Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Gratis i Norrköping

ANNONS. Hela denna blogg är reklam för Norrköping.

I Norrköping är Industrilandskapet öppet för alla! Och där finns massor av fotomotiv. Här Arbetets Museum.

Arkivbild © Måns Hagberg.

Arbetets Museum har gratis inträde. Nu hänger fotoutställningen EPA Sverige där. Fotografen Benjamin Nørskov reste 4 år i Sverige, träffade och fotograferade  epa-ägare. Jag gillar verkligen utställningen. Att gilla bilar hjälper till, men det räcker med att gilla foto. 

Cecilia Linding  bor i Söderala. Därifrån kom min morfars släkt. Vid gården de bodde på har jag sett en monstertruck uppställd. Cecilia har en egen.  Det måste vara något särskilt med Söderala!

Fotot © Benjamin Nørskov

Fotot © Benjamin Nørskov

Norrköpings Stadsmuseum ligger också i Industrilandskapet. Än så länge är inträdet gratis. Utöver basutställningarna visas nu en lågmält gripande utställning, foton och texter, över Moa Martinson.

Uppväxt i yttersta armod förra sekelskiftet, en fortsatt svår tillvaro, började skriva, först i arbetarpress, sen egna böcker.

"Mor gifter sig", en boktitel som i tre ord säger att Moas mamma var ogift då hon blev med barn, en skam i sig, och sen inte "blev gift" utan gifte sig.

Utställningen är verkligen genomarbetad. Här finns bredd och djup och den är ändå lätt att ta till sig. Man får hisnande perspektiv. En horunge som överlevde där syskonen dog. Det som skilde från helt bottenlös misär var skolan. Mamman pantsatte lakanen, ofta för mat men nån gång för att köpa biljetter till någon föreställning. Moa, då Mia, arbetade sig upp under samma eländiga förhållanden. Fick fyra barn med en make som sen tog livet av sig. Gifte om sig med Harry Martinson. Blev etablerad författare om än illa sedd av borgerskapet. Och blev med tiden hyllad av statsministern, beundrad och och älskad av många.

Fotot togs av Ulf Stråhle 1959 eller lite tidigare. © Stråhle och Moas sondotter Harriet Thurgren som lånat ut bilden till Stadsmuséet.

Inlagt 2024-07-19 09:15 | Läst 424 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Intressant, bra med lite reklam också.
Har visserligen varit i Norrköping, men bara en gång övernattat där och sett stan lite mer än vid ett stopp. Men det var länge sedan, då barnen var ganska små och få med barn ser man på stan på ett annat sätt.
Ser att det förändrats en hel del så ett nytt besök vore kanske på sin plats.
Läst "Mor gifter sig" tyckte om den och tipsade min läshungrande tonnårsdotter den boken. Men hon tyckte inte alls om den. Skulle vara intressant att höra hur hon uppskattade boken nu, snart 50 år och med mer livsvisdom i bagaget.
Svar från Måns H 2024-07-21 10:13
Stan har verkligen förändrats! Den som varit här känner säkert igen sig, den stora skillnaden är att det allra mesta är i så mycket bättre skick. Förr gick det ju inte att komma in i fabriksområdet mitt i stan, nu är det stora gångstråket över vattenfallen. Övertala maken att åka hit och ta med kameran!
Håller med om att Norrköping och Industrilandskapet är intressant! Och det finns ett bra fik i Arbetets museum! Med olika utställningar några trappor upp! Och bra matställen i Knäppingsborg! Tinas café bla!
Och så kan man åka spårvagn! :)
/B
Svar från Måns H 2024-07-21 10:14
Tack Bengan för bra stöttning av Norrköping!
Cecilia Linding är en stjärna på att köra bil på två hjul. Det har hon gjort sedan hon var så liten att hon satt på en kudde för att se ut genom vindrutan. Hon har läst sej av sin far Arne.

Här kommer mera reklam för museer i Peking, "Den norra staden", dvs Norrköping.
Det finns flera museer i Norrköping än Arbetets museum.
Lite längre upp i Västgötebacken ligger Norrköpings Stadsmuseum, i stort sett granne med Arbetets Museum.
Ståhl Collektion med nutida konst på Garvaregatan 4, 10 minuters promenad från Arbetets museum är sevärt. Just nu har de stängt, öppnar i augusti efter omhängning.
Och så Norrköpings konstmuseum i södra änden av Drottninggatan med Arne Jones Spiral Åtbörd utanför entren. Museet har en mycket fin samling modern och nutida konst.
Svar från Måns H 2024-07-20 10:48
Tack för bra info! Kul om Linding. Konstmuséet bra. Också Ståhl Collection som tyvärr inte är gratis att titta på.
Jag har varit i Norrköping i anslutning till att de hade en utställning om dykning på Arbetets museum, som de både hade köpt bilder av mej till och som jag också fick öppningstala vid. Mycket hedrande. Jag blir mycket sugen på att åka dit igen nu när jag ser ditt inlägg och även de svar som du fått. Det är inte så långt från Knivsta (Uppsala) om man gör det till en heldagsutflykt. Alla de bilder som visats här i bloggar från ffa dej och Björn bidrar förstås också. Jag kanske kan övertala min sambo att göra en utflykt i sommar.
Hälsningar Lena
Svar från Måns H 2024-07-20 11:00
Klart ni ska komma och titta! Hoppas du tar med kameran och använder den. Bengans rekommendation av Tinas kan jag helhjärtat instämma i!
Absolut något som jag skulle vilja besöka, bra inlägg och kanske jag åker en tur framöver.
Svar från Måns H 2024-07-21 10:21
Välkommen!
Vi har en del mer eller mindre lösa planer på att flytta till Norrköping när det blir dags för pension, vilket närmar sig med stormsteg. Att bo i Stockholm som pensionär går inte längre, alldeles för dyrt, helt enkelt.
Vi gillar stan båda två, så det kanske blir av... :)

/Samuwl
Svar från Måns H 2024-07-21 12:58
Jag e ju stockholmare i botten och skulle för egen del kunna tänka mig att flytta tillbaka. Men att hitta nånstans att bo ser omöjligt ut. Övriga kostnadsnivån har jag ingen koll på.

Här i Norrköping har jag förgäves letat efter billigare hyresrätt. Dock inte på sistone, gillar grannarna och läget och gångavståndet till min frus boende. Men har bekanta som lyckats.
Poromaa 2024-07-21 14:59
Ja, egentligen skulle jag vilja stanna här i Stockholm, där jag bott sedan 1983 om jag skall vara helt ärlig, men det är i princip omöjligt att hitta hyresrätter här till priser man kan bära på knaper pension, om man inte går med på att bo väldigt långt ute i förorten.
Vi har kikat en del på möjliga hyresrätter i Norrköping, till lite lägre priser och helt omöjligt verkar det inte vara just nu, men å andra sidan så lär det dröja några år till innan det är dags att ta beslut, och hur marknaden ser ut då, ja det står skrivet i stjärnorna. Så vi får se…
/Samuel