Mina bilder och tankar för dagen

Scanna och justera gamla negativ

Bilden av den gamla damen tog jag för ganska exakt 52 år sedan. Den kommer att ingå i en utställning jag har i höst på Galleri Fotografi i Stockholm. Jag minns att jag tog bilden med en Nikon F med en 35:a. Jag minns också att jag pressade filmen till 1600 asa och framkallade den i en framkallare som hette High Sensitive och som var populär på den tiden.

Då, I början av 70-talet var kraftigt korn något av ett tidens tecken och det störde mindre än vad det gör idag. Hårda kontraster likaså.

Problemet är att kraftigt korn stör mig idag, liksom överdrivna kontraster.

En komplikation är också att inscannade småbildsnegativ - jag använder den "finska burken" Valoi easy 35 - tenderar att ytterligare förstärka kornigheten och kontrasterna. Om det har att göra med att dåtidens analoga teknik - fotopapper, framkallar och fix - var "mildare" vet jag inte, men ett scannat negativ behöver hur som helst justeras i den digitala processen.

Det finns idag flera sätt att göra det på, mjukvaror och plug-ins för Photoshop och Lightroom finns det gott om. För att göra det enkelt för sig - och för att hjälpa en gammal fotografkompis som kämpar med ett unikt, men ack så kornigt och kontrastrikt material, från allaktivitetshuset Gamla Bro i Stockholm - testade jag lite justeringar i Camera Raw. Med iakttagande av viss försiktighet drog jag i spakarna för "texture" och "dehaze". Resultatet blev som bilden nedan. Fullt acceptabelt enligt mitt förmenande även om kornskärpan fick stryka på foten...

Kanske har någon annan andra egna små tricks att bidra med?

Inlagt 2024-05-30 09:07 | Läst 498 ggr. | Permalink
Fint fotograferat det här, och en intressant fundering!
/B
Svar från per-erik åström 2024-05-30 12:10
Tack Bengt. Hur brukar du själv göra?
Raw eller jpeg? Photoshop? Camera raw?

hörs/per-erik
Benganbus 2024-05-30 12:18
Jpeg och så PS. 7.0 :)
/B
Ps. Numera i bloggen, så tar jag ofta bilden direkt från iPhone/digitalkameran!
Hej,
Jag tycker din slutgiltiga bild är utmärkt. Hennes ansikte är fint skådande in i framtiden.
Ha det gott
Bob
Svar från per-erik åström 2024-05-30 16:13
Tack Bob.
Med vänlig hälsning/per-erik
Fin bild, ett uttrycksfullt ansikte. Att skruva ner kontrasten är knepigare än det omvända är min erfarenhet. Jag brukar då göra en omvänd s-kurva och dra ner kurvan en liten aning i den ”medelljusa” delen av kurvan. Ytterst lite gaussisk oskärpa fungerar nog också. Och att minska klarheten ett par steg. Det har också betydelse vad det är för motiv man vill skruva på. Landskap och stadsmiljöer fordrar nog lite annorlunda metod än ett porträtt.
Ha det gott
/Gunnar S
Svar från per-erik åström 2024-05-30 16:12
Tack Gunnar. Det låter som en klok väg, ska jag testa.
Allt gott/per-erik
intressant
men
jag tycker nog att damen förlorar något av det personliga anslaget i den understa bilden
ditt personliga anslag pratar jag om, den understa blir för ointressant
för "jämn"
nutidens tråkiga jämnhet

/inger
Svar från per-erik åström 2024-05-30 17:04
”Nutidens tråkiga jämnhet”. Tack Inger för ett uttryck som tål att reflektera över….
Allt gott/per-Erik
Mycket att tänka på!

Du skriver "gamla damen" och det var hon väl med dåtidens måttstock. Ska hon föryngras med nya skanningen och efterbehandlingen för att se ut som en kvinna i den åldern ser ut idag? För min del är svaret att hon såg fin ut då och att fotot var fint då, inget att ändra på.

Och korn hörde ju verkligen till under en epok. Peakade kanske under 1960-talet. Jag hörde helhjärtat till den skolan, det där med kornfritt kändes helt ointressant.

Andra bilden i o f s bra jobbat, men jag tycker första bilden är bäst. Både för damens karaktär och som uttrycksfull bild! Möjligen skulle det vara lönt att ta bort lite jox som syns i bakgrunden, det är väl nåt utanpå filmen som bitit sig fast.