Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

DOKUMENTERAT I NORRKÖPING

***

Idag blev det en vända till Norrköping, kemtvätten. Och så en fika förstås. Nu har jag ju fått tillbaka min huvudkamera men har knappt testat den ordentligt. Den här gången kom den i alla fall med till stan, så jag testade lite fikafoto och gatu-, förlåt, dokumentärfoto. Det här är ju inga utvalda situationer eller människor, jag bara provar lite för att känna mig för.

*

*

*

*

*

*

***

Inlagt 2020-01-10 23:31 | Läst 1558 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Hej Björn . Jag antar att det känns fint att få tillbaks kameran. Här saknar jag personligen kanske lite kontrast ,och stuns,men det är ju absolut en smaksak. Första bilden är riktigt bra.
Ha det bra och lycka till med kameran. Du fick vänta länge på den
/ Bengt H..
Svar från Khalad 2020-01-11 08:40
Bra Bengt, uppskattar konkreta synpunkter! Ha det gott!
bassa 2020-01-11 10:07
Hej Björn. Tack. Som sagt, en smaksak. Fin gråskala som här eller aningens mer kontrast? Själv är jag nog fortfarande fast i lite mer kontrast men överdrev det kraftigt tidigare. Ett knep, som vi ser som är rätt vanligt,.Onormalt överdrivet svart vitt, för att få mer "stuns" i bilden. Men jag tycker att jag har gått åt rätt håll och minskat ner på den överdrivna kontrasten . Det är en intressant balansgång detta.
Ha det bra.
Bengt H.
Svar från Khalad 2020-01-11 15:09
Som jag också svarade Erik, tycker du har en poäng där, framförallt 2:an och 4:an är lite tama. Och visst är det skönt att ha fått tillbaka kameran. Dock är diskbråcket såpass besvärligt att det blir tunnsått med försök både till gatufoto och fågelfoto. Bra dagar kan jag gå några kilometer på plan mark men jag upptäcker mer och mer att det dränerar mig på energi så företagsamheten blir lidande. Uppfatta det inte så att jag klagar, jag vill bara förklara varför jag inte är mer trägen både på gatufoto och mina försök till fågelfoto, båda är ju roliga områden! Många hälsningar/ björn
bassa 2020-01-12 02:50
När det gäller diskbrott vet jag vad det betyder.Återkommer. Har drabbats av samma sak., Men alldeles för långt här.att snacka om. några saker kan jag säga promenader, Var inte rädd för att ta värktabletter, nödvändigt fick jag lära, av sjukhuset och min läkare för att inte spänna mig, och våga röra mig utan oro att det hugger till.
Gå inte till någon naprapat, som med tro bryter det till rätta., det kan förvärras.
Gå till en sjukgymnast, som föreslår lämplig mjuk övning som kan utan värk, sträcka på ryggen.
Nu är jag absolut ingen läkare. Men jag har legat en månad, och snudd på kämpat mig till toa. Jag kan berätta mer. Vi kan höras. Små små steg.mot nya bilder.
/ Bengt H.
Skönt med den "riktiga" kameran tillbaks ;)
Fina dokumentär bilder :)
Snubben med nallebjörnen sticker ut lite extra!
Svar från Khalad 2020-01-11 14:54
Tack Joakim, det är det! Samtidigt har jag (återigen) börjat uppskatta 99:an så jag lägger inte undan den. Bla är det skönt att inte hela tiden hålla på och byta objektiv, på 99:an sitter numera alltid en ljusstark 135 som är idealisk för nära porträttbilder men faktiskt också landskap. Fö, nallebjörnen hör till fiket, det var inget han hade med sig :-) Hälsningar/ Björn
Joakim88 2020-01-11 16:45
Jag kör så också, Kör tamron 28-75 nu till Sonyn och till Nikon 200-500, brukar ha med mig båda kamerorna i ryggsäcken :) Kan tänka mig att det är ett riktigt bra skarpt objektiv!
hehe ok misstänkte det ;)
Hej Björn.
