Ur den svenska byggnadskonstens magasin. Exakta Varex. Bengt Lindroos.
Arkitekten Bengt Lindroos gillade att fotografera. En besvarad kärlek. För honom var kameran ett verktyg. Den skulle vara så liten som möjligt och så bra som möjligt. Han plåtade gärna med Contax, den var bra, och hade gärna kunnat vara ännu lite mindre.
Fotona i den här boken togs dock mest med Exakta Varex, objektiv 2,8/50, bländare 8, "mitt tredje öga" enligt Lindroos.
Bild på Bengt Lindroos från Alchetron, the Free Social Encyclopedia.
Han borde fått Kasper Salinpriset för Kaknästornet, men troligen satt han med i juryn då det var nybyggt. Så småningom fick han Kasper Salinpriset för kv Drottningen på Söder i Stockholm. Då hade jag äran att delta i juryarbetet.
Lindroos plåtade gärna rakt på, till synes konstlöst. Han åkte gärna Jaguar och gillade särskilt sin Jaguar Mk V 3,5 Battleship Grey. I boken "Den svenska byggnadskonstens magasin" visade han bilder från sina resor.
"För att bli publicerad i min bilderbok krävs av en byggnad bara att den är vacker, eller att den inte är fullt så vacker, men har karaktär, eller att den inte är vacker alls, men har humor, eller att den är ganska obetydlig men har någon märklig detalj, eller att den rentav är ful, men på ett intressant sätt, eller att den inte längre finns kvar utan är en ruin, som har utstrålning."
Boken har många foton och många teckningar och utgör med sina omsorgsfulla texter en historik särskilt över de svenska sädesmagasinen. De byggdes för överlevnaden. Om de var samfällda skulle de ha inte en, inte två utan tre föreståndare som måste vara där samtidigt för att öppna med var sin nyckel. Magasinen kopplades till sparkassor som blev grund till sparbankerna. Säd lånades ut mot ränta. Överskottet gick till uppbyggnad av vård, skola och omsorg.
Lindroos (1918 - 2010) var född och uppvuxen i Lotorp, nära Finspång i Östergötland och tog djupt intryck av resterna av järnindustrin där. Han blev en gudabenådad tecknare och formgivare och berättare och som arkitekt en av de ledande i Sverige.
Kameran var långsam att använda men det sparade ju en film.... Den var ju ett mekaniskt underverk på sin tid.
Min far hade en bälgkamera Zeiss Ikon 4,5 x 6 cm med Tessarobjektiv, jag fick låna den då jag blev lite äldre och lärde mig lite om fotografering.
Vackra bilder på magasinen. Jag ser att jag får göra en vända till Malingsbo i sommar, ligger tre fyra mil från Korheden......Många hälsningar/ Björn
Lindroos uppfyllde kravet på bra bilder, ett väsentligt innehåll väl gestaltat. Boken är som en licavhandling om magasin, särskilt kornskruvar som han var specialintresserad av. De är magasin med ett sinnrikt fördelnings- och ventilationssystem. Han var ju från Lotorp, måste ha varit en av ortens stora söner i nyare tid.