Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

VERKLIGHETEN

***
Vi lever i olika världar, var och en av oss har sin egen värld, färgad av egna glasögon och egna upplevelser.Vår egen värld blir också vad vi gör den till . Ser vi bara det dåliga, det ofullständiga runt om oss är det den världen vi kommer att leva i . Ser vi skönhet och hopp,  och är det skönhet och hopp vi lägger tid och uppmärksamhet på kommer vår värld vara ljus och hoppfull. Det har ingenting med självbedrägeri att göra, allt lever sida vid sida och vi väljer själva vad vi vill ge vår uppmärksamhet till.

*

Fattigdomen och svälten i världen har aldrig varit mindre än nu fastän många på FS gör sitt bästa för att hävda motsatsen. Men såklart ser vi mer av det härhemma eftersom vi de senaste 20 åren tagit emot långt över en miljon människor som behöver vår hjälp och vårt stöd.. I min värld mer ett tecken på ökad medmänsklighet än att vi är på väg åt fel håll.

*

Julen ska man nog helst inte heller glädja sig åt, den är mest elände. Precis som man förr såg helvetet och djävulen i det mesta verkar nu det mänskliga missmodet breda ut sig och att envetet förbanna andra tycks ha blivit det normala i många medier, också FS. I mina ögon en form av näthat, varje näthatare anser väl just sin egen åsikt extra befogad. Den världen kommer inte vara min, varför skulle jag frivilligt välja att vara på medier som kontinuerligt pumpar ut missnöje och hat? Jag tror på människan, förståndet, forskningen och kärleken även om jag inte heller tycker allt är bra. Men tyckare och profeter som oupphörligt ifrågasätter andra men aldrig sig själva har jag svårt att ta på allvar.

*

*

*

***

Inlagt 2019-12-26 10:53 | Läst 1838 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Bra Björn! Vi behöver definitivt mer av medmänsklighet, kärlek och förståelse. Viljan att tänka efter och sätta sig in i andra människors situation känns ibland för sällsynt. När egot får råda, alla andra har fel och jag har rätt. Alla andra och "samhället" ska ställa upp, men jag själv då? Själv ska man bara ha. Eget ansvar, vad är det? Bättre att skylla på "någon annan". Ja, jag generaliserar förstås och alla tänker inte så, men jag känner att tankesättet breder ut sig. Jag brukar tänka att världen är sinusformad, det svänger fram och tillbaka, på gott och ont. Det blir nog så den här gången också. Vissa saker blir bättre och andra blir sämre och så lär det fortsätta.

En härlig snöbild i vacker ljus du fått till! Det finns tydligen förutsättningar för det i din landsända.

God Fortsättning!
Bjarne
2019-12-26 13:14   Peter Hennig
"Fattigdomen och svälten i världen har aldrig varit mindre än nu fastän många på FS gör sitt bästa för att hävda motsatsen...."

Sorry Björn, men jag tror inte på det där. Jag tror inte på jultomten heller.
Efter 1900-talet som är det mest krigs och katastrofdrabbade århundradet någonsin, och en fortsättning som inte bådar gott - och dessutom efter en gigantisk befolkningsökning och stora befolkningsförflyttningar, så hävdas det då rent verklighetresistenta saker. Var får dom allt ifrån...?

