Kust, hav och natur. Därtill lite text som tillsammans med bilden blir intressant och kanske väcker tankar. Kanske överraskar jag någon gång med något annat än naturbilder. Det hoppas jag ni kan stå ut med.

En liten kärleksförklaring till eken

Beijershamn på Öland är mest känd som en ypperlig fågellokal och lockar skådare från när och fjärran. Men Beijershamn, som var tänkt att bli en hamn men muddrade igen, har mycket mer än fåglar att bjuda på. Den intilliggande skogen hyser ett imponerande ekbestånd i varierande åldrar och kvalitet. Det är i sanning ett nöje att strosa omkring bland dessa ekar, njuta av fågelsången och helt enkelt bara filosofera runt lite.

Många av ekarna har med ålders rätt, några är kanske både 300-400 år gamla, börjat att tackla av. De fallna grenarna får ligga orörda till gagn för den biologiska mångfalden. En gammal ek ger bostad och föda till långt över 500 olika insekter och är viktig för att det ekologiska systemet ska fungera. Det öppna landskapet intill betas av kreatur och allt tillsammans skapar en oslagbar miljö. Jag har Åkulla Bokskogar som närmsta granne hemma i Tvååker vilket jag skattar oerhört högt. Detta håller för mig samma klass som till exempel också Halltorps hage ett par mil norrut. Några besök årligen till Öland är bara ett måste. Så är det.

Det kräves ett rejäl stöd för att stötta en jätteek.

Vilken styrka eken uppvisar.

Sista vilan för den grenen.

Nån gång brister det.

Imponerande stam.

Kung i skogen.

Inlagt 2019-05-24 19:40 | Läst 1694 ggr. | Permalink
Åter igen en underbar blogg Bengt. Jag är också en stor beundrare av eken. Detta mäktiga träd som lever i tusen år. Har själv ett antal mäktiga exemplar på min egen mark på "Ekhaga gård". Dock har jag insett att eken ibland vållar vissa problem för bönder. Ollonsvin är förvisso en uppskattad delikatess men för exv. hästar som får smak på ollonen är det en livsfara pga att de innehåller en stor mängd tannin. https://www.hippson.se/artikelarkivet/veterinar/ekollon-kan-forgifta-hasten.htm

Ekens "historia" blev nyss beskriven i Vetenskapsradion Historia https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1291691?programid=407
Svar från Bengt Einar Christer Christensen 2019-05-24 21:11
Tusen tack, Lennart.