Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

100/7b - ÖSSBY FJÄRDINGSGÅRD

***

Så blev lansdskapet återigen något helt annat när snön kom. För att gå min förmiddagspromenad ställde jag bilen som vanligt vid Össby fjärdingsgård. Många gånger har jag funderat över namnet fjärdingsgård men inte kommit ihåg att googla på det.

*

Att det är en fjärdingsgård är ju tydligt anslaget

*

Bara genom att titta på ekonomibyggnadernas storlek kan man se att den inte är alltför liten

*

Därför blev jag lite förvånad när jag i eftermiddag googlade fram betydelsen. En fjärdingsgård är en gård på ett fjärdedels hemman. Hemman är inget ytmått utan betecknar en gård som (ursprungligen) kunde försörja en bonde med familj och tjänstefolk. Att en gård med tiden utvecklas till det bättre eller sämre, kan försörja mer eller mindre än ursprungligen, ändrar inte på gårdens beteckning i hemman. Så är jag nu lite klokare än igår!

*

Det blev såklart lite östgöta-fält också idag

*

Under promenaden skrämde jag upp ett par sångsvanar som jag inte ens sett ute på fältet, det var först när dom trumpetade iväg jag fick syn på dom och med 16-35 på kameran blev det inga närbilder precis men förstorar du ser du dom

*

***

Inlagt 2016-03-07 15:50 | Läst 2991 ggr. | Permalink

"Du skulle ha tagit fasta på din förvåning att ett fjärdedels hemman kunde ha så stora byggnader, det är nämligen inte alls frågan om hemman - utan större enheter som härader eller landskap. Många sådana var kamerealt indelade i tredingar, men på vissa ställen förekom även fjärdingar. Jämför myndighetsbefattningen fjärdingsman. Kanske det bodde en sådan på Össby."


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
På den rika Östgötaslätten kan man nog bli välbärgad även på en fjärdingsgård. Fint med de sträckande svanarna på sista bilden.
Svar från Khalad 2016-03-07 22:55
Tack Torbjörn, det tror jag också/ Björn T
Du skulle ha tagit fasta på din förvåning att ett fjärdedels hemman kunde ha så stora byggnader, det är nämligen inte alls frågan om hemman - utan större enheter som härader eller landskap. Många sådana var kamerealt indelade i tredingar, men på vissa ställen förekom även fjärdingar. Jämför myndighetsbefattningen fjärdingsman. Kanske det bodde en sådan på Össby.
Svar från Khalad 2016-03-07 23:02
Ordet hemman jag använt skulle vara mantal, med den korrigeringen är det nog som jag skriver. En fjärdingsgård är en gård på en fjärdedels mantal, och en gård på ett mantal förväntades ursprungligen kunna försörja en bonde(familj) med tjänstefolk./ Björn T
syntax 2016-03-07 23:08
Visst fanns det fjärdingsgårdar i bemärkelsen fjärdedels gårdar som Gun-Inger är inne på här nedan - men här är det ju helt uppenbart inte frågan om en sådan. Ingen gård på ett fjärdedels mantal har byggnader av detta slag - arealen hunde knappast försörja en familj. Det handlar här om en fjärdedel av en mycket större enhet, där det exempelvis satt en fjärdingsman som kronans befallningshavare (fjärdingsman blev senare fram emot 1900-talet titeln på en slags polis).
Måttenheter var i det gamla bondesamhället ett virrevarr av enheter - särskilt lokalt. Varje by hade exempelvis sitt egna byamål i form av en lokal måttsticka. Den stackars lantmätaren kunde få gråa hår när han för skatteunderlaget skulle räkna om detta till större kamereala enheter, som även dom var högst olika över landet.
När jag i ungdomen var doktorand i kulturgeografi fick jag brottas med sådant.
Svar från Khalad 2016-03-07 23:15
Kanske fjärdingsgård kan ha flera betydelser. Fjärding står för en fjärdedel, oavsett om vi talar om fjärdingsgård, en fjärdingsväg eller en fjärdingsman. Fjärdingsman biträdde landsfiskalen i ett härad och från början där var det vanligt att häradet delades in i fjärdedelar med fjärdingsmän. En fjärdingsväg är en fjärdedels mil och en fjärdingsgård är en gård på en fjärdedels mantal. Jag är självklart ingen specialist men via Google hittar jag den förklaringen på flera ställen./ Björn T
syntax 2016-03-07 23:48
Jomenvisst - en fjärding är en fjärdedel av någonting. Här kan det dock inte vara frågan om en fjärdedel av ett mantal, med tanke på de imposanta byggnader du visar.
Googling skall man ju som bekant ta med en nypa salt. Ett roligt exempel kan vara att de kamereala landenheterna tredingar och fjärdingar indelades i härader och/eller hundared. Goggla på kul på "hundared" - och du får upp en massa snack om hundar. Geografiska enheter lyser med sin frånvaro... :-)
Sitter det en spegel på första huset eller? Det ser lite besynnerligt ut. Det blir fint med de röda husen och snön. Fastnade också för svanarna på sista bilden. Man får ta tillvara de små vårtecknen.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2016-03-07 23:04
Det gör det. Gillade också den röda färgen och svanarna var fint att se, som du säger ett vårtecken, kan behövas idag!/ Björn T
Beroende på landskyldens storlek, uppdelade i helgårdar, halvgårdar samt öde- eller fjärdingsgårdar. En helgård värderades till cirka 3 mark eller 4 tunnor.
Jag googlade också för jag blev så nyfiken men inte blev jag i heller klokare men käckt med mark och tunnor.
Jag fick rådet att lära mig något nytt varje dag helst nära mig själv av en psykolog när jag var sjuk.

Nej nu till din blogg och dessa bilder. Så glad jag blev att se denna vackra gård så vacker arkitektur och denna
färg som jag sällan sett tidigare (mer än på slottet Dan visade).
Det var glädjande så jag vaknade till. Hur ser boningshuset ut jag är så intresserad av det.
Sov gott
Gun-Inger
Svar från Khalad 2016-03-07 23:05
Ser att du läst detsamma som jag, tack GIA!/ Björn T
Det var en fin och intressant historia.
Och de sista två bilderna är rena vykort av bra slag.
Hälsningar från Erik
Svar från Khalad 2016-03-07 23:05
Tack Erik!/ Björn T
Oj jag studsade till vid åsynen av din första bild...vilken härlig röd stuns i den!!! Häftigt!
Och den näst sista bilden är väldans fin med dramatisk himmel och sköna linjer...
Svar från Khalad 2016-03-07 23:16
Tack Lena, den röda färgen passar ju bra till Blogg100-loggan också!/ Björn T