Sedan är det en annan sak att det ligger ett egenvärde i en positiv livssyn. Det är bra för en själv – det är nämligen bra att vara glad.
Ponera nu att jag har gått igenom livet med gladglasögonen på. Jag har mått utmärkt hela tiden. Sedan får jag alldeles på slutet klart för mig att det inte alls var så som jag hade trott. Jag vill nu hävda att jag har gjort en bra affär i alla fall. Jag har ju varit glad hela livet.
Frågan är förstås om detta är konstruktivt? Får man mycket gjort för det goda genom att lalla runt genom livet på det sättet? Den diskussionen tror jag blir för ett annat tillfälle... :-)
i världen ser det ut å här. Den extrema fattigdomen i världen har minskat stadigt de senaste decennierna. Idag lever cirka 10 procent av världens befolkning, runt 736 miljoner människor (källa: Världsbanken) i extrem fattigdom, vilket kan jämföras med 1,9 miljarder år 1981.
Sverige har lägst andel personer som lever i allvarlig materiell fattigdom i Europa. Drygt 1 procent av den svenska befolkningen, motsvarande drygt 100 000 personer, lever i allvarlig materiell fattigdom, enligt Statistiska centralbyrån (SCB). Jag tycker nog att det är många ändå.
😊
Peter Hennig 2019-12-26 13:40
Det går så lätt att leka med statistik. Vad är nu ”extrem fattigdom” och varför använder man just det begreppet? Kan det ha att göra med att de allra fattigaste har strukit med via krig och konflikter under den angivna perioden? Mycket praktiskt – så hyfsas statistiken, och allt är bra i den bästa av världar.
Det förhåller sig troligen så. Och det är makalöst cyniskt.
Fint skrivet Björn. Men bor man i Stockholm. Känns det faktiskt, som de flesta inte längre ser, hur många som har det svårt., samtidigt som komersen och julstressen år efter år ökar.
Men som sagt dina bilder, ger hopp Naturen skogen havet .
Jag mår nog bäst när jag sitter i min roddbåt på På Väddö. Ser fram emot den tiden.
God fortsättning.
/Bengt H.
Peter Hennig 2019-12-26 14:37
Jag ser nog Bengt - det är svårt (eller orättfärdigt) att blunda. När jag åker tunnelbana bidrar jag med kontanta medel direkt i handen till den mest utsatta gruppen, och jag gör det på regelbunden basis. Det känns lite jobbigt, men det är vad man kan göra som privatperson - man vet då att stödet kommer dit det skall.
Vi sitter inte i samma båt på Väddö - min båt är på Åland. Men i andanom...
bassa 2019-12-26 20:51
Hej Peter .Jag ser också., och jag ger också i bland en tia, ibland en tjuga, och ibland femtio spänn. Det är vad jag kan göra, jag känner mig ganska maktlös!.
Jag känner en fotograf som bor i Hornstull där vanligt folk med knaper ekonomi, har tvångsförflyttats.
Fotografen har berättat att när almännyttan (allså våra lägenheter) såldes ut, tvingades de som inte hade råd eller hade en möjlighet att få lån i någon bank ifrån sina hem, medan köparna till deras lägenheter, byter till stålborstade kök, slår ut väggar, och efter det säljer, sen kommer nästa, och ändrar de stålborstade köken och stajlar och förbereder sig till nästa försäljning i bostadskariären.
Han, fotografen som har valt att bo kvar, får inte en lugn stund! Det borras och ändras ständigt, den nya tidigare inredningen, är på kort tid ute! Slängs i container, nytt måste til till nästa försäljning. Så pågår det.
Många av de tvångsförflyttade ,finns trots allt där vid Hornstull där det känner sig hemma, men ses som, en fattig belastning, som kan sänka priset på nästa försäljning. Kanske har fattigdomen minskat en smula ute i världen, men absolut inte klyftorna i det svenska samhället Den har ökat. På vilkens bekostnad?. Bengt H
Hej Björn.
Kloge ord her på 2. juledag.
Når sneen klæder træerne på, som her, kan man kun synes om den - gillas.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
För den som är intresserad av fakta har jag lagt till en graf. Dom gröna uppgifterna kommer som ni ser från Världsbanken.. Trenden är uppenbar och minskningen gäller också enskilt för alla världsdelar, även Afrika. Bilden gäller tom 2015 men det finns gott om uppgifter också för senare år och bedömningen för 2019 är att för första gången någonsin kommer antalet extremt fattiga vara under 600 millioner vid nyår. Man räknar också att 2019 kommer visa sig vara det första året nånsin då det absoluta antalet afrikaner som är extremt fattiga minskar. Det finns också statistik som visar att den minskade fattigdomen inte bara gäller extremt fattiga.
Jag lägger gärna till att den fattigdom som finns ändå både är skrämmande och oacceptabel.och att vi måste göra allt som går för att få bukt med den men att påstå att fattigdom och hunger ökar i världen är fel enl tillgänglig officiell statistik.
Peter Hennig 2019-12-26 17:08
Här är fortsättningen på en mening som är avklippt i din återgivning ovan:

"... Det räcker till exempel att höja fattigdomsgränsen till fyra dollar om dagen" " för att 65 % av jordens befolkning skall hamna under..."

