Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

DET GODA SAMTALET

***

Det goda samtalet, det som är givande för alla parter, måste få ta sin tid. Själva tempot måste vara långsamt. Hur ska vi annars hinna tänka efter? Hur ska vi annars hinna lyssna? Snabba replikskiften är inget för mig. Snabba replikskiften betyder färdiga svar och färdiga åsikter, dvs svar och åsikter som fanns där redan innan jag sagt mitt. Och då är det liksom ingen mening att samtala. Media är fulla av sådana samtal.  

*

Det finns också andra hinder för förstå varandra. Steven Pinker pekade i SvD häromdagen på tankemässiga fallgropar som ständigt påverkar tänkandet: kognitiva biaser. En tycks viktigare än andra: vår bekräftelsebias. "Den verkar göra oss immuna mot nya bevis och fakta. En mängd studier visar att vi tenderar både att söka efter och tro på fakta som stödjer den åsikt vi redan har - oavsett vi är sossar, moderater, klimatskeptiker eller vaccin motståndare. Klart irrationellt? Inte nödvändigtvis.  - Att ställa sig bakom de åsikter som är rådande i en viss krets, kan vara högst rationellt - det kan göra att du får vänner eller en starkare ställning i gruppen."

*

Ytterligare en bild från Hälls bageri och konditori från gårdagen i Örebro

*

***

Inlagt 2022-03-01 22:18 | Läst 1184 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej Björn.
Det jag hatar mest är när folk avbryter innan man är färdig. Oavsett om det är jag som pratar eller det är andra. Detta gäller även i debatter på TV. Det kommer att gå så fort och det slutar med att man inte får ut någon konstruktiv konversation av det.
Lugn och harmoni flödar från ditt foto här. Jag älskar atmosfären, kompositionen och ditt svartvita arbete.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Visst är det så. Själv orkar jag inte höra på debatter, i synnerhet såna där folk inte hinner öppna munnen innan nästa talare ska fram.

(Per Gahrton var ju van debattör. Han har berättat att han satt och jobbade med annat och inte ens hörde på men ändå kunde leverera sina förutbesämda repliker då han fick ordet.)