Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Mångård i stan

Uppe i skyn syntes månen och runt månen en mångård. Tog en bild direkt, här processad för att bli läsbar. 77 mm brännvid på FF-kameran, alltså kort tele och diametern på ringen ganska snäv, cirka fem grader.

Lördag 11 januari 2025 kring 16.40. Pentax K-1 med Pentax FA 77 mm.

Nästa bild togs strax efter, ringen inte så rund och börjar man inte se en antydan till en yttre ring?

Bytte till manuellt läge och tog några bilder som lades ihop med HDR

Vad är det man ser? Jag brukar kolla på klassiska guldgruvan för vederhäftig info,  originalversionen till Atmospheric Optics. Men den ligger nere och jag får inte kontakt med grundaren professor emeritus Les Cowley.

Info fanns på SMHI som förklarar så här: Kransen eller koronan åstadkoms av ljusets spridning (diffraktion) kring små droppar eller iskristaller som finns i molnen. Även andra partiklar i luften kan ge upphov till detta fenomen.

Inlagt 2025-01-13 10:02 | Läst 341 ggr. | Permalink

"Tänk vad spännande saker det finns, bra sett av dig och kul att du visar."


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Fint fångat och intressant. Har hållit på en del med månen men inte sett detta. Saturnus, Jupiter och Mars har varit i ”närheten” av månen den senaste tiden, kommer nog i en blogg i morgon
Svar från Måns H 2025-01-13 17:51
Tack Peter! Det här ska vara en tämligen vanlig syn, men kameran klarar inte att återge månen och koronan samtidigt. Så HDR-bilden är nog den som påminner mest om det jag såg.

Ska kolla din blogg!
Nu blev jag lite fundersam. Vad menar du med "diametern på ringen ganska snäv, cirka fem grader" ?
Jag har fått lära mig att fullmånen upptar c:a en halv grad på himlen, så vi pratar antagligen om helt olika saker, eller?

Natthimlen är fascinerande, ha det gott! /Thomas
Svar från Måns H 2025-01-13 21:11
Hej Thomas och tack för svar! Månens diameter cirka en halv grad utgick även jag från. Med yttre ringen menade jag diametern på koronans ytterkant i första bilden. Den är cirka tio gånger större.

(Det där med "ganska snäv" ----- då tänkte jag till skillnad från den vanligaste halon som har 22 graders radie, 44 graders diameter och att man för att fånga en sån i en bild behöver rejäl vidvinkel.)

Så här mitt i stan ser man inte mycket av natthimlen, så det var fascinerande att få se den här displayen!
Tänk vad spännande saker det finns, bra sett av dig och kul att du visar.