Mina bilder och tankar för dagen

Karl XII:s dödsdag idag

Idag är det 300 år sedan krigarkungen Karl XII mötte sitt öde vid Fredrikstens fästning. Historikerna tvistar om han sköts av en svensk soldat eller om en norsk blydagg forcerade hans vänstra tinning.

Mig kvittar det lika. Han var en galning driven av storhetsvansinne. Historien är tyvärr full av sådana.

Men till saken hör - och detta är jag mycket stolt över - att en av mina anfäder på min mors sida faktiskt var karolin i Kalle dussins arme´. Han var dessutom en av det fåtal som överlevde slaget vid Poltava och blev tagen som rysk krigsfånge. Efter freden 30 augusti 1721 fick dock han och hans olyckskamrater amnesti och började fotvandra hem till Sverige. Svårt låghalt tog det honom tre år... men hem kom han till slut där han gifte sig och fick barn på ålderns höst.

Han hade då fått soldatnamnet Berglo och ur den släkten kom så småningom jag. Till saken hör att han i likhet men många andra på den tiden hade tvångsrekryterats som "en namnlös men ovanligt välväxt 14-åring" till Karl XII:s här. Jag är alltså bördig efter en barnsoldat. Tyvärr försvann det tuffa namnet Berglo för länge sedan när nån av gubben Berglos döttrar blev bortgift med en torpare utefter det norrländska kustbandet.

Karl den XII fick denna dag för 300 år sedan så han teg kan man säga. Men soldat Berglo klarade sig....

Bilden överst har dock inte dugg med detta att göra. Som gammal vapenvägrare har jag aldrig varit mycket för att fota det militära....

Trevlig helg.

Inlagt 2018-11-30 14:53 | Läst 2225 ggr. | Permalink
Ja det var tur att Norrmännen tog död på honom, om det nu var så eller om det var en krigstrött Svensk. Har nyligen läst Anders Hanssons bok om Armfeldts karoliner. Otroligt hur folk fick lida för en krigshärskares illdåd.
En spännande historia om Berglo. Kan inte varit lätt för en ung grabb att bli utskickad i krig långt hemifrån. Att sedan ta sig hem från Ryssland, otroligt att dom klarade strapatserna. Tråkigt att många inte kunde läsa och skriva på den tiden. Tänk att få läsa hans livsöde. Jag blir riktigt nyfiken.
Precis som du har även jag en släkting i rakt nedstigande led som deltog i fälttåget mot Trondheim. Med mig inräknad är det nio generationer tillbaks.
Han fick soldatnamnet Geting. Antagen som soldat 1714. Kan läsa men inte skriva. Avskedad 1719 på grund av köldskador han ådrog sig vid återtåget över fjällen. Mist stortå och frött hälen på vänster fot. Lilltån borta på höger fot.
Strongt gjort att vägra värnplikten. Det finns tillräckligt med krigshetsare.
Sten
Svar från per-erik åström 2018-11-30 18:47
Ja lidandet måste ha varit ohyggligt. Skillnaden mot idag är väl att krigen stod mellan soldater. Idag är det framförallt civilbefolkningen man ger sig på och som drabbas. Kongo, Myanmar, Syrien, listan är lång.
Med vänlig hälsning/per-erik