Så som jag ser det
Gubbanäsan klassisk lokal för fågelskådning
Gubbanäsan på västra Getterön är en klassik lokal får skådning av främst sträckande fåglar. Särskilt har Gubbanäsan gjort sig känd för ejdersträcket där fåglarna ofta kommer väldigt nära land. Det betyder att det kan göras fina obsar och det händer att det döljer sig en guldklimp bland de vanliga - en praktejder.
Morgonen på Gubbanäsan tillsammans med Mikel Nord bjöd inte på några större överraskningar. Det sträckte in en del lärkor och strandskator men det riktiga ejdersträcket låter vänta på sig. Nu blåste det sydliga vindar och det är inte optimalt, väst är bäst. Men tiderna för en 15-20 år sedan kommer aldrig tillbaka. Då kunde det en rikrigt bra dag räknas in mellan 30-40 000 ejdrar som sträckte, hälften på morgontimmarna och resten på eftermiddagen. Nu säger de riktig rutinerade skådarna, som Mikael Nord, att blir det så många som sträcker under hela vårsäsongen så är det bra. Någon riktig förklaring till ejderns minskning ges inte.
Fin morgon och soluppgång på Gubbanäsan.
Mikael Nord i favoritposition.
Några ejdrar sträckte norrut...
...medan andra valde sydlig riktning.
Sångsvanar.
Pilfinken vet var den ska gömma sig.
Vid Naturum bygger skatorna för fullt.
Det är fortfarande tidigt på säsongen. De närmaste veckorna blir bara bättre och bättre. När meterologerna lovar sol och västlig vind är det dags för Gubbanäsan igen. En praktejder hade suttit fint på sensorn!
Kärt barn har många namn
Jag tror alldeles bestämt att strömstararna i min lilla å har gått till häckning. Det är min positiva tolkning av läget i ån just nu. Jag har två skäl till varför jag tror så. Det ena är att strömstaren går ganska tidigt till häckning men det främsta skälet är att jag ser inte längre de båda tillsammans. Alltså måste en av de båda hela tiden ligga och hålla äggen varma, eller hur?
Efter närmare en vecka i trakterna av Hornborgasjön var längtan stor för en tur till ån. Ja, faktiskt så stor att jag besökt ån två gånger idag. Skälet till de dubbla besöken är ljuset. Under förmiddagen ligger det mesta av den delen av ån där strömstararna håller till i skuggan. Under eftermiddagen kan lite sol leta sig igenom bokskogens stammar och skapa ett speciellt ljus.
Jodå, den är på plats idag också.
Hona eller hane? Svårt att avgöra då könen är lika så detta är en hen.
Orädd och lät sig villigt fotograferas.
Nej, nu måste det hända något.
En husmask på gång kanske?
I eftermiddagssolen.
Vårputsning.
Färdig.
Ett mer passande namn på en fågel får man leta efter. Enligt SOF (Sveriges Ornitologiska Förening) har strömstaren många namn, men annars tycks den ha glömts bort i den svenska folktron. Några namn är: vattenstare, strömkarl, forskarl, strömkalle (Västmanland), ågubbe, strömjanne, strömpräst, strömsparv, forssparr, vattensvala, göddfröken, romorre, (Hälsingland), forsspink (Värmland), forskung (Bohuslän) och strömskate (Närke). På Irland kallar man fågeln för: gobha dhubh nan allt, vilket betyder strömsmed.
Kärt barn har många namn!
Några fåglar i all enkelhet
Det är kul men svårt att fotografera fåglar. Nu hade jag målsättningen att få till några snygga porträtt med så ren bakgrund som möjligt. Det visade sig inte vara så enkelt, man bestämmer ju inte direkt var fågeln ska slå sig ned och vilken pose den ska inta. Och jag har bestämt mig för att inte i redigeringen plocka bort något för att göra en bild ren. Därför blir det extra viktigt dels var jag själv befinner mig också var fågeln slår sig ned.
Men det är hur kul som helst även om resultatet inte alltid blir det bästa. En timma i skogen gav det här resultatet.
Nötväcka.
Domherren...
...och hans fru.
Talgoxe och domherre.
Porträttfotograf, kan det vara något kanske?
Några fågelporträtt samt en bild på trion som ofta är mina följeslagare på fototurerna vid Hornborgasjön. Dagen bjöd inte på några överraskningar, solen var tveksam i sitt agerande men mer bestämd var blåsten som stundtals tog i rejält.
Grönfinken är flitig gäst vid matbordet utanför husvagnen...
...liksom blåmesen som tar för sig i kampen om fröna.
Det gör också herr...
... och fru domherre.
Två fågelhundar och en fågelskådare. Springerspanieln Indra, älskade hustrun Mona och jaktcockerspanieln Flisa.