Kärt barn har många namn
Jag tror alldeles bestämt att strömstararna i min lilla å har gått till häckning. Det är min positiva tolkning av läget i ån just nu. Jag har två skäl till varför jag tror så. Det ena är att strömstaren går ganska tidigt till häckning men det främsta skälet är att jag ser inte längre de båda tillsammans. Alltså måste en av de båda hela tiden ligga och hålla äggen varma, eller hur?
Efter närmare en vecka i trakterna av Hornborgasjön var längtan stor för en tur till ån. Ja, faktiskt så stor att jag besökt ån två gånger idag. Skälet till de dubbla besöken är ljuset. Under förmiddagen ligger det mesta av den delen av ån där strömstararna håller till i skuggan. Under eftermiddagen kan lite sol leta sig igenom bokskogens stammar och skapa ett speciellt ljus.
Jodå, den är på plats idag också.
Hona eller hane? Svårt att avgöra då könen är lika så detta är en hen.
Orädd och lät sig villigt fotograferas.
Nej, nu måste det hända något.
En husmask på gång kanske?
I eftermiddagssolen.
Vårputsning.
Färdig.
Ett mer passande namn på en fågel får man leta efter. Enligt SOF (Sveriges Ornitologiska Förening) har strömstaren många namn, men annars tycks den ha glömts bort i den svenska folktron. Några namn är: vattenstare, strömkarl, forskarl, strömkalle (Västmanland), ågubbe, strömjanne, strömpräst, strömsparv, forssparr, vattensvala, göddfröken, romorre, (Hälsingland), forsspink (Värmland), forskung (Bohuslän) och strömskate (Närke). På Irland kallar man fågeln för: gobha dhubh nan allt, vilket betyder strömsmed.
Kärt barn har många namn!
Hälsningar Lena