Mina bilder och tankar för dagen

För nästan ett halvt århundrade sedan

Rotar i gamla negativ och hittar ett tunt neg från våren -72. Troligen underframkallad i Rodinal:

Minns att bilden togs med självutlösare en söndag efter påsk på Haga Nygata i Göteborg. Vi bodde i samma gamla rivningskåk, jag hade precis blivit hemskickad från militärtjänsten efter att ha totalvägrat, skaffat min första riktiga kamera och framtiden tycktes oändlig.
Killen till höger lärde mig hur man hängde av elmätaren så att den slutade snurra. Utedass fanns på gården och endast kallvatten i kranen. Hyran var 125 kronor i månaden. Duscha fick man göra när tillfälle gavs. Vi hängde ofta på fiket på Haga-huset eller på Mosters Cafe’ lite längre upp på gatan.
Bandet man lyssnade på hette Nynningen och sångaren kom från Köpmanholmen i Västernorrland. Han kallades för Totta.

Under påsken -72 hade jag rest till Nordirland med min nya svarta Nikon F, en 35:a och en limpa Tri-X. Det blev en omskakande resa. Inte minst när brittisk militärpolis stoppade mig och rev ut alla 19 Tri-X rullar som jag fotograferat under gatustriderna i framförallt Derry. Men dom glömde att öppna själva kameran. När jag kom hem till rivningskåken i Haga och soppade rullen, återigen i Rodinal, såg jag att den bara innehöll en exponering. En mager man som ser in i kameran.

Nu snart ett halvt århundrade senare kan jag tänka att det var en mycket enkel tid, analog men lycklig och att bilden från Derry fortfarande håller måttet.

Inlagt 2019-03-07 13:33 | Läst 1260 ggr. | Permalink
Intressant - spännande - läsvärt!
Jag hade en trekvartsfullbflaska Rodinal sedan tidigt 70-tal i en kartong på vinden jag nyligen upptäckte....
Jag tordes inte prova den efter 45 år, så jag lämnade den i sin originalförpackning på återvinningen i plastbacken för ”giftigt”
Var det dumt av mig? Hade jag kunnat framkalla min nytagna rulle Ilford FP4 med den frakallaren i min Paterson-dosa?
mvh
/B
Svar från per-erik åström 2019-03-07 14:46
Ha ha, det vete gudarna hur det hade slutat. Jag minns att jag gillade Rodinal på den tiden. Och Patersondosan.
Med vänlig hälsning/per-erik
Läsvärt och sevärt! Sista bilden är väldigt bra tycker jag, antar att killen är kolgruvearbetare? / Hälsningar Björn T
Svar från per-erik åström 2019-03-07 19:01
Tack. Jag vet inte om han var kolgruvearbetare. Han kom fram och bad om en cigarett i ett gathörn bara. Vi pratade en liten stund och jag tog bilden innan vi skiljdes åt. Det var på kvällskvisten och lite halvmörkt minns jag.
Med vänlig hälsning/per-erik
Jag gillar verkligen den första bilden. Glatt gäng och framtiden tänkte man kanske inte så mycket på. Lite avis på dig eller lite sur på mig själv som inte vågade vägra värnplikten.
Sten
Svar från per-erik åström 2019-03-07 22:48
Hej, sett i backspegeln är nog min totalvägran bland det dummaste jag gjort. Men det var en sån tid och sådana värderingar i den miljö jag då levde i. Det enda jag lärt mig av det var - när jag satt en månad i fängelse för totalvägran - hur många spik det ska slås in i en EUR-lastpall. Spikade pall var nämligen vad vi gjorde på den anstalten.
Med vänlig hälsning/per-erik
Bra bilder på olika sätt. Får också lite nostalgivibbar när jag ser första bilden.
Början av 70-talet jobbade jag på Musikfestivalen Musik vid Siljan. Nynningen satte upp nåt musikteaterprojekt på Sveasalen i Leksand. Blev väl inte så där väl mottaget av nån recensent på den lokala tidningen. Fast jag tror inte de brydde sig. Bra band musikalsikt tyckte jag, inte så polerat som Hoola Bandola Band.
Svar från per-erik åström 2019-03-08 13:05
Nynningen var ”tuffare” än Hoola rent musikaliskt. Om det var i början av 70-talet så var det antagligen Majakowski-programmet, tonsättningarna av den sovjetiske futuristpoeten som de spelade på Musik vid Siljan. Senare på 70-talet gjorde de också en hel musikprogram och revyer tillsammans med Nationalteatern. Fortfarande är de ute och spelar då och då. Utan Totta Näslund förstås.
Med vänlig hälsning/per-erik
Vad blev ni av ljuva drömmar...och så vidare. Om de nu var så ljuva. Det är mycket igenkänning i den övre bilden. Från andra likartade miljöer.
Och med tanke på den undre bildens visuella kvaliteter kan man ju stilla undra vad som fanns på de andra nitton rullarna.
hälsningar Gunnar S
Svar från per-erik åström 2019-03-09 09:23
På de 19 rullar som den brittiska militärpolisen förstörde fanns en hel del ”krigsbilder”, det pågick hela tiden sammandrabbningar mellan britterna och unga demonstranter, deti var brandbomber, vattenkanoner och sk rubberbullets. Jag sprang mitt i det här och plåtade. Naivt nog eftersom det naturligtvis var så brittiska polisen observerade mig. Jag tog också en hel del porträtt på ungar och gamla och särskilt en bild vet jag borde ha blivit bra. Men det fick jag aldrig veta.....
Med vänlig hälsning/per-erik