Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Plåta åt Wikipedia 2024

September. Wikipedia drar igång sin tävling Wiki Loves Monuments. Den gäller byggnadsminnen, arbetslivsmuseer och kyrkor.

"Wiki Loves Monuments är en internationell fototävling med syfte att genom Wikimediaprojekten, främst Wikipedia och Wikimedia Commons, lyfta fram minnesmärken över hela världen. Alla kan delta. Genom att bidra med foton till tävlingen hjälper du till att bevara den svenska kulturskatten och att dela med av den via internet till andra som bor i Sverige och till resten av världen.

I september kan du ladda upp så många bilder som du vill av kulturella platser som du har besökt. Bilder behöver inte vara tagna i september, men måste laddas upp under september för att delta i tävlingen."

Själv gillar jag både byggnadsminnen och Wikipedia så det känns meningsfullt att delta. I första hand med foton där Wikimedia saknar bilder.

Här i Norrköping har Tullhuset gamla anor. Nu nyrenoverat. (Kring 1990 gjordes en stor men osynlig bevarandeåtgärd. För att få stopp på fuktvandringen upp i huset bankades en korrugerad rostfri plåt genom grundmurarna.)

På vägen dit syntes en regnbåge i stänket från fontänen!

Jag försökte få med regnbågen i bilden på Tullhuset men lyckades inte.

Sen har jag pulat med bilden här nedan tills  jag blev helt hemmablind. Tacksam för synpunkter. Är bilden OK? Är bildidén värd ett nytt besök på platsen, kanske med annan himmel?

Inlagt 2024-09-07 09:05 | Läst 183 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Hej,
Du gör en fin kulturgärning med dina bilder. Jag förmodar att det vita byggnaden är tullhuset. Då tycker jag att den kommer för mycket i periferin och skyms för mycket av bron.
Samtidigt är det bra med en passande omgivning som framhåller tullhuset plats i miljön.
Min lärare, Torsten Thynelius, i grundskolan i Linköping sa ofta: bra gjort men gör om!

Lycka till
Bob
Svar från Måns H 2024-09-07 11:13
Tack Bob för konstruktiva synpunkter! Jag hade snöat in på just den här fotovinkeln, att få med fontänen, men tappat att det faktiskt är byggnaden som ska dokumentaras! Tar med mig din lyckönskning på nästa fotopromenad till Tullhuset.
Svar från Måns H 2024-09-07 21:30
PS. Hej igen Bob! Åter tack för jättebra puff. Kom ut på plats och hittade vinklar som jag inte trodde fanns. Tur med ljus och väder. Kommer att ta ett tag att göra i ordning bildskörden men det finns att välja på. Kan t o m bli en sån där serie som Wikipedia numera efterfrågar.