Fyra dollar!! Om man har fyra dollar om dagen, då är man skitfattig. 65 % av jordens befolkning är alltså skitfattiga - allt enligt samma källa. Det är precis som jag misstänkte; en lek med statistik och definitioner.
Den "extrema fattigdomen" är enligt Världsbanken satt till 1,9 dollar per dag. Det kan man nästan inte leva på. och då kan man ju lika gärna sätta gränsen vid 0,5 dollar, och Zimzalabim - man har definierat bort nästa alla fattiga. Hurra!! Fattigdomen är utrotad.
Som jag påpekar här ovan: Makalöst cyniskt - men vad skall man vänta sig från bakhåll?
Peter Hennig 2019-12-26 17:11
Skall naturligtvis vara bankhåll, inte bakhåll... :-) Fast det blev ju lite smålustigt.
Statistik är djävulens bästa vän.
Peter Hennig 2019-12-26 23:03
Så är det nog - speciellt falsk statistik som det uppenbart här är frågan om.
Världsbanken gör själva en definition på vad som är "extrem fattigdom", nämligen en inkomst av 1,9 dollar per dag efter en viss kurs. Sedan hänvisar man till en tydlig trend att gruppen under den inkomstgränsen minskar över tid - och att fattigdomen därför minskar.
Det är bara det att det finns en avgörande hake i resonemanget:
Att den gruppen minskar kan lika gärna, eller snarare mera troligt, bero på att gruppen är i stadigt minskande genom att det är just denna extremt fattiga och därmed utsatta grupp som går åt först genom krig, svält, folkomflyttningar, social oro, och annan farlig turbulens. Gruppen minskar alltså genom att den dör av på grund av det elände den lever under, och de extrema påfrestningar den utsätts för.
Djävulens statistik, som sagt var. Jag skulle blygas över att i seriösa sammanhang presentera sådan smörja.
Peter Hennig 2019-12-26 23:08
Björn kan naturligtvis hänvisa till vilka källor han vill. Det är Världsbanken som jag menar skulle blygas över att presentera sådan smörja.
Hej. Bra och tänkvärd text till julhelgen. Vi går två steg fram och ett steg bakåt säger en del liberala tänkare, och kanske ligger det nåt i det. Den extrema fattigdomen minskar, det har också Hans Rosling visat på ett övertygande sätt. ( Gör gärna Gapminders test. Har man över nittio procent rätt har man lyckats över förväntan.) I fattigdomsresonemanget kan man så klart fundera på det här med dollar per fattig. Men en dollar har väldigt olika värde beroende på var i världen och var i pyramiden man befinner sig. Rent vatten, hälsa, sjukvård och utbildning, framför allt till världens flickor är nog framgångsreceptet.
Och här hemma, ja lite mer ödmjukhet, lite mer tillit, lite mer samtal och lyssnande. Med önskan om ett nytt bra och lite rimligare år!
/Gunnar S
Tack för alla kommentarer, där finns många kloka synpunkter!. Eftersom det aldrig var min avsikt att dra igång en stor diskussion, avstår jag från enskilda svar. Vill någon göra sig lustig över definitioner som tex Världsbanken använder är det ok, Tonvis med svammel o egna funderingar biter inte på mig när det inte finns några fakta, bara egna tyckanden.
Det är också fritt att tolka det jag skriver som att jag blundar för fattigdom, det är inte det jag skriver, jag skriver att påståendet att utvecklingen ( vad gäller fattigdom och svält) går åt fel håll är falskt. All tillförlitlig statistik visar också motsatsen. Driva med statistik står det också fritt att göra, men det visar ju på ett tydligt sätt att man inte vill/kan diskutera fakta. Jag tänker fö inte delta i tävlingen vem som gör mest för dom fattiga, jag har heller inget behov att annonsera det jag gör. Jag ställer mig däremot ofta frågan om det jag gör är tillräckligt, om jag kan försvara att jag inte gör mer, behoven är nästan omättliga, och jag är osäker på svaret.
Fö hade min blogg andra syften än vad den här diskussionen tar upp, men jag har lätt att förstå att dom inte kommer upp till diskussion. Den som vill veta vad jag egentligen skrev om får läsa bloggen igen, åtminstone sista meningen.
Hoppas att er jul har varit bra och gett den glädje och återhämtning ni hoppats på/ Björn
Peter Hennig 2019-12-27 11:04
Visst – när jag läser om din text kan jag ånyo konstatera att du går hårt åt vissa personer och till dem anknutna företeelser:
”...Precis som man förr såg helvetet och djävulen i det mesta verkar nu det mänskliga missmodet breda ut sig och att envetet förbanna andra tycks ha blivit det normala i många medier, också FS. I mina ögon en form av näthat...”
Då skall du inte bli förvånad att du får svar – det är faktiskt helt i sin ordning, vad du än påstår att din blogg handlar om. Man får svar på det man skriver!
Din argumentation är både övermaga och bedrövlig Björn. Här gör jag mig inte lustigt över världsbankens statistik, här pekar jag det på uppenbara svagheter som var och en med normalt sinne för logik kan se – vare sig du gillar det eller inte.
När jag i ungdomen skrev in forskarkursen för doktorsexamen i tentamensboken, hade jag inhämtat en hel del om ämnet källkritik. Det är just källkritik jag har tillämpat här – och det har jag uppenbart gjort framgångsrikt, eftersom du inte kan invända något i sak. Så långt dina ”fakta”. Jag blir faktiskt förbannad när man lurar folk med skruvad statistik.
Detta är inte trevlig att skriva, och säkert inte trevligt för dig att läsa heller – men du har helt egenhändigt målat in dig i hörnet.