CITYSCAPES: BLOGGEN
Konterfej på Hemse
Sudermetropolen Hemse är Gotlands näst största tätort. Invånarantalet går lite upp och ner, men har alltid stannat under 2000. Hur blir det framöver? Levande tätort eller Ghost Town?
Handelsbanken har lagt ner. Till för tre år sen lät SHB kunderna bestämma. Kontor som bar sig skulle finnas kvar. Nu har SHB samma profitmaximeringspolicy som de andra storbankerna.
Men Länsförsäkringar Bank finns kvar med välfungerande personal. Sparbanken ska öppna nytt. Så det finns dom som tror på ortens framtid.
Jag tog konterfej på några nyckelplatser. Samma upplägg för varje bild. Stativ inställt på 115 centimeters tagningshöjd. Kamera Pentax K-1 ställd på ISO 100. Exponeringskompensation - 0,7. RAW. Objektiv Carl Zeiss Jena DDR Flektogon 20mm f2,8. Bländare 8.
P-platsen framför COOP räcker även till för ICA, Systemet och de mindre affärerna.
ICA och Systemet är stort besöksmål.
Bibblan med ungdomsgård kallar sig Mer Öppet.
Klädbutiken har jag handlat i sen 1970-talet. Dom hade min storlek! Det går fortfarande att köpa kläder i XXXL. XXL räcker åt mig. Innehavaren var med redan på 1970-talet. Han verkar inte ha några planer på att sluta.
Jag hann precis in hos Bagarn´s, Sudrets egentliga mittpunkt innan de stängde klockan 16. Bilden tog jag en stund senare. Då var det stängt och nedsläckt. Trafikverket har dessvärre sågat ner träden utefter Storgatan. Det gjorde miljön sämre.
Hemse Krut & Pappershandel har hetat så sen 1940-talet. Då ingick vapen och ammunition i utbudet. Nu kanske dom har fyrverkerier.
Mittemot ligger XXL Svahns. De tillhandahåller motorsågar, verktyg, spik, nubb och mycket annat som behövs för att hålla bygden i trim.
En liten bit ut på vägen mot Rone håller Lantmännen till. De kallar sig Granngården just nu. Där tankar jag bilen med HVO 100. Senast räckte en halv tank till att åka till Norrköping, Katrineholm och några ställen till och tillbaka till Hemse.
Hemse enligt Wikipedia.
Hej då Gotland, hoppas vi ses snart igen
Tagit detta foto genom takfönstret bredvid datorn. Packat ihop för denna gången. Städat. Satt värmen på elva grader. Kollat spisen. Låst. Pratat med grannarna som håller vakande öga. Hoppas vi ses snart igen!
Visby i dimma med Carl Zeiss Jena DDR Flektogon 20mm
Skulle träffa några kompisar på lunch nere i innerstan. Tänkte parkera i Åhlénsgaraget på Öster, men så blev jag lite sent ute. P-automaten i det garaget är en mardröm så jag chansade på att hitta P-plats nånstans vid inre hamnen. Jag hade tur, det fanns plats!
Sedan promenad i dimman, först Korsgatan. Ganska så tät dimma. Noll sol. Jag ställde in objektivet på f/8 och kameran på ISO 200.
Men här börjar solen tränga igenom! Lyktstolpen t h är original från Visbys elektrifiering av gatlysena.
Solglimten tonade bort.
Korset är ett gammalt stenkors till minne av Valdemarsslaget vid Korsbetningen 1361. Enligt legenden var blodbadet så kraftigt när danskarna högg ner den gotländska bondehären att blodet rann längs stadens backar ända ner till Korsgatan och samlade en pöl där korset nu står. Ursprungligen har detta kors varit fristående men är nu inbyggt i en nisch i muren. Även om det inte direkt är en del av ringmuren får det ändå här tillhöra muren som en historiskt minne av det grymma slaget utanför Visby ringmur.
Donners plats. I somras mördades Ing-Marie Wieselgren ungefär där vita hopfällda parasollet står. En svart dag och en svärta som inte går över. Rättegång inledd. Det var ju "allmänheten" i form av en 69-årig man, Lasse Reuterberg, som tacklade en suspekt figur som flydde uppför gränden. Denne föll och efter några få men oändliga minuter kom polisen och kunde gripa honom.
