Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Fler vindkraftverk bra för beredskapen

Hans Stigsson är politisk redaktör för Norrköpings Tidningar. NT är ett gediget konservativt organ, startat 1758. Stigsson är pålitligt konservativ. Dagens ledare känns därför särskilt intressant!

Norrköping är en till ytan ganska stor kommun, från Östgötaslätten i väster till Östersjön i öster och med omfattande skogsområden. Här finns det mesta utom vindkraftverk. Kommunledningen har i o f s velat få fram några, men det har alltid kommit nåt i vägen.

Norrköping är också kommunen där Holmen AB grundades för några hundra år sen. "Holmen" är en ö mitt i Norrköpings centrum där företaget tillverkat papper i stor industriell skala. Nu tillverkar Holmen AB en halv miljon ton papper om året i verket Braviken en bit ut från stan. Tillverkningen drar väldigt mycket elström, storleksordning Malmö stad.

För att få fram ström i tillräcklig omfattning och acceptabel kostnad vill Holmen bygga vindkraftverk. Företaget är helt neutralt i frågan vindkraft/kärnkraft, om kärnkraft varit lösningen hade man valt den, men det är vindkraft som f n är det fungerande alternativet.  De vill bygga på egen mark. Förstudier och förberedelser till att ansöka om tillstånd pågår. Tillståndsprövningen sker av länsstyrelsens miljöprövningsdelegation och i praktiken avgörs frågan i Miljööverdomstolen.

Men så finns möjligheten att kommunen lägger in ett veto. Ett politiskt beslut som inte behöver motiveras och inte kan överklagas.

För moderaterna har frågan blivit besvärlig. Ett privatägt storföretag vill bygga på egen mark samtidigt som det lokala motståndet är intensivt. Efter stor vånda, ska företaget som äger marken eller grannarna som äger hus i närheten ha företräde, landade (M) i  att de ska verka för att kommunen ska använda det kommunala vetot för att stoppa projektet.

Och några dar senare kommer denna ledare med annan vinkel på frågan.

Jag är ju vindkraftintresserad sen länge, 1975, och inte helt okunnig i ämnet. Enligt min erfarenhet har försvaret varit den största motståndaren till vindkraft. Försvaret har inte alls sett vindkraftverken som ett sätt att få fram ström och ett hinder för fienden är ta över luftrummet utan bara som nåt som är i vägen. Hans Stigsson har rätt. Det skulle gå att tänka om. Se vindkraftverken som inhemska energikällor. Utveckla system så att strömmen kan kopplas fram även om basen kärnkraft fallerar. 

Nedan arkivbild tagen vid Odensbacken, Närke.

Inlagt 2022-03-25 11:33 | Läst 1340 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Snygg bild! Du är bra på att hitta och utnyttja dina motiv.

Det är en sak jag inte riktigt greppar med vindkraft. Om ett stort elkraftberoende företag satsar på vindkraft på egen mark, vad gör man när det inte blåser någon vecka? Veckopermiterar?
Knappast, man får väl elen från annat håll. El-backup så att säga. Det betyder att vindkraft aldrig riktigt kan stå på egna ben.
Svar från Måns H 2022-03-25 12:17
Holmen är beredd att stänga ner tillfälligt om inget annat står till buds. Självklart tänker dom vara kvar i nationella nätet med dess kopplingar utomlands normalt borde det funka. Dom har räknat på "worst case" (i fredstid), och antalet dagar per år är även i det fallet hanterbart.

Jag gillar deras coola sätt att ta sig an saken, det är långsiktighet och företagsekonomi och miljö och klimat. Fredrik Lundberg är inte sentimental utan realist.

Vindkraft skulle kunna funka på egna ben om det byggs tillräckligt med elnät. USA:s östkust räcker. Sverige räcker inte. Vattenkraft/vindkraft skulle räcka långt, men för leveranstrygghet behövs antingen lagring eller mer elnät eller både/och.
syntax 2022-03-25 12:55
Det behovs sålunda ett bra elnät och mycket vindkraft (det är ju inte vindstilla överallt samtidigt).
Jag tror ändå att tillräcklig mängd vindkraft är svårt att komma upp till i Sverige. Det finns ju rundliga skäl till att merparten av utsatta kommuner säger nej till vindkraft.
Man kommer alltså inte dit man vill utan att våldföra sig på den kommunala demokratin - det är ju även sådana tankegångar som florerar i maktens korridorer just nu, och det antyder ett större dilemma: Ju mer el vi behöver, och ju värre våra miljöproblem blir - dess mer måste vi demontera den politiska demokratin. Diktaturer har inga problem med att köra över befolkningen

Du sköna nya värld.
Svar från Måns H 2022-03-25 18:19
Kommunala vetot är ingen bra konstruktion.

En synnerligen gedigen utredning hade kommit fram till att vindkraften inte borde prövas i två parallella system enligt två parallella lagstiftningar. I ett illustrativt fall hade samma anläggning fått tillstånd enligt PBL, avslag enligt Miljöbalken i respektive första instans. Sen överklagades båda besluten. Ech efter några år blev resultatet i de högsta instanserna tvärt om. Avslag enligt PBL, tillstånd enligt Miljöbalken.

En från kommunal synpunkt jättestor skillnad. Lite förenklat: i PBL har kommunerna planmonopol och hand om prövningen i första instans, I Miljöbalken är en kommun en intressent bland andra.

Utredningen valde miljöbalksspåret för större anläggningar. Kommunförbundets representant som satt med i utredningen var med på detta! Men sen vaknade kommunförbundet/SKR till liv och drev igenom det kommunala vetot i riksdagen. Om kommunförbundet skött sig från början hade lagförslaget utformats på ett bra sätt. Men det blev inte bra. Vetot behöver inte motiveras och kan inte överklagas, så det kan bli så att den som skriker högst vinner.

Tack för din bildkommentar! Bilden kom till i en lycklig kombination av beräkning och slump. Jag höll på med att plåta vindkraft och hade rätt grejer i bilen. Ett par mil bort såg jag att ljuset började bli intressant. Åkte till Odensbacken där det fanns vindkraftverk.

På plats, med kameran i hand, tändes tidernas regnbåge! Ilförflyttning med bilen för att få verket och regnbågen ihop så här. Det var på analoga tiden, negativen blev lite tunna, men jag fick hjälp med bra skanning och har gjort det sista i datorn.
syntax 2022-03-25 19:44
Det är nu engång så i en demokrati att det som skriks högst, i bemärkelsen flest strupar, vinner.

Bilden: undrar om det står en kruka guld i skogsbrynet vid detta vindkraftverk... :-)
När prognosen visade att det skulle blåsa mycket kring julhelgen, så passade man på att stänga ner och göra underhåll på några kärnkraftreaktorer i Sverige. Allt medan vindkraften stod för en större andel av elproduktionen än kärnkraften i Sverige under flera dagar. Ganska bra att man kan var flexibel på det sättet. Just idag så har vindkraftens procentandel av elproduktionen i Sverige varierat från ca 18% på morgonen till över