CITYSCAPES: BLOGGEN

Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Bengt O.H. Johansson

En för Sveriges och även utländska stadsmiljöer viktig person, Bengt O.H. Johansson, gick bort på långfredagen. Det tog mig hårt. Vi träffades då han, Sören Thurell och Fredrik von Platen anordnade utställningen "Staden i Retur" i Stockholm 1969. Jag hjälpte till på ett hörn. Fotograferna  Kenneth Gustavsson och Anders Petersen visade bilder från nedgångna kvarter som med dåtidens synsätt bara skulle bort. Men tack vare enveten opinionsbildning fick en hel del av Stockholm ändå stå kvar.
Oavlåtligt verksam på många fronter blev Bengt OH chef för Arkitekturmuséet, länsantikvarie i Kalmar och Stockholm, verksam i ledningen för Riksantikvarieämbetet, professor i Kulturvård i Göteborg  och ordförande i Kulturarv utan gränser med internationell verksamhet. Han hade en speciell förmåga att hitta konstruktiva lösningar i svåra bebyggelsekonflikter.
Här i Norrköping är han bemärkt för att ha skrivit en avhandling och en ny bok om arkitekten Carl Bergsten. Han hjälpte till att ge Norrköping Stadsmiljörådets erkännande för omvandlingen av Industrilandskapet. Han arbetade för Samfundet St Erik och Byggnadsvårdsföreningen och jobbade in i det sista för högre kvalitet i Stockholms byggande.                     
Hans Den stora stadsomvandlingen - erfarenheter från ett kulturmord, Arbetsgruppen för arkitektur och formgivning, Regeringskansliet, Stockholm 1997 blev ett senkommet erkännande från högsta nivå riktat till dem som var emot rivningsraseriet.

Postat 2021-04-10 19:33 | Läst 474 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Elväg Visby II. Första spolen installerad.

Nyskrivet avsnitt  exklusivt för Fotosidan. Bygga strömtillförsel, fräsa bort asfalt, göra spår för kablarna, montera kopparlindade spolar med vidhängande kraftelektronik, koppla upp, återfylla, packa och asfaltera över det hela.

Här har asfalten frästs bort där spolarna ska monteras.

Spolarna i vägbanan förses med växelström med frekvensen 85 kHz, alltså 85000 svängningar per sekund. Svängningarna skapar ett magnetfält som kommer i resonans med mottagarspolar nertill på fordonet. Systemet håller koll på varje resonansfrekvens. Därmed uppnås hög verkningsgrad, runt 90 %. Resten omvandlas till värme, huvudsakligen i kraftelektroniken.

Spolarna i vägbanan kopplas bara in då ett rätt utrustat fordon passerar. Effekten kopplas bort på millisekunder. Små metallföremål kan ta emot en aning energi. Det saknar praktisk betydelse. Systemet upptäcker eventuella större föremål och stänger ner just de metrarna.

Uppackning. Alltid spännande att se om det kommit rätt grejor.

Men vafan är detta? Fabriken har missat lite i hopkopplingsdelen. Vi måste skicka tillbaka. (Det mesta i leveransen var dessbättre OK.)

Det  behövs mycket ström just då fordonen passerar. För att undvika långa kabeldragningar med lågspänd ström behöver matningspunkter anordnas tämligen tätt.

Tittut! Här är ett nedgrävd transformator/kraftelektronikstation nästan klar.

Och här är allra första spolen på plats!  Michael ser lite kärv ut, han skippade lunchen för att få detta klart. Och kanske  känner det där man kan känna då ett projekt  börjar bli verklighet. Är allt OK? Har jag gjort rätt? Var detta värt att satsa så mycket på? .

Från andra hållet ser installationen ut så här. Laddspole, vidhängande kraftelektronikbox,  kabelanslutning.

Här är fler spolar utlagda. Återstår att lägga ut spolar in till Visby, koppla ihop allting, återfylla, packa materialet och asfaltera.

Det var positivt att se samarbetsandan på platsen. Flärdfriheten är gemensam. Alla högg i och jobbade. Självklart finns en hierarki i bakgrunden, men chefen körde själv testbilen och kånkade tillsammans med israeliska teamet prylar på bygget.

Elsäkerhetsverket, Post- och telestyrelsen och Trafikverket har kollat försöksverksamheten på plats. Även radioamatörer har varit inkopplade för att lyssna efter störningar. Kanske någon överton skulle kunna detekteras? Det var helt tyst i etern. Nu inväntar projektet formellt utlåtande.

Utöver Visbyprojektet pågår ett elvägstest på E 16 vid Gävle. Där används strömmatning uppifrån och teknik från Siemens och Scania. (Tillägg 2021-04-13: Försöket klart. Luftledningarna håller på att demonteras.)

2023 planerar Trafikverket att ta en längre elvägspilot i drift. Antingen på väg 73 till Stockholms nya storhamn Norvik i Nynäshamn eller mellan Örebro och Hallsberg.

Nästa avsnitt: Preliminär utvärdering.

 

Postat 2021-04-09 19:16 | Läst 341 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Elväg byggs i Visby, del 1

Ett reportage om att ladda elbilar induktivt från spolar i gatan. Det är från november 2020 och skrevs åt tidningen Elbilen. Plats: Visby. Gotland har korta beslutsvägar och på ön finns avsevärd kompetens då det gäller grön el. För mig var det jättekul att få titta på projektet på plats! Och  intressant att träffa det israeliska team som tagit fram hela konceptet och den svensk som driver det hela.

Israeliska teamet. Från vänster Dima Rachlin, Electreons grundare Hanan Rumbak, företagets medgrundare och VD Oren Ezer, Michael Fischer.

"This is a start" säger Oren Ezer, VD och medgrundare till Tel Aviv-baserade Electreon. Grundaren Hanan Rumbak nickar instämmande. Målsättningen är skyhög: Att elektrifiera vägtrafiken och ladda bilarna medan de kör.

Lastbilsbranschen har varit fredad från klimatkrav. Nu har EU och tunga investerare tvingat Scania och Volvo att utveckla eldrift. Laddtider och laddkapacitet seglar upp som viktiga frågor. Det är dyrt att låta bilarna stå still och ladda.

Startup-företaget Electreon har en lösning. Den passar både lastfordon, bussar och vanliga elbilar. Företaget bildades 2013 i Israel. Sen dess har firman forskat och utvecklat teknik. Håkan Sundelin är chef för nordiska verksamheten och ingår i ledningsgruppen.

Svenska Electreons VD Håkan Sundelin i testbilens släp. På bordet en laddspole med infrastrukturminister Tomas Eneroths autograf.

Håkan är elingenjör i botten och har doktorerat i datavetenskap. Sen tio år är elvägar hans stora intresse. Han var med och testade Bombardiers trådlösa teknik på lastbil. Han var med och startade elvägsprojektet på E16 vid Gävle. Hos RISE ledde han en nationell plattform för elvägar och hade ansvar för ett samarbete med Tyskland.

För något år sen byggde Electreon en 50 meters teststräcka i Visby. Nu bygger företaget 1,6 kilometer Smart Road mellan flygplatsen och centrum. Flygbussen har just blivit inregistrerad. Projektet ska drivas i tre år och omsätter 116 miljoner kronor. Trafikverket står för 91 miljoner. Electreon med svenska dotterföretaget Electreon AB och andra aktörer står för resten.

På bilden nedan är Håkan på väg till den största elbil jag sett, en 40 tons Iveco dragbil med trailer. Ekipaget är 4,5 meter högt, 2,6 meter brett och 17 meter långt. Eldriften ger 357 kW normaleffekt och 552 kW toppeffekt. Under bilen finns fem mottagarspolar om 25 kW styck.

Inne i trailern finns testutrustningen som mäter effektiviteten i systemet.

Postat 2021-04-08 21:01 | Läst 387 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Träffat barnen inomhus för första gången på ett år

Ett konstigt år har det varit. Min fru bor på ett boende. Där infördes besöksförbud 13 mars 2020, d v s innan det blev lagligt. Besöksförbudet gällde anhöriga, men den ansvariga läkaren såg till att hålla sig undan. Coronan svepte genom huset. Min fru blev smittad men klarade sig utan medicinsk vård. Adekvat sådan saknas på boendena. Det som i stället tillhandahölls vill jag inte skriva om.

I somras fick vi träffas utomhus på gården. Då träffades vi alla fyra. Min fru, jag och våra vuxna barn. Sen blev det för kallt. Inomhusträffar tilläts, men bara med en i taget och med rigida tider och instruktioner. Man fick stanna max 15 minuter. Man skulle ha munskydd på under besöket hos frun som klarat smittan själv. Jag skriver inte på sånt utan förhandlade med verksamhetschefen och vi kunde träffas normalt. Sen varslade Kommunal om strejk på boendena. De som bodde där skulle lämnas utan mat och tillsyn. Tack och lov avblåstes strejken och vardagen lunkade på. Så blev min fru vaccinerad och även jag.

I fredags hade den erforderliga veckan gått efter min andra spruta. Nu är jag är vaccinerad, inget totalskydd men troligen avsevärd hjälp. I går kom barnen hit och bodde över. Vi har ju pratat i telefon och "träffats" per Zoom, men det skulle kanske ändå känts ovant att ses på riktigt efter ett år, men det var precis som vanligt. På boendet träffade de sin mamma och hon sina barn. En viss normalisering.

-----

Sent i går kväll blinkade det väldeliga på gatan utanför. Vi undrade vad det var. Två man med kranbil kollade att fasaddekorationerna på huset mittemot satt kvar. Natten innan hade det blåst stormbyar med stort skrammel i nejden. Teknikerna lyste med ficklampor och kände efter. Det verkade som om dekorationerna satt fast.

Mönstret är en förstoring av ett tygmönster som skapades av Erik Chambert 1943. Han och hans far möbelmästaren höll till på platsen. Det huset revs för länge sen. Sen låg rivningstomten tom flera decennier. Varefter prestigebygget Magnentus Tower uppfördes, högre än allt i centrum utom Rådhustornet här i Norrköping.

Jag trodde att dekorationerna var av blankeloxerad aluminiumplåt. De blänkte så då de var nya för några få år sedan. Men nu i vårsolens glans såg de grå ut och jag kollade häromdagen. Grannlåten är av plast.

Postat 2021-04-07 19:30 | Läst 409 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Utanför Universum

"Universum" betyder oftast det från oss observerbara kosmos som startade för 13,798 miljarder år sen med Big Bang. Teorin är numera accepterad. Utvecklingen kan beskrivas med 99,998 % säkerhet. Detta enligt Scientific American i 175-årsutgåvan sept 2020. Men av samma genomgång av forskningsläget framgår något helt annat, att vårt observerbara universum till  26,6 procent består av mörk materia som ingen riktigt vet vad det är, men forskning pågår, och 68,5 procent mörk energi som är ännu obegripligare. Och att denna på något sätt får vårt universums expansion att accelerera.

Svenska Wikipedia har jättebra info om vad vi idag vet om universum och även en hel del bra historik.

Utanför vårt observerbara universum, vad finns där? Eftersom det inte går att observera blir det spekulationer.

En fysikens grundregel är att inget kan skapas ur intet och att varken materia eller energi  kan försvinna, bara omvandlas. Så jag tror att detta större universum alltid har funnits och alltid kommer att finnas och är oändligt."Alltid" är mer än länge och "oändligt" är mer än stort.

Enklast vore om samma naturlagar gäller där ute, men det vet ju ingen.  Det kan finnas helt andra universa där ute.

Postat 2021-04-06 08:42 | Läst 577 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
Föregående 1 ... 4 5 6 Nästa