Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

NÄR NÖDEN ÄR SOM STÖRST....

***

.....är hjälpen ofta närmast. Stämmer om man är i Grängshammar och vid Östra Silfbergs kyrka. Herrar i mitten (förstås), damer till höger och ja, till vänster då? Barn kan jag tycka det borde stå men skylten verkar för kort för det. Att fortsätta tjata om elpriset känns ju trist, så jag avstår. Den insiktsfulle kan ju kolla vilken regering som stängde två fungerande kärnkraftsreaktorer för mindre är tre år sen och vilka partier som försökte hålla emot innan hen röstar om några veckor. Men logik är inte på modet idag, inte långsiktighet heller, så det är nog mkt begärt misstänker jag.

*

*

***

Inlagt 2022-08-18 11:24 | Läst 1683 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Ett klerikalt afträde - gubevars!

Tycker jag mig spåra en viss återhållen upprördhet i den övriga texten... :-)
Jag håller med.
Svar från Khalad 2022-08-18 16:07
Tack Peter, du anar nog rätt där :-)
2022-08-18 14:02   Jan Rufelt
Nja, du. Jag är lättad (som nästan granne med barsebäcksverket)! Köpenhamnsborna också verkar det som!
Att bara tänka på pengar när det gäller vilken energi vi skall använda funkar inte längre, inte för mig i alla fall.
Du får kalla mig mig hur ologisk som helst.

Det är många andra saker än det minskade antalet kärnkraftverk som beror på att denna situation har uppstått, inte minst en fruktansvärt dålig och illa genomtänkt planering inom de offentliga och privata sektorer som skall sköta vår energihushållning. Att i pengars namn göra oss beroende av Ryssland t.ex. är ju häpnadsväckande. Företagens ekonomi och kvartalsrapporter är ju naturligtvis viktigare än människors hälsa. Glappen i priser mellan de olika energiområdena, kommuner som vägrar bygga vindkraftverk och som bara verkar tänka kortsiktigt p.g.a. just pengar (skattehöjningar är ju helt otänkbart) och därför inte satsar långsiktigt. Detta är ju egentligen en process som pågått ända sedan 70-talet. Krig o elände, listan kan göras hur lång som helst. Verkar vara lite "Vilda västern" över det hela tycker jag när energiföretagen gör enorma vinster och frikostigt delar ut vinsterna till sina ägare och staten håvar in skatterna. Inte ens marknaden själv kan fungera med så fluktuerande priser som just nu råder, med andra ord en VÄLDIGT HALTANDE MARKNAD.
Jag saknar verkligen en politisk hållbar och rättvis plan över hur vi skall fördela pengarna så att människor inte tvingas gå från hus och hem, företag kan planera inför framtiden och vår planet kan läka. Detta måste förmodligen ske inom EU men där verkar inte viljan finnas heller (annars hade de väl inte likställt kärnkraften med förnybar energi, Frankrike hade nog lite att säga till om i den diskussionen), i Sverige verkar politikerna tycka att marknade skall lösa det mesta själva.
Nu ser istället högern här hemma sin chans att skita i miljön o vår planet och vill SÄNKA skatterna på det som smutsar ner vår planet mest av allt. Pengar, pengar, pengar. Jag säger REGLERA, reglera, reglera och hoppas att vi så småningom får politiker som har ryggrad nog att stå upp och fördelar pengarna på ett hållbart sätt, både för företag, människor och miljön.
Barsebäcksverket släppte förresten ut ett "radioaktivt dammmoln" för ett tag sedan, en nyhet som inte nått allmänheten förrän i går. Det var aldrig någon fara för oss runt omkring påstår de ansvariga för nedmonteringen av det (för mig) förhatliga kärnkraftverket.
Svar från Khalad 2022-08-18 15:38
Precis som du är lättad över att Barsebäck stängde tycks alla som riskerar att få ett vindkraftverk i närheten göra allt för att de inte ska bli av. Vattenkraften kommer också dras ned nu när den miljöprovas. Priserna på el de senaste dagarna visar att vi har för lite el vissa dagar. Fortsätter det kommer de stora industrisatsningarna i Norrland inte bli av, det skulle märkas på sysselsättning och lönenivåer. Förstår att du är stor vän av regleringar, det har genom tiderna alltid resulterat i dålig ekonomi. Kuba, Nordkorea, Östtyskland Rumänien, Albanien är bra exempel. Genom regleringar försvinner så småningom den fria marknaden och så småningom finns inga pengaströmmar att reglera. När den fria marknaden försvinner försvinner också underlaget för demokratin. Tack för inlägget!
PS Barsebäck las fö ner redan 2005, det var inte det jag syftade på utan Ringhals 1 och 2.
Jan Rufelt 2022-08-18 16:11
Att sätta likhetstecken mellan regleringar av en marknad och kommunistiska diktaturer (som jag verkligen inte heller är någon anhängare av) är för mig lite svårsmält minst sagt.
"Genom regleringar försvinner så småningom den fria marknaden" säger du. Jag skulle vilja säga att utan regleringar kommer ingenting att fungera inte heller den fria marknaden som sådan. Man undrar ju faktiskt hur fri den egentligen är också.
Att jämföra folks ovilja att vara grannar med ett vindkraftverk jämfört med ett kärnkraftverk tycker jag haltar betänkligt också. Men visst, kortsiktighet är namnet för dagen, låt oss lämna skiten till de kommande generationerna eller varför inte exportera den så vi inte behöver se den i alla fall.
Svar från Khalad 2022-08-18 19:34
Du skriver mkt. Om du tittar på min blogg har jag en enda mening om detta som du nu gjort två långa inlägg om. Såklart behövs en del regleringar också i en marknadsekonomi. Det har vi också. I min värld behövs nu inte fler eller mer regleringar utan färre. När du därför skriver att vi behöver regleringar regleringar och regleringar är det inte långsökt att känna draget från kommunismen och planekonomin. Båda dessa kännetecknas just av regleringar, behovet att styra människor på detaljnivå. Fö var inte tanken att sätta likhetstecken mellan vindkraftverk och kärnkraftverk. Men om människor väljer att säga nej till massiv vindkraftutbyggnad, nej till kärnkraft och ställer hårdare krav på vattenkraften är ju resultatet mer fossilkraft, det vill jag inte ha, och som det verkar rätt många fler. För mig är diskussionen avslutad, Med vänlig hälsning,/ Björn
Vad jag än tycker om stängandet av reaktorerna i Barsebäck så är det inte den frågan som avgör vilket parti jag tänker rösta på i valet, inte heller diesel- och bensinpriset avgör detta.
Valet handlar om så mycket mer, och för mig handlar det nog mer om mina grundläggande värderingar och vilka partier som står närmast dessa.

