CITYSCAPES: BLOGGEN

Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Fiskeläget Tomtbod på Gotland

Kör norrut från centrala delar av Burs socken. Ta till höger. En 2,5 kilometers grusvägsraka leder ut till havet.

Där möts man av lysstänger med korgar av järn. Den hitre en vippfyr, två raka stänger i bakgrunden. Eldarna visade dem som var ute på havet i mörkret vägen tillbaka. Från början använde man tjärved, senare fotogenlampor.

I det här blogginlägget står bildtexter och nummer ovanför respektive bild.

1.

Samtliga bilder Pentax K-1 med Pentax 35 mm FA 2.0, oftast på f 5,6.

En del bodar är av sten, andra är bulhus av trä, några nyare har modernare träkonstruktion. Många har eldstad med skorsten.

2.

1988 utsåg länsstyrelsen Tomtbod till byggnadsminne. Det låg naturskönt, hade kvar den gamla hamnen, länningarna att dra upp båtarna på, ålderdomliga bodar från olika epoker, gistgårdar och hägnader. En synnerligen märklig miljö. Beslutet togs av länsstyrelsen i plenum med länsantikvarien Marita Jonsson som föredragande. 

Då hade en enda bod kvar sitt gamla flistak.

3.

Flistak byggs med grova åsar, d v s grova längsgående bjälkar mellan gavlarna. På bjälkarna lägger man ett tak av trä, på gotländska faltak. Falor är lite grövre än brädor, lite tunnare än plankor, läggs omlott och har spår för tätning och vattenavrinning. På faltaket stenhällar i vild läggning. De överlappar så att regnvattnet rinner nedåt och ut från boden.

Åsarna syns direkt under taket. Det finns ett par små gluggar också. På nocken horisontella flisar.

4.

Mest kalksten i väggarna. Här och där också gråsten. De stenarna flyttades hit av inlandsisen.

5.

Här en bod med bänkar framför.

6.

Tomtbod rymmer fler än trettio bodar och ett par hemlighus. Nu har allt fler bodar fått tillbaka sina flistak.

7.

Utanför bodarna havet med hamnen.

8.

Nyrenoverad bulhusbod.

9.

Hamnen har ett par enkla pirarmar av gråsten. På själva stranden länningar, ställen där man drog upp båtarna. Stolparna är för att hänga upp näten på tork.

10.

Enligt gammal sed får uttjänta båtar ligga kvar att förmultna. Utåt havet pirarmarna, till vänster en länning.

11.

Ännu en båt som vilar i frid.

12.

Dragg - duger gott för där man vill ligga kvar på en vis plats för att fiska. Kan också ha använts för att hitta och dra upp nät som kommit på avvägar. I de fallen krabba eller käutkrok på gutamål.

13.

Näten tillverkades hemma. Ett stort och tidskrävande arbete. En och en halv mil lingarn, 33.000 knutar,  flöten av bark, sänken av stenar som man borrat hål i.

Då näten använts till fisket togs de upp och hängdes på stolpar i gistgården. De fiskar som fastnat togs till vara. Sen fick näten torka. Hela fiskeläget är inhägnat för att hålla djur och deras spillning borta.

14.

Himlen, havet, hamnen med länningar, en bod.

15.

Hemlighus med havsutsikt.

16.

Krokar på tjärad vägg

17.

Båtshake

18.

Numera förekommer bara fritidsfiske och knappt det ---- miljöförstöring och de stora industriella trålarna har tömt havet på fisk.

Bodarna i Tomtbod hyrs inte ut. Delägarna har förbundit sig att behålla inte bara byggnaderna utan bevara att användningen är för bygdens folk. Men visst blir det lite mer pynt än i forna dagar. Selfie av fotografen i fönstret.

19.

Ajö Tomtbod, ett synnerligen märkligt fiskeläge på Gotland.

20.

Postat 2024-09-20 09:05 | Läst 558 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Med kamera mot Björke

Tänkte plåta Sankta Katarinas medeltida gillehus i Björke men hittade det inte :-(   Efterkoll visar att det står inne på en gård och då ska man nog ringa innan. Plan B: plåta Björke kyrka. Den stod där i vackert aftonljus.

"Björke" behöver inte ha något med vegetationselementet björk att göra. Fornforskaren Gunnar Fritzell hävdade bestämt att namnet var samma som svenska Birka och betydde handelsplats. Och visst kan det vara så. Socknen har en rik historia.

På medeltiden instiftade en storman som nu ligger begravd på hedersplats i kyrkan  Sankta Katarinas gillehus. Ändamålet med gillet var "de levandes välfärd och omsorgen om de döda". 

På hemvägen var aftonhimlen stilig! Under densamma en gammal väderkvarn. Letar data på den, kompletterar texten om jag hittar några. Den ligger på en i övrigt obebyggd åker, fastighetsbeteckning Atlingbo Isums 1:19.

Postat 2024-09-16 09:05 | Läst 543 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

AI fixar bilden till debattartikeln

För en månad sen opererades min fru och fick ny höftled. Allt gick bra och min fru börjar komma på benen igen. Ett djupt känt tack till ortopeden och alla på boendet!

Vår dotter ställde in en utlandsresa för att vara på plats. Det blev en del avbeställningar. Reseförsäkringen täcker dessa. Men då behövs ett LÄKARINTYG. Efter en månad kämpar ortopeden fortfarande med att få fram pappret.

