Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Ur den svenska byggnadskonstens magasin. Exakta Varex. Bengt Lindroos.

Arkitekten Bengt Lindroos gillade att fotografera. En besvarad kärlek. För honom var kameran ett verktyg. Den skulle vara så liten som möjligt och så bra som möjligt. Han plåtade gärna med Contax, den var bra, och hade gärna kunnat vara ännu lite mindre.

Fotona i den här boken togs dock mest med Exakta Varex, objektiv 2,8/50, bländare 8, "mitt tredje öga" enligt Lindroos.

Bild på Bengt Lindroos från Alchetron, the Free Social Encyclopedia.

Han borde fått Kasper Salinpriset för Kaknästornet, men troligen satt han med i juryn då det var nybyggt. Så småningom fick han Kasper Salinpriset för kv Drottningen på Söder i Stockholm. Då hade jag äran att delta i juryarbetet.

Lindroos plåtade gärna rakt på, till synes konstlöst. Han åkte gärna Jaguar och gillade särskilt sin Jaguar Mk V 3,5 Battleship Grey.  I boken "Den svenska byggnadskonstens magasin" visade han bilder från sina resor.

"För att bli publicerad i min bilderbok krävs av en byggnad bara att den är vacker, eller att den inte är fullt så vacker, men har karaktär, eller att den inte är vacker alls, men har humor, eller att den är ganska obetydlig men har någon märklig detalj, eller att den rentav är ful, men på ett intressant sätt, eller att den inte längre finns kvar utan är en ruin, som har utstrålning."

Boken har många foton och många teckningar och utgör med sina omsorgsfulla texter en historik särskilt över de svenska sädesmagasinen. De byggdes för överlevnaden. Om de var samfällda skulle de ha inte en, inte två utan tre föreståndare som måste vara där samtidigt för att öppna med var sin nyckel. Magasinen kopplades till sparkassor som blev grund till sparbankerna. Säd lånades ut mot ränta. Överskottet gick till uppbyggnad av vård, skola och omsorg.

Lindroos (1918 - 2010) var född och uppvuxen i Lotorp, nära Finspång i Östergötland och tog djupt intryck av resterna av järnindustrin där. Han blev en gudabenådad tecknare och formgivare och berättare och som arkitekt en av de ledande i Sverige.

Inlagt 2022-03-13 11:29 | Läst 2905 ggr. | Permalink

"Hade två bästa killkompisar på 50-talet. Den ena, Jan, var lika fotointresserad som jag. Han hade just en Exakta Varex. Han blev fö arkitekt..... Vackra bilder på magasinen. Jag ser att jag får göra en vända till Malingsbo i sommar, ligger tre fyra mil från Korheden......Många hälsningar/ Björn"


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
En av de största genom tiderna, Josef Koudelka, använde den össtyska Exakta Varex IIb till bilderna i hans böcker om romer. Kanske de bästa bilder han gjort? Även de berömda bilderna från Prag vid Sovjetrysslands invasion av Tjeckoslovakien 1968 tog han med den kameran.
Svar från Måns H 2022-03-13 18:28
Utomordentlig fotograf!
Exakta Varex IIA var min första systemkamera, inköpt i början på 1960. Utrustad med Carl Zeis Jena Biotar 58mm/2,0 och ett Rodenstock Yronar 135mm/4,0. Anledningen till det köpet var min andra arbetsgivare som hade en Exacta till att fotografera med mikroskop. Det var på vattenverket i Malmö. Han hette Zimmerman och är skyldig till att ha övertygat mig att söka till Teknis i Malmö, kemilinjen.
Kameran var långsam att använda men det sparade ju en film.... Den var ju ett mekaniskt underverk på sin tid.
Trevligt och intressant! Min far hade en Exakta Varex på 50-talet! Mvh Wolfgang
Svar från Måns H 2022-03-13 20:55
Tack Wolfgang! Jag hade ju boken sen gammalt och gillade verkligen Lindroos, och så kom impulsen att blogga lite.

Min far hade en bälgkamera Zeiss Ikon 4,5 x 6 cm med Tessarobjektiv, jag fick låna den då jag blev lite äldre och lärde mig lite om fotografering.
Hade två bästa killkompisar på 50-talet. Den ena, Jan, var lika fotointresserad som jag. Han hade just en Exakta Varex. Han blev fö arkitekt.....
Vackra bilder på magasinen. Jag ser att jag får göra en vända till Malingsbo i sommar, ligger tre fyra mil från Korheden......Många hälsningar/ Björn
Svar från Måns H 2022-03-13 22:57
Kompisen Bertil som jag gjorde exjobb på KTH tillsammans med var från Ludvika. Han hade en Praktica. Exjobbet var en film om stadsbyggnad uppbyggd av stillbilder.

Lindroos uppfyllde kravet på bra bilder, ett väsentligt innehåll väl gestaltat. Boken är som en licavhandling om magasin, särskilt kornskruvar som han var specialintresserad av. De är magasin med ett sinnrikt fördelnings- och ventilationssystem. Han var ju från Lotorp, måste ha varit en av ortens stora söner i nyare tid.
2024-01-03 14:08   Annika Sherwin
Hej, jag skriver om arkitekten Lindroos o Söderledskyrka n i Farsta Hembygdsförenings tidning Hembygdsnytt. Får jag använda bilden av Lindroos o Kaknästornet till min artikel.