Vid folkomröstning ang. kärnkraften 1980 så jobbade jag på Studsvik utanför Nyköping. Gissa vilken linje som förspråkades där 😂😉

//Anders
Svar från Khalad 2022-08-18 15:46
Det var inte Barsebäck jag åsyftade, det verket stängdes 2005. Det tycker jag var ett klokt beslut efyersom det vsr en idiotisk placering, inte pga risker utan rent psykologiskt. Nerstängningen av Ringhals 1 och 2 däremot förefaller närmast befängd när man visste att oljeeldade Karlshamn i stället skulle tas i bruk mkt oftare. Mindre el i sydsverige, högre elpriser i sydsverige och mkt mer koldioxidutsläpp i sydsverige är resultatet. Firtsätter vi sp kommer detta gälla större delen av Sverige.
syntax 2022-08-18 17:01
Här är det ju lätt att hålla med. Det är helt befängt, och det på ett uppenbart sätt, att stänga ner fungerande kärnkraft när sedan minsta störning leder till att vi få starta upp kolkraftverk. Störningar och oförutsedda händelser kommer alltid att finnas.
Samma sak i Tyskland. Miljötalibanerna skulle förverkliga sina visioner - och det skulle genomföras helst i går. Med lämplig anbefallning av tagelskjortor tyckte man att det skulle gå att stänga ner kärnkraften - vilket genast effektuerades. Sedan hände oförutsedda saker, och man tvingas nu elda med kolkraftverken så att det ryker. Antagligen med supersmutsig brunkol.
Folk som gör på det sättet skall inte sitta i maktställning. Dom skall städa skrivbordet och gå hem. Därför har det på ett självklart sätt med det kommande valet att göra.
Står där inte Fridol.... på den lilla skylten? Annars tror jag många går och röstar på de som ställt till med det som den röstande är missnöjd med.
syntax 2022-08-18 19:29
Tyvärr tror jag att du har helt rätt.
Man brukar säga att en stor styrka hos den representativa demokratin är att om folk är missnöjda med sina makthavare, så går det att via röstsedeln byta ut dem. Men vad händer med demokratin om folk inte gör det? Man röstar, som du säger, i alla fall på dom som man är missnöjd med - av gammal vana, slentrian, eller vad det nu kan vara.
Det verkar lite korkat det hela. "Die dumme Schweden", som man säger i Tyskland... :-)
Svar från Khalad 2022-08-18 19:36
Det tror tyvärr jag också Stefan 😢, tack!
Vi dras tyvärr fortfarande med resultatet av den fullständigt befängda folkomröstningen som gjordes 1980, där alla tre alternativen gick ut på att kärnkraften skulle avvecklas (fast i lite olika takt) och ingen ny utbyggnad skulle ske.
Svar från Khalad 2022-08-21 20:40
Hej Anders, det är längesen och även om jag hade önskat en annan utgång är det tydligt att det funnits en stor skepsis mot kärnkraft i opinionen. Ställd inför de verkliga alternativen ser det ut som opinionen nu svänger både i Sverige och i tex Tyskland. Fortfarande känner jag det befängt att just stänga reaktorerna Ringhals så sent att det var uppenbart vartåt det lutade med både elbilar, fossilfritt stål och svenska batterifabriker där ökat elbehov är uppenbart. Alla insatta vet att också stora vindkraftsanläggningar har ca 10 år från beslut till idrifttagande.