Mina bilder och tankar för dagen

Årets vinskörd bärgad

I ett tidigare liv, för sisådär 50 år sedan, jobbade jag under en höst som vindräng i Languedoc i Sydfrankrike. Uppe med tuppen och bland gästarbetare från Portugal bar och släpade jag på stora tunga kar med druvklasar över de varma fälten. Lönen var mycket blygsam men å andra sidan fick jag dricka hur mycket vin jag ville.

Där och då fick jag verkligen också smak på den ädla drycken, en smak och dryckesvana som följt mig genom livet sedan dess. ”Aldrig för lite, aldrig för mycket, gärna i glada vänners lag och aldrig blanda med starksprit”, har varit min enkla förhållningsregel. Det har gett mig oförglömliga stunder och berikat livet.

Så naturligtvis har jag  också planterat en liten ranka uppe på torpet på Hemsön vid Ångermanälvens utflöde, i en odlingszon som saknar alla förutsättningar. Men skam den som ger sig och se och beskåda årets skörd!

Går säkert att trampa ur en halv deciliter…

Men med den accelerande klimatförändringens hjälp kanske det blir ändring på sakernas tillstånd. Den som lever får se.

Ikväll fredag blir det i alla fall lammfilé, rostade grönsaker i ugn och en spännande butelj från Portugal.

Det får duga så länge tills jag byggt klart min egen vingård ;-)

PS. Min nya Fujifilm X100VI gör tydligt bra ifrån sig i macroläget, även om druvorna är små som blåbär… DS

Inlagt 2024-10-11 11:41 | Läst 255 ggr. | Permalink
Låter som ett väldigt trevligt sätt att fördriva en fredagkväll på. (Här blev det cuisses de poulet à la sauce dijonnaise och en rätt kraftfull chardonnay)
Frågan är om vi egentligen vill att det ska gå att odla vin i Ångermanland. Det lär väl följa med lite andra grejer på köpet :-)
Ha det gott
/Gunnar S