Till största delen är det landskapet som fångar mitt intresse. Både i stort och smått. Blommor och träd. Emellanåt blir det även bilder på landskapets invånare. Allt ifrån älgar till blåvingar.

Öland III - Jordtorpsåsen

Jordtorpsåsen

Andra och sista morgonen på Öland för den här gången bestämde vi oss för undersöka Jordtorpsåsen. En plats enligt guider med en hel del olika orkidéer, men även annat. vi var lite tidiga för orkidéerna i år. Det är också möjligt att vandra mellan Jordtorpsåsen och Borgs ängar. Det var inget vi brydde oss om. Har för mig att det är runt 7 - 8 km enkel väg och den tiden hade vi inte riktigt. Vi tänkte mest hålla oss på åsen en stund på förmiddagen och sedan köra hem till två sura katter.

#2

Jordtorpsåsen

Även på Jordtorpsåsen hittade vi en hel del fältsippor.

#3

Jordtorpsåsen

Och den hör lilla busken eller möjligen träd, som jag inte vet vad det är. Påminner lite om något slags fruktträd. 

#4

Jordtorpsåsen

#5

Jordtorpsåsen

Vi vandrade sakta stigen fram i reservatet och tittade oss omkring efter vad som kunde vara intressant att fotografera. Nu så här efteråt när jag sitter och skriver  om det hela känns vår vandringen den här dagen som en utopi då jag sedan fem veckor har dubbla inflammerade hälsenor och därmed starkt begränsad i min rörlighet. Enligt min sjukgymnast kan det ta uppemot ett halvår att bli bra. Eventuellt längre. De efterlängtade vandringarna i Grövelsjön har därför fått avbokas. Jag får cykla, men ska undvika att gå alltför mycket. Den effektivaste behandlingen mot inflammerade hälsenor är stötvågor, men p g a jag sedan en tid tar blodförtunnande får jag inte behandlas med stötvågor. Det finns risk för blodproppar då och det vill jag ju inte ha. Återstår därför olika övningar, träningsdisciplin och tålamod. 

#6

Jordtorpsåsen

#8

Jordtorpsåsen

Blåsippor växte det även här. Hemmavid växer det bara blåsippor på ett par platser som jag vet om. Och vill man vara säker på att få se några är det till dessa man får ta sig. På Öland däremot hittade vi blåsippor lite här och var.  Väldigt roligt.

#9

Jordtorpsåsen

Buskviol

#10

Jordtorpsåsen

Här är en blåsippa med nio kronblad.

#11

Jordtorpsåsen

#12

Jordtorpsåsen

Efter en liten fikastund var det dags att packa in i bilen och köra hemåt. Precis som alltid är de väldigt svårt att slita sig och när vi passerar Ölandsbron igen, fast nu på fel håll så att säga infinner sig återigen en saknad och längtan efter att kunna stanna längre, men än en gång pockar vardagen på uppmärksamhet. Det blir säkert ett nytt besök nästa år. I blir det inga fler. 

TheInvisibleJackal

Inlagt 2024-07-29 09:08 | Läst 518 ggr. | Permalink
Ja små diskreta förändringar i kroppens vävnader kan ställa till med väldigt mycket. Det ser ut som en lite slånbuske som blivit bonsai. Gillar sista bilden mest.
Svar från TheInvisibleJackal 2024-07-29 16:09
Tack Stefan!

I det här fallet är det trädgårdsarbete som är boven, Jag stod lite dumt på en stege och klippte häcken. Kroppen är 60, men förståndet är 32 så det gick riktigt jämt ut.

Hälsningar Jörgen
Vackert, många fina blomsterbilder. Jag har också dåligt med blåsippors hemmavid, men jag tror ändå att april blir lite tidigt för mig på Öland, men det är klart det är säkert både för och nackdelar med ett besök i april eller maj, får fundera. Däremot så har jag med Jordtorpsåsen i nästa års planering. Min korta motivering just nu är bästa insektsplatsen på Öland, får ta och bredda den motiveringen. Fast det kan nog inte gälla i april, hm.
Svar från TheInvisibleJackal 2024-07-29 16:14
Tack Peter!

Så som vi ser är de är man får välja vad det är man vill fotografera. Det går inte att få allt. Då får man nog bli fastboende, vilket inte skulle vara helt fel. Av de gånger vi besökt Öland tycker jag nog att de sista två veckorna i juni varit de bästa om ser utifrån artrikedom. Det totala antalet orkidéer är inte så många som i andra hälften av maj, men artrikedomen är fantastisk.

Hälsningar Jörgen
Öland levererar alltid och det är intressant att se vad ni hittade så pass tidigt på säsongen. Fältsippor visste jag inte ens att de fanns förrän du visade dina bilder här i bloggen.
Hälsningar Lena
Svar från TheInvisibleJackal 2024-07-30 10:43
Tack Lena!

Som du säger Öland levererar alltid.

Hälsningar Jörgen
Det är ett mycket vackert kulturlandskap där. Underbart att vandra i. Jag förstår längtan tillbaka och delar den! Många fina blombilder också, och fältsippan är speciell. Blåsippor är också oemotståndliga! Hoppas det fixar sig snart med hälsenan.
Hälsningar, Bjarne
Svar från TheInvisibleJackal 2024-08-24 12:07
Tack Bjarne.
Både jag och min fru är väldigt förtjusta i vad den öländska naturen har att erbjuda.
Hälsenorna kommer nog att ta sin lilla ser det som efter det senaste besöket hos sjukgymnasten tidigare i veckan.

Hälsningar Jörgen