Till största delen är det landskapet som fångar mitt intresse. Både i stort och smått. Blommor och träd. Emellanåt blir det även bilder på landskapets invånare. Allt ifrån älgar till blåvingar.

Öland II - Nunnedalen

Gårdby sandhed

Vi hade hört talas om Nunnedalen på Öland. Detta var först denna gång som vi passade på att stanna till och besöka den. Vi har kört förbi vid många tillfällen tidigare. Troligen beroende på att den bästa tiden att besöka den är under tidig vår. Vi parkerade vid den mindre parkeringen. Gick och ställde oss att begrunda den på platsen uppsatta informationstavlan. Det såg ut som om det fanns lite olika vägar att ta sig ner till själva dalen. En del kunde vara lite besvärliga stod det. Den undviker vi sa vi bestämt.  Vi hittade snart  en stig som såg fin och trevlig ut. Efter tag möttes vi av ett rep, som var till för att hålla sig i medan man fortsatte stigen ner. Bitvis lite kämpigt, men det gick. Väl nere undrade vi  för en kort stund hur den tuffa stigen kunde se ut. Sedan såg vi skylten. Vi hade av valt den tuffa stigen. Ja, så kan det gå.

#2

Nunnedalen

Nere i dalen gick det stig och längs med stigen växte det otroliga mängder vitsippor, gulsippor och blåsippor samt här och var hålnunneört.

#3

Nunnedalen

Det var en färgprakt utan dess like. Längs stigen vandrade många besökare och även om de inte som vi försökte oss på att fotografera det vi såg, var helt hänförda. Jag pratade med en del, som sa att de aldrig sett något liknande. Jag var böjd att hålla med om det.

#4

Nunnedalen

#5

Nunnedalen

Hålnunneört

#6

Nunnedalen

#7

Nunnedalen

Gulsippa

#8

Nunnedalen

#9

Nunnedalen

#10

Nunnedalen

Blåsippan är spännande på flera vis. Kronbladens kan ha lite olika färg från nästan lila till mörkblått. Dessutom kan kronbladens antal variera. I den här bilden har blomman sex kronblad.

#11

Nunnedalen

Medan den här inte bara visar upp en annan färg utan även hela åtta kronblad. Jag har även sett exemplar med nio kronblad.  Och ja, vi tog den tuffa stigen tillbaka. Det var  ändå den snabbaste vägen till bilen.

#12

Nunnedalen

Efter kvällsvard körde vi ner till Färjestaden för att få en glimt av Ölandsbron i kvällsljuset.

TheInvisibleJackal

Inlagt 2024-07-25 09:29 | Läst 619 ggr. | Permalink
Var tvungen att kolla på kartan var Nunnedalen ligger, inser att jag måste ha varit i närheten men inte haft koll på den.
Ser fint ut och tydligt att det är på våren som man ska besöka den.
Svar från TheInvisibleJackal 2024-07-29 08:16
Tack Margareta:

Ja, vi var där i början av maj, men det kan nog skifta lite beroende på väderlek och temperatur när det kan vara som bäst för ett besök.

Hälsningar Jörgen
Mycket fina bilder!
Vackert, passerade nunnedalen några gånger men var aldrig där. Troligen har sipporna blommat över om jag kommer i maj, men det kanske finns annat.
Svar från TheInvisibleJackal 2024-07-29 08:17
Tack Peter!

Det finns säkert annat. Jag har lite dålig koll eftersom det var vårt första besök i Nunnedalen.

Hälsningar Jörgen
Det är jättefint med så många olika sippor på samma bild. Min favorit blir ändå nummer 9. Det är ett väldigt skönt ljus i den.
Hälsningar, Bjarne
Svar från TheInvisibleJackal 2024-07-29 08:19
Tack Bjarne!

Tror aldrig jag sett en sådan mängd med blå- och gulsippor tidigare. Hålnunneörten var en trevlig bekantskap också.

Hälsingar Jörgen