Förr hade doktorn ofta en läkarsekreterare som fixade allt. Doktorn satte bara dit sin signatur. Det tog 15 sekunder. Nu ska doktorn göra jobbet själv i datorn. Det känns för mig inte helt optimalt att den som genomgått en sjuårig utbildning till kirurg och sen blivit jättebra på det jobbet ska behöva skriva såna intyg. Tänk om administrativ personal med adekvat utbildning fick utfärda rutinmässiga intyg! Jag hörde mig för. Reaktionen blev nämen så har vi aldrig gjort. Idén är uppenbarligen disruptiv, systemomstörtande.

Funderar på att skriva en debattartikel. Då behövs en bild. Egentligen vill redaktören välja bild själv, men nån gång kan ett bildförslag godtas. Jag bad ChatGPT göra en bild av en utarbetad doktor som tittar på datorskärmen med en mycket sjuk patient i bakgrunden. Efter 15 sekunder kom en bild. Jag bad om lite justering och efter ytterligare några sekunder blev den så här. Bra jobbat, AI tycker jag.

Efter tre varv i Affinity Photo blev doktorn rödögd med svarta ringar under ögonen. Patienten blek. Det kom text INTYG på datorskärmen. Visserligen på bakvänt och på baksidan, men man kan inte få allt av gratisversionen av Chat GPT.

Funkar bilden?

 

Postat 2024-09-09 09:05 | Läst 373 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Plåta åt Wikipedia 2024

September. Wikipedia drar igång sin tävling Wiki Loves Monuments. Den gäller byggnadsminnen, arbetslivsmuseer och kyrkor.

"Wiki Loves Monuments är en internationell fototävling med syfte att genom Wikimediaprojekten, främst Wikipedia och Wikimedia Commons, lyfta fram minnesmärken över hela världen. Alla kan delta. Genom att bidra med foton till tävlingen hjälper du till att bevara den svenska kulturskatten och att dela med av den via internet till andra som bor i Sverige och till resten av världen.

I september kan du ladda upp så många bilder som du vill av kulturella platser som du har besökt. Bilder behöver inte vara tagna i september, men måste laddas upp under september för att delta i tävlingen."

Själv gillar jag både byggnadsminnen och Wikipedia så det känns meningsfullt att delta. I första hand med foton där Wikimedia saknar bilder.

Här i Norrköping har Tullhuset gamla anor. Nu nyrenoverat. (Kring 1990 gjordes en stor men osynlig bevarandeåtgärd. För att få stopp på fuktvandringen upp i huset bankades en korrugerad rostfri plåt genom grundmurarna.)

På vägen dit syntes en regnbåge i stänket från fontänen!

Jag försökte få med regnbågen i bilden på Tullhuset men lyckades inte.

Sen har jag pulat med bilden här nedan tills  jag blev helt hemmablind. Tacksam för synpunkter. Är bilden OK? Är bildidén värd ett nytt besök på platsen, kanske med annan himmel?

Postat 2024-09-07 09:05 | Läst 289 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Rullbar fotoväska nu med kullagrade hjul

Med sina 25 centimeters hjul tar sig den här "fotoväskan" fram både i asfaltdjungeln och i naturen. I lättare terräng, uppför och nedför trappor. Mycket lättare än att kånka på grejerna. Då jag åker till fritidshuset på Gotland följer 2 DSLR kamerahus, ett stort telezoom, några objektiv, stativ och lite småprylar med. Ibland kan det vara bra att ha med alltihopa i fält, men för det mesta räcker det med en kamera och kanske ett eller två extra objektiv. 

Här ett foto från 2020 då väskan var ganska ny. Kossorna tyckte nog att den luktade intressant. Dom slickade i alla fall på den.

Väskan kändes jättebra från början, men jag var inte helt nöjd med hjulen. De var av plast och glidlagrade, med plast mot metallaxeln. Väskan gick lätt att dra, men däcken var så mjuka att vasst grus fastnade. Hjulen funkade ändå OK och skulle nog ha hållit ännu några år fast de börjat glappa och inte rullade riktigt lika lätt. Men nu har jag bytt till kullagrade hjul. Går lätt, helt glappfritt och däcken har en slät yta som klarat grus bra.

Kullagren förefaller rejält dimensionerade, innerdiameter 12,7 mm (1/2"), ytterdiameter 28,575 mm (1 1/8 ") och har metalltätning på en sida.

De sitter monterade i (förkromad) plast. Inte helt optimalt eftersom plast inte ger samma stöd för ytterringen som stål. Metalltätningen skyddar mot damm och hjälper till att hålla fettet på plats, men det ena lagret sitter oskyddat. Om det skulle bli utsatt för ordentlig väta ska man nog torka torrt och eventuellt fetta in.

Sammantaget känns det här som en bra uppgradering! Om jag skulle köpa nytt blev det en sån här med tillvalet kullagrade hjul.

Väskan heter Andersen Royal Shopper, tyskt kvalitetsfabrikat. Lätt och stark. Fällbar. Hjulen går lätt att ta av. Funkar fint också för att dra maten, klarar upp till 50 kilo. Den finns i olika storlekar. Den här har handtaget 106 cm högt, passar mig som är lång. Väskan kostade 1600:- på Gunne´s i Mantorp för fem år sen. Hjulen nu 400:- inkl frakt från Käpprätt.se.

Postat 2024-09-04 09:19 | Läst 350 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
Föregående 1 ... 4 5 6 ... 157 Nästa