Strandgatan. Bankbyggnad från förra sekelskiftet till höger. Jag anar matstället långt där framme och stoppar undan kameran. Tack för i dag!
Gotland har fått återfall i rivningsraseriet. Nu ska hela rasket rivas, nu ska hela rasket bort.
Miljonprogrammet såg helt annorlunda ut på Gotland än i t ex Göteborg. Där byggde man så här i Hammarkullen och trodde det var progressivt.
Bildkälla: Fotosidans anmälan av Jens S Jensens nya fotobok. https://www.fotosidan.se/cldoc/news/ny-fotobok-jens-s-jensen-samlat.htm
Visbys svar på miljonprogrammet var att bygga lågt, inte särskilt tätt och så trivsamt som de statliga lånereglerna medgav.
Dags för disclosure som det heter på nutida svengelska. Jag jobbade som stadsarkitekt i Gotlands kommun. Kring 1972 fick jag med mig byggnadsnämnden på att bygga lägre. Det var jättelätt eftersom dom tyckte likadant. Gotlandshem var lite svårare att komma överens med, men det gick. Innerst inne visste även Gotlandshem att hyresgäster som trivs och stannar ger god ekonomi på sikt.
Kvarteren Riggen och Myran byggdes i 1 1/2 och 2 plan. Husen fick träfasader målade med Falu rödfärg och gammaldags sadeltak. Spröjsade fönster på sina håll. Varje lägenhet fick egen ingång. Gotlandshem slapp trappstädning. Bilfritt inom kvarteren, men tillräckligt med P-platser, carports och garage vid entrén.
Nu har Gotlandshem fått för sig att riva alltihopa, bygga nytt, dubbelt så högt och höja hyrorna. Är det verkligen så illa ställt med områdena?
I går åkte jag dit och kollade.
Det var eftersatt underhåll på en hel del håll. En del fasader hade nog inte målats sen husen var nya. Men en hel del fönster var utbytta, ytterdörrarna bytta, det hela såg tämligen okej ut. Bäst fråga en hyresgäst tänkte jag och ringde på där det lyste i köksfönstret.
Ulf: Bästa lägenheten jag bott i. Vi har bott här i tio år och stortrivs!
Jag: Men Gotlandshem vill ju riva, det måste väl finnas problem?
Ulf: Här behöver två fönster bytas, i övrigt är allt bra. Det kan finnas några hus med problem längst ner i området, men inte här. Nu betalar vi 8000:- i månaden för en fyra i två plan. River dom och bygger nytt blir det mycket högre hyra för mindre yta. Vi måste flytta. Förstår inte hur det kunnat bli så här.
Jag: Ofta är förklaringen en ny direktör vill visa handlingskraft.
Ulf: Den här kom för ett halvår sen.
(Ulf har godkänt att refereras i bloggen.)
-----------
Här nedan kvarteret Riggen. Jag tycker det ser ganska trevligt ut. Lite eftersatt underhåll men inget rivningsobjekt!
Flertalet hus i kv Riggen verkar helt OK, men där pilen pekar i bilden nedan ser man att det saknas fall utåt från gavelfasaden t h. Sånt kan ge fuktproblem. De går att åtgärda, men kan bli dyrt.
Alla tak är täckta med grovkorrugerade eternitplattor. De innehåller asbest. Eterniten är inte nåt större problem så länge taken ligger i fred. Men vare sig husen rivs eller taken byts ut blir det en kostnad. Eternit måste hanteras av utbildad personal med skyddsutrustning och deponeringen blir dyr.
Taksprång saknas vid husen gavlar. Troligen var detta en gest mot gotländsk byggnadsutformning, men här hade det varit bättre med taksprång. Man kan se att en hel del gavlar har fått ny brädfodring som målats med nåt annat än Falu Rödfärg.
Enligt min åsikt är det helt fel att döma ut hela kvarter. Låt kunniga byggnadsvårdare gå igenom varje hus för sig. De flesta kan säkert göras i ordning. Det kanske kan vara läge att revetera en del fasader, det skulle kunna ge omväxling. Några kanske behöver rivas. Men en totalsanering av svensk 1950-talsmodell framstår för mig som en direkt bisarr tanke.
Riggen, en sliten fasad som visar att de som bor här har egen ingång.
Nedan en annan hustyp i kvarteret Riggen. Två lägenheter med varsin egen ingång. Rivningsobjekt? Bisarr idé.
Nedan kvarteret Myran. Rivningsobjekt enligt Gotlandshem. Med rimligt underhåll ett högattraktivt område tycker jag.
Sammanfattningsvis tycker jag att Gotlandshem ska tänka om.
Omständigheterna har ändrats radikalt sen i våras. Priserna för byggmaterial rusar. Räntehöjningarna har vi bara sett början av, men redan de som genomförts försämrar ekonomin för nybyggen. Kolla varje byggnad för sig! Rusta upp det allra mesta. I några enstaka fall kan rivning och nybyggnad vara en enklare lösning än att renovera.
Totalsanering ger en sämre stad.
Utmaningen Fota Folkhemmet, bidragen.
Hej allihopa!
Inlämningen klar! Stefan Tyrbo lade in första bilden, den med höga veckade huset där socialdemokratiske statsministern Tage Erlander bodde med sin fru Aina. Mats Larsson lade in sista bilden, den är från Jönköpingsgatan i Helsingborg med stillsammare skala. Däremellan bilder från många olika områden som byggdes under folkhemsepoken.
Mats har bloggat om utmaningen och sina bilder, klart läsvärt! Länk till en av bloggarna:
https://www.fotosidan.se/blogs/available/index.htm
Här nedan bidragen med klickbar länk. Alla ska vara med, men hojta till om något skulle fattas!
1. Stefan Tyrbo. "Folkhemmet". https://www.fotosidan.se/pools/view/11241/3873177.htm
2. Erik Engström. Folkhemmet - Västertorp, Bild 1. https://www.fotosidan.se/pools/view/11241/3874299.htm
3. Erik Engström. Folkhemmet - Västertorp, Bild 2. https://www.fotosidan.se/pools/view/11241/3874300.htm
4. Erik Engström, Folkhemmet - Västertorp, Bild 3. https://www.fotosidan.se/pools/view/11241/3874301.htm
5. Tobias Bagan, Folkhemmet mitt i Malmö. https://www.fotosidan.se/pools/view/11241/3875338.htm
6. Göran Edén, Folkhemmet. Bild på 50-talskvarter. https://www.fotosidan.se/pools/view/11241/3877862.htm
7. Mikael Romu, Folkhemmet - bidrag. https://www.fotosidan.se/pools/view/11241/3811645.htm
8. Benny Flodkvist. Folkhemmet som bäst.https://www.fotosidan.se/pools/view/11241/3882465.htm
9. Benny Flodkvist. Folkhemmets balkonger. https://www.fotosidan.se/pools/view/11241/3882468.htm
10. Benny Flodkvist. Folkhemmet har åldersbestämts. https://www.fotosidan.se/pools/view/11241/3882469.htm
11. Hans-Åke Öhlin. Skultorp Folkhemmet .https://www.fotosidan.se/pools/view/11241/3884936.htm
12. Lennart Runhage, Folkhemmet 3, https://www.fotosidan.se/pools/view/11241/3885217.htm
13.Lennart Runhage, Folkhemmet 2. https://www.fotosidan.se/pools/view/11241/3885215.htm
14. Lennart Runhage, Folkhemmet 1. https://www.fotosidan.se/pools/view/11241/3885213.htm
15. N. Thomas Meldnert, Folkhemmet, I skuggan. https://www.fotosidan.se/pools/view/11241/3884792.htm
16. N. Thomas Meldnert, Vällingehus in Vällingby, (bredare bild). https://www.fotosidan.se/pools/view/11241/3815725.htm
17. N. Thomas Meldnert, Vällingehus in Vällingby (inzoomad bild). https://www.fotosidan.se/pools/view/11241/3815726.htm
18. Mats Larsson, #3886982. https://www.fotosidan.se/pools/view/11241/3886982.htm
19. Mats Larsson, #3887182. https://www.fotosidan.se/pools/view/11241/3887182.htm
20. Mats Larsson, #3887191. https://www.fotosidan.se/pools/view/11241/3887191.htm
Nu ska domaren, Byggnadsvårdsföreningens ordförande och intresserade amatörfotografen Tomas Nyström, få tillgång till listan och kora vinnande bidraget.
Här nedan Iphonebild från august 2022. Då jag fick syn på huset kom idén till utmaningen. Då Folkhemmet var som bäst byggdes det med kvalité!