Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

SOMMARTORKA

***

Sommartorkan är påtaglig. Det känns nästan lite overkligt att nu uppleva tredje månaden i sträck med dagstemperaturer konstant över 25 C och inget regn. Några droppar har det väl kommit då och då men inget som påverkar växtligheten och känslan av riktig torka.

*

Sommartorkan verkar inte bara gälla naturen, jag känner att orken att sitta med bloggarna inte är densamma som den brukar vara, värmen påverkar mig. Jag får intrycket att det inte bara gäller mig, det är lite mer tunnsått med nya blogginlägg än vanligt. Det är ok på förmiddagarna, innan värmen invaderat huset. Här i Korsheden är det som varmast inomhus mellan 15 och 19. Och såna här ur semestersynpunkt fantastiska dagar finns det ju roligare sak att göra - simma en vända i Bartjärn, sitta med ett glas juice i skuggan eller ta en siesta under de varmaste timmarna. Det som ska göras, vare sig det är trädgården eller bloggarna, får göras före lunch eller efter middagen.

*

Häromdagen blev det ett par bilder på kaprifolen med sina komplexa  blomformer, här är en av bilderna

*

Kaprifol

*

***

Inlagt 2018-07-12 11:59 | Läst 1553 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Ja, värmen blir jobbig i längden.. För mig fungerar det att pyssla lite med hemmet och sitta en stund vid datorn på förmiddagen, jag har 'skuggsida' på lägenheten fram till 13:00 sen börjar solens strålar leta sig in och måste skymmas.. Tar mig alltid ut på något sätt efter lunchtid, cykel eller gåendes i några timmar, cykla i maklig takt är skönt, då svalkar det lite t.o.m. Promenerar jag på stan så finns det nästan alltid en skuggad sida av gatorna som man kan välja. Sedan får jag dra igång en 'portabel/flyttbar' AC under seneftermiddagarna och kvällarna, det fungerar och den kyler skönt, och avfuktar även den kalla luften som den blåser ut, och luften känns lättare att andas då! Den kostade förra året drygt 5000:- (Elektrolux), Hade även en tidigare men den slutade kyla efter 6 år och behövde bytas ut. Det är väl investerade pengar, och tidigare har det kostat kanske 500:- mer i elräkning under sommaren.. klart hanterbart! Luften den suger in från lägenheten nu är +26° och den kylda luften som den sprutar ut är nu +10,6° Den varma Iuften som sprutas ut via en slang till balkongen är nu +41,5°, så visst fungerar det.. Sedan så har jag också en större takfläkt som fördelar den kylda luften bra i min lilla lägenhet! Takfläkten är ljudlös, AC:n brummar lite men det är absolut hanterbart. Idag har jag dragit igång den redan på förmiddagen nu.. det känns som det är hög luftfuktighet idag, då känns värmen extra jobbig! Jag vet sedan tidigare år att när man kommer in i Juli och augusti så känns ofta värmen extra jobbig för att luften är fuktigare då.. Jag blir 'såsig' i huvet och orkeslös på något sätt av det!
Hälsn!
Svar från Khalad 2018-07-12 17:40
Hej Jan, du verkar ha tänkt igenom bra hur du hanterar värmen. En portabel AC har jag funderat på, det hade jag på jobbet tidigare och var väldigt bra. Trodde nog man behövde ge typ 10 000, kan man få för 5 000 är det mer prisvärt tycker jag, särskilt en sån här sommar. Utomhus är jag/ vi ganska mkt, även om det bara är att vi rör oss på tomten,vattnar och klipper. Så är vi och badar ett par tre gånger om da´n även när barnbarnen inte är här och för det mesta blir det korta simturer typ 100 m. Tack och sommarhälsningar!/ Björn T
Det där objektivet verkar funka utmärkt till ”makrobilder” också!
Svar från Khalad 2018-07-12 22:07
Det gör det även om det inte är äkta makro, skala 1:1. Jag kroppar ju alltid dom här bilderna. Faktiskt är 100-400 ännu bättre eftersom det har kortare närgräns än 70-200! Tack Ragnar!
Ja det är nog inte bara djuren som har det tufft i värmen faktiskt utan även vi människor också.
Fin bild!

MvH
Johnny
Svar från Khalad 2018-07-12 22:08
Så är det åtminstone nu, förr i tiden när jag var yngre var jag inte alls särskilt känslig för värme, tack för din kommentar Johnny!/ Björn T
Fin bild, är det en orkide? Värmen är värst på nätterna, jag gillar att ha rejält svalt, men nu är det 25 grader, omöjligt att somna. Hils, LO
Svar från Khalad 2018-07-13 10:34
Tack LO, inte orkide´, det är en kaprifol, ha det gott!/ Björn T
Kaprifolens blommor är fascinerande! Här blommar de inte än, för torrt antagligen. Håller med dig om värmen, vi kör luftvärmepumpen "baklänges" när det blir för mycket, uppskattas inte minst av vår hund Amba som förvisso älskar att rulla sig i solvarm sand, men det finns gränser även för henne. Hon börjar bli gammal och orkar inte på samma sätt som förr, vill inte vara i solen denna sommar.
Svar från Khalad 2018-07-16 13:15
Nu är det lite för varmt, skulle gärna ha en AC, i skrivande stund är 31 C, tack Christer!/ Björn T