Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Med kamera mot Björke

Tänkte plåta Sankta Katarinas medeltida gillehus i Björke men hittade det inte :-(   Efterkoll visar att det står inne på en gård och då ska man nog ringa innan. Plan B: plåta Björke kyrka. Den stod där i vackert aftonljus.

"Björke" behöver inte ha något med vegetationselementet björk att göra. Fornforskaren Gunnar Fritzell hävdade bestämt att namnet var samma som svenska Birka och betydde handelsplats. Och visst kan det vara så. Socknen har en rik historia.

På medeltiden instiftade en storman som nu ligger begravd på hedersplats i kyrkan  Sankta Katarinas gillehus. Ändamålet med gillet var "de levandes välfärd och omsorgen om de döda". 

På hemvägen var aftonhimlen stilig! Under densamma en gammal väderkvarn. Letar data på den, kompletterar texten om jag hittar några. Den ligger på en i övrigt obebyggd åker, fastighetsbeteckning Atlingbo Isums 1:19.

Inlagt 2024-09-16 09:05 | Läst 392 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Fantastisk suggestiv bild på kvarnen. Ser ut som en Holländare - inte så vanligt här i landet.
Svar från Måns H 2024-09-16 10:32
Tack Peter! Visst är det en holländare, troligen kallad hättekvarn här på Gotland.Det finns nog ett hundratal kvar på ön om man räknar in ruinerna. Ska gå till bibblan och om dom har "Väder- och vattenkvarnar på Gotland," av Jan Utas och Anders Salomonsson hoppas jag hitta data om just denna.
syntax 2024-09-16 10:47
Hättekvarn var ett bra namn! Beskriver funktionen väl.
Fina bilder och jag tror du är på rätt spår vad gäller handelsplats och Björke!
/B
Svar från Måns H 2024-09-16 10:37
Tack Bengt! Fritzell var etablerad ämbetsman i fornbranschen, var påfallande "på" då det gällde det där med Björke men fick inget gehör ------ ämnet var väl också så smalt att ingen annan hade nån kvalificerad åsikt. Nu har han i alla fall fått ditt stöd i saken!
Fint fotograferat och vackert ljus. Fina kompositioner tycker jag.
Svar från Måns H 2024-09-16 22:56
Tack Morgan för kommentaren, tar den till mig!
Spännande med vår historia och fin bild av kvarnen.
/Affe
Svar från Måns H 2024-09-17 20:44
Tack Affe, värmande kommentar!
Mycket vacker bild på kvarnen. Spännande moln.
Fint kvällsljus på kyrkan också.
Svar från Måns H 2024-09-17 20:51
Tack Margareta! Det blev en fin utflykt! Har nu plåtat även Sankta Katarinas gillehus och lägger ut bilder om några dar.