När allt kommer omkring måste en nybörjare inom svartvitt fotografi vara försiktig. Inte heller bör man falla ut med experter, men jag gillar din svartvita bilder i denna serie.Det beror förmodligen på att jag använder i princip Fuji Acros, vilket var en finkornig och skarp s/v film. Jag gjorde en variant a la "Pushed Tri-X" med mer kontrast, som jag använder i dåliga ljusförhållanden och vid natt fotografering om och när jag kommer igång med det. Det finns lika många åsikter om s/v-fotografering som om färg ditto.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Nummer 3 och 5 är mina favoriter i den här serien.
Svar från Khalad 2020-01-11 14:59
Tack för det Erik! Precis som jag svarade Bengt uppskattar jag konkreta synpunkter, därmed inte sagt att jag tycker lika jämt. I det här fallet tycker jag han har en poäng, skulle jag göra om bilderna (vilket jag inte gör, detta ä'r mest träning) skulle jag i varje fall göra bilderna 2 och 4 med starkare svärta, kanske generellt något mörkare. Du nämner också 3:an och 5:an som favoriter, dom har lite mer kontrast i sig. Tycker själv bäst om 5:an. Många hälsningar/ Björn
Bra 'dokumentära' personporträtt här.. jag gillar ju sånt! Kan inte tillföra nått mer än vad ni redan diskuterat.. gillar ju också att 'folk' inte är påverkade av dig som fotograf, allt ser så naturligt ut då! Kul! Själv var jag ute lite på stan idag med min Z50 och mitt 50 mm. som då blir ett 75 mm.. Det är mitt ljusstarkaste fasta objektiv (f/1,4) och även det lättaste (280 g.) av dom som jag äger. Du minns kanske att mitt 85 mm. levererade fina 'porträttbilder' på stan ihop med mina FF-kameror. Min Z50 ger då alltså 75 mm. med det objektivet ihop med den APS-C sensorn och ger ett synnerligt trevligt bildutsnitt med kort skärpedjup, och en ovanligt vacker bakgrundsoskärpa! Har bara testat den kombon 2 gånger med idag, men det ser bra ut! Har också löst problematiken med att min lätta lilla kamera tippar neråt/framåt när jag hänger på mina 'gamla' objektiv från FF-kamerorna, det problemet existerar inte längre.. Lösningen var enkel.. min skärm på baksidan av kameran går att fälla rakt ner 180° så att skärmen riktas framåt, som då ger ett 'selfieläge' och bilden vänds automatiskt då så att du kan ta en selfie och dessutom se bilden. Den automatiska selfie inställningen kan man stänga av helt, men det går fortfarande att fälla ner skärmen 180° som då blir ett 'stumt' mothåll mot att kameran ska tippa neråt av lite längre och tyngre objektiv.. detta fungerar till 100% och känns stabilt! Men man bör ha med ett extra batteri, Bluetooth uppkopplingen med fjärrutlösaren drar mer ström än fjärrutlösaren till FF-kamerorna, ibland kan den också tappa uppkopplingen utan orsak.. okänt varför? Det tar kanske 5 sekunder att få ny kontakt då.. Mitt 20 mm. f/1,8 till FF-kamerorna blir då ett 30 mm. på Z50 vilket också känns som en trevlig brännvidd i många sammanhang.. Däremot mitt 85 mm. f/1,8 blir ett 127,5 mm. objektiv.. känns spontant lite för långt att gå med på stan.. men kommer troligen att testas det också framöver någon gång..
Hälsn!
Svar från Khalad 2020-01-12 09:36
Hej Jan, tack för att du tar dig tid :-) Kanske kan man säga att jag tränar, eller övar, jag menar att jag har fotat det som rör sig i mitt synfält utan att välja. Ser att jag tex trodde det var mörkare än det var, körde 1,4 och typ 1/300 s vilket gav ISO runt 400 , här fanns marginal. Vet att du rekommenderar tider uppåt 1/800 el ännu kortare och själv skulle jag gärna välja lite mindre bländare för att få lite skärpedjup
Jag har suttit själv vid alla bilderna, det gör det lättare att vara diskret, är inte så van. Har inte testat fjärrutlösaren än. Smart detta med skärmen på din Z50! Min går inte patt vinkla ner på det sättet