyfikna och frågar hela tiden. Hur gammal är farfar? Kommer han dö snart? Finns det någon Gud? Hur ser han ut och vad gör han? Vad får vi till middag? Måste jag äta upp fisken? Relevanta frågor som kräver riktiga svar.

*

Det bekymrar mig att nästan alla vuxna människor säger att dom vet, dom sätter tom en ära i att veta. Alla vuxna vill ha rätt. Det är en sluten inställning. Dom vet att Gud finns, hur han ser ut och vilka han gillar och vilka regler som ska finnas på jorden. Dom vet också vilka  kameror som är bäst och tom vilka bilder som är bäst. Men ändå verkar dom inte ens veta hur man blir lycklig. När jag sitter och bläddrar bland all bilder på vuxna människor i bloggen hittar jag inte någon som verkar lycklig, som lyser inifrån. Ibland skrattar dom ett ögonblick men sen verkar dom lika allvarliga och ledsna igen. Barnen säger inte att dom har rätt,  men det ser ut som dom vet mkt mer än vi tror. Dom är glada nästan jämt och nyfikna precis jämt, det är så nära lycklig jag tror vi kan komma. Och jag är gladast när jag är med barn, egna eller andras.

*

Vad är det där? Vad gör dom? Vad äter dom för nå´t? Sticks dom? Eller biter?

*

***

Inlagt 2019-04-08 01:30 | Läst 998 ggr. | Permalink

"Tänkvärt skrivet (som vanligt) med passande bild. Däremot tror jag inte vetskap behöver exkludera ödmjukhet. Och det menar du säkert inte heller."


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Tänkvärt skrivet (som vanligt) med passande bild. Däremot tror jag inte vetskap behöver exkludera ödmjukhet. Och det menar du säkert inte heller.
Svar från Khalad 2019-04-08 12:41
Tack Ragnar, har fått för mig att de flesta vetenskapsmän är ganska ödmjuka, liksom fortsätter att ställa frågor, nya frågor hela tiden. Hälsningar/ Björn T
Bra bild på det temat!

Att veta säkert? Nja – jag vet inte... :-)
Om man går ut i debatt om någonting så måste man ju driva en linje. Annars blir det ju ingen debatt. Om man går ut med att man inte alls vet vad man talar om – tror du då att det blir något åsiktsutbyte? Själv går jag ofta ut med deklarationer som jag inte alls är så väl på det klara med, bara för att få respons – att se vilka synpunkter som kommer fram. Det är nog vad många menar med givande och tagande i ett åsiktsutbyte – det demokratiska samtalet om du så vill. Om alla vore tvärsäkra på sin sak, så fanns det ju inga skäl att utbyta några åsikter. Jag skriver alltså inte under på din tolkning av verkligheten.

Barn som är lyckliga och vetgiriga? Tacka fasen för det. Allt är nytt och intressant, och dom har inte ännu blivit belastade med elände, frustration, och besvikelser. Jag undrade redan som ung varför gamla människors mungipor stod i skarp vinkel nedåt. Sedan kom jag på att det var en följd av alla sorger och alla besvikelser dom under resans gång fått inkassera – en rätt naturlig följd faktiskt att man inte alla gånger ser så glad och lycklig ut. Saker och ting blev ju inte alls som dom hade tänkt sig.

Varför säger folk ofta att; ”det var bättre förr”? Saken är nog den att dom inte avslutar meningen. Det borde vara; ”det var bättre förr, för då var jag ung”.
Svar från Khalad 2019-04-08 12:47
Tror det vore fint att behålla lite mera av barns nyfikenhet i vuxen ålder. Skulle inte skada om en och annan politiker också försökte, varför inte en del bank-VDar också? Hälsningar/ Björn T