LUDVIKA - HITACHI - EN NY EPOK
***
I dag är sista dagen för ABB i Ludvika, åtminstone i nuvarande form. Hitachi tillträder i morgon som ägare till Power Grids med ca 2800 anställda i Ludvika och 900 i Västerås. Det är Hitachis största köp nånsin och prissumman är ca 100 miljarder kronor. Så har då Christer Gardell fått sin vilja igenom, han har drivit den linjen länge i styrelsen, till att börja med mot Wallenbergarnas vilja. Såvitt jag förstått av kommentarer i tidningar och media har anställda inte gillat Gardells linje men ser nu fram mot att få Hitachi som ägare eftersom dom faktiskt vill driva just Power Grids. Power Grids, det är krafttransformatorer och andra utrustningar för högspänd likström, brytare mm.
*
Idag var jag in och lämnade tillbaka min AC till Elgiganten och när jag passerade den gamla kontorsbyggnaden slog det mig att detta är sista ABB-dagen (kanske finns någon del av ABB i Ludvika som inte ingår i Power Grids, det vet jag inte, huvuddelen är Power Grids). Och frågan är om jag skulle åka in i morgon för att se om ABB-skylten på taket bytts ut till Hitachi, sånt har ju symbolvärde! Själv växte jag upp före ABB-tiden, under min uppväxt i Ludvika var det ASEA, Allmänna Svenska Elektriska AB, som lyste där på taket. Den kontorsbyggnaden byggdes 1946-1949, det framgår av den fina minnesskriften som fortfarande står i bokhyllan. Minnesskriften tog vi hand om efter Carl-Edvard Wester, I:s pappa, som jobbade hela sitt yrkesliv på ASEA.
*
Lite förenklat kan man nog säga att utan ASEA hade Ludvika aldrig blivit vad det är. Inte så stort kanske, typ 25 000 inv, men ändå. Och ASEA var redan på 50-talet känt över hela världen för sina högspänningsprodukter. Under min uppväxt där på 50-talet var ASEA ett begrepp och redan då utvecklades den teknik för högspänningsöverföringar med låga förluster som nu är dominerande över hela världen, högspänd likström. På ASEA fanns då många ytterst kompetenta tekniker, mest känd är nog Uno Lamm. Men det fanns andra, i samma flerfamiljshus som jag bodde i fanns tex Nils Hyltén-Cavallius och Harry Forssell, båda lika välkända som särpräglade tekniker i ASEA:s tjänst
*
Nu hoppas också jag att eran med Hitachi blir minst lika framgångsrik, ett stort lycka till Hitachi Power Grids och Ludvika!
*
I ett regnigt Ludvika såg jag att ABB-skylten fortfarande var påpaltas idag på förmiddagen
*
Här ASEA:s jubileumsskrift från 1950
*
Då var Harsprångsledningens 380 000 volt ett lysande rekord (avfotograferat jubileumsskriften). Nu är man väl över 1 000 000 volt med råge gissar jag.
*
"Nya kontoret" precis färdigställt (avfotograferat jubileumsskriften)
*
***
Och "380000 Volt" är faktiskt fortfarande maximum i svenska stamnätet (kallas numera 400 kV). Tekniken togs fram för 800 kV, men byggdes aldrig, av politiska skäl (den kom mitt i debatten om eventuella hälsorisker från magnetfälten). Utomlands är man över 1000 kV. Som gammal Vattenfallare har jag träffat en del av gubbarna bakom den här utvecklingen, men har givetvis ingen del alls i den själv.
No good. Men bra så länge arbetsplatserna blir kvar på orten.
Ja, hakkors - ursprungligen en lyckosymbol.
- hawk
Astra såldes av Wallenbergarna till Zeneca och efter några år lades forskningen ner i Sverige. Otroligt fina lokaler lades i träda, sorgligt att vandra i dessa ödesmarker.
Det dag finns många sk start upp företag som bygger en molekyl. Fungerar inte molekylen så läggs företaget ner. Oändliga resurser och hopp sätts till dessa molekyler som tyvärr har oftast inte kan påvisa bättre kliniska resultat än den jämförande produkten, kraven är stora.
Utan nya produkter då blir det inga vinster och ingen produktion. Och svensk spetskompetens blir till intet, forskningen och även utbildningen blir lidande och det skapas inget incitament till nya incitament.
Förklara vad som är bra med det på en trovärdig nivå om det går!
Jag hoppas att det blir återköp av livskraftiga företag framöver. Att leva på bloggar fungerar inte för ett samhälle.