Konterfej på Hemse
Sudermetropolen Hemse är Gotlands näst största tätort. Invånarantalet går lite upp och ner, men har alltid stannat under 2000. Hur blir det framöver? Levande tätort eller Ghost Town?
Handelsbanken har lagt ner. Till för tre år sen lät SHB kunderna bestämma. Kontor som bar sig skulle finnas kvar. Nu har SHB samma profitmaximeringspolicy som de andra storbankerna.
Men Länsförsäkringar Bank finns kvar med välfungerande personal. Sparbanken ska öppna nytt. Så det finns dom som tror på ortens framtid.
Jag tog konterfej på några nyckelplatser. Samma upplägg för varje bild. Stativ inställt på 115 centimeters tagningshöjd. Kamera Pentax K-1 ställd på ISO 100. Exponeringskompensation - 0,7. RAW. Objektiv Carl Zeiss Jena DDR Flektogon 20mm f2,8. Bländare 8.
P-platsen framför COOP räcker även till för ICA, Systemet och de mindre affärerna.
ICA och Systemet är stort besöksmål.
Bibblan med ungdomsgård kallar sig Mer Öppet.
Klädbutiken har jag handlat i sen 1970-talet. Dom hade min storlek! Det går fortfarande att köpa kläder i XXXL. XXL räcker åt mig. Innehavaren var med redan på 1970-talet. Han verkar inte ha några planer på att sluta.
Jag hann precis in hos Bagarn´s, Sudrets egentliga mittpunkt innan de stängde klockan 16. Bilden tog jag en stund senare. Då var det stängt och nedsläckt. Trafikverket har dessvärre sågat ner träden utefter Storgatan. Det gjorde miljön sämre.
Hemse Krut & Pappershandel har hetat så sen 1940-talet. Då ingick vapen och ammunition i utbudet. Nu kanske dom har fyrverkerier.
Mittemot ligger XXL Svahns. De tillhandahåller motorsågar, verktyg, spik, nubb och mycket annat som behövs för att hålla bygden i trim.
En liten bit ut på vägen mot Rone håller Lantmännen till. De kallar sig Granngården just nu. Där tankar jag bilen med HVO 100. Senast räckte en halv tank till att åka till Norrköping, Katrineholm och några ställen till och tillbaka till Hemse.
Hemse enligt Wikipedia.
/B
Hemse är väl inte så väldigt mycket besökt egentligen, mest genomfart på turistresor och proviantering på Ica nån gång. Sen var dom förstås mardrömsmotståndare när jag vaktade kassen i IK Graip äldre pojkar DM/Skol DM en gång i tiden. Men det var rätt lugnt med några Loobs framför ;)
HaD/Gunte..
Fin gammal Volvo lastbil bredvid. Jag gav tummen upp och hojtade "fin bil" men kom inte åt att plåta den .
Hälsn!
Det där med lönsamhet - jag gillde SHB:s policy att kontor som gick runt fick vara kvar så länge kunderna fanns så att kostnaderna täcktes. Och att banken håller sig till affärer som den begriper sig på i stället för att bländas av mer tveksamma vinstmöjligheter. (Obs att jag lyckades stava vinst utan h.)
Och så gäller det att hålla ihop landet.
Hälsn!
Det Gannarve i Fröjel som jag bor intill har ju skeppssättning från bronsåldern, en hästgård som ibland har ridskola med matställe och framför allt mina grannar som bor tvärsyvar gatu.
Minner om ett antal somrar på Gotland med ett härligt studentgäng.
Hyrde villa i Visby och cyklade runt hela ön hit och dit (bil lite senare när ekonomier och tillvaro stabiliserats/avancerat något).
I den lokaltidning vi brukade köpa hade Duse Melin i Hemse en stor fast annons som vi fann rolig. Jag hade för mig att det var en järnaffär, men en sökning på Google antyder att det en tid var en klädaffär, men även en tid tobaksverksamhet. Tidens vindar kräver ju anpassning.
Under senaste visiten i Hemse för några år sedan fann jag inga lämningar av något av detta..
Duse var en livsmedelhandel - gissningsvis gäller samma Duse Melins. På 1970-talet och några år till fanns alltså både Konsum, ICA och Duse (och små livsmedelsbutiker ute i bygderna.) Duse hade nog sina rötter i en lanthandel av den typ som sålde allt man behövde, jag köpte själv stövlar i en sån. Men affären hade rätt skruttiga lokaler, tungarbetet, trångt för kunderna.
Kan inte låta bli att ge denna länk om Duse Melin och all annan om Gotländsk historia. Njut..
https://ex.hhs.se/dissertations/421074-FULLTEXT01.pdf
Det här se trevligare ut än vad Jakobsberg gör i dag.
https://ex.hhs.se/dissertations/421074-FULLTEXT01.pdf
Författaren Sven Gerentz hade gotländskt påbrå. Han var chefredaktör och VD för Svenska Dagbladet 1969-73 och VD för Tidningarnas telegrambyrå (TT) 1974-86. En kulturpersonlighet! Min ordförande på byggnadsnämnden i Gotland jobbade hårt för att få Gerentz rekryterad som kommunchef men tyvärr blev det inte så..