Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Snygga upp snygga kameran

Zeiss-kvalitet står sig! Med reservdelen på plats var DDR-kameran från 1952 hel igen. Men konstläderklädseln hade börjat släppa i några hörn.

Jag försökte pilla in lim, men det funkade inte. Då tog jag bort de delar av klädseln som börjat lossna. En palettkniv fungerade bra som verktyg. Klädseln var  fastklistrad med någon gulbrun produkt. Enligt en nätsajt använde tyskarna schellack för att göra klädseln borttagbar. Det behövs för att komma åt skruvar mm vid service.

Det där gulbruna kanske är schellack, men jag är inte alls säker på det. Det kanske är varmlim, sånt man hade i skolslöjden ännu på 1950-talet.

Länk: https://sv.wikipedia.org/wiki/Varmlim.

Men vad använda nu? På nätet hittade jag ett trovärdigt tips. Kontaktlim, men bara på ena ytan, fäster så mycket som behövs.

Jag skrapade lagom rent och lät lite gulbrunt jox sitta kvar som släppskikt. Rätade upp de uppvikta hörnorna, värmde dessa med hårtork. Färgade i kanterna med svart permanent tuschpenna. Sen limmade jag fast klädselbitarna med kontaktlim på ena ytan. Genast såg kameran betydligt bättre ut.

Målet var att få kameran ännu lite snyggare, men ingen omöjlig "mint look" utan välvårdat bruksskick. Inuti gjorde jag rent bälgen med en sån där smal rund tandborste och målade i de enstaka färgsläppen med svart halvmatt färg. Utvändigt målade jag i de kanter på  klädseln jag inte gjort vid och nåt enstaka fult skav. Allt fick torka över natten.

Sist gick jag över klädseln och utsidan av bälgen lite försiktigt med "Tip-Top läderbalsam", en utmärkt produkt jag använt till skor och kamerafodral i flera decennier. Bara kokosolja, bivax och lanolinolja, en komponent i ullfett.

Det blev så där lagom fint som jag önskat mig. Innan jag viker ihop kameran och ställer in den i vitrinskåpet ska allt få torka flera dygn, detta för att inte utsätta andra kameror och objektiv för nåt som kan dunsta av. 

En av alla genomtänkta detaljer är att det finns ett stöd att fälla ner så att kameran står rakt och stadigt på ett plant underlag.

Inlagt 2022-11-24 11:03 | Läst 820 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
En riktig skönhet blev det! Grattis.
Hoppas att du kommer att fotografera lite med den. Det är ju dyrt att använda 6x9 i dag - men resultatet som kan väntas av denna Ercona borde bli vidunderligt.
Svar från Måns H 2022-11-24 17:08
Tack Peter för gratulationen! Fotografera? ------- Din kommentar har ökat frestelsen att försöka!

Har du koll på det där med schellack?
syntax 2022-11-24 17:34
Nej det har jag egentligen inte. Jag brukar avlägsna alla lösa limrester, slutborstar sedan med styv borste.
Konstmaterialklädslar som är styva och gärna krullar sig, limmar jag med kontaktlim. Då är det svårt att få av igen. Läderklädslar fuktar jag lätt och bestryker med vitt limstift. Sitter bra och går sedan lätt att få av igen vid behov.

Jag köpte härom året en Super Ikonta 6x9 med 3,5-Tessar. Körde ett par färgrullar och blev mycket imponerad.
Svar från Måns H 2022-11-24 18:52
Låter uppmuntrande!

Pappa hade en sån här kamera 6 x 4,5 tillverkad före kriget. Jag fick låna den mot slutet av 1950-talet. Gillade kompaktheten och att alla ömtåliga delar var skyddade innanför skalet. Och så sa han att "Tessar" nog var lite bättre än Novar för att fotografera i lite sämre ljus. Sånt satt i!
syntax 2022-11-24 22:37
Det hade din far rätt i - men nedbländat till f:8 ser man ingen skillnad, om det är en vältillverkad Novar. Novarerna gjordes inte av Zeiss, utan av underleverantörer (står inte heller Zeiss på namnringen). Underleverantörerna i väst var Schneider eller Rodenstock, i öst Meier i Görlitz.
Intressant och berättande reparationsbildserie!
/B
Svar från Måns H 2022-11-24 18:53
Tack Bengt!
Bra jobbat och intressant läsning, man lär sig alltid något nytt. -Bra!
Svar från Måns H 2022-11-24 18:53
Tack Morgan, jag lärde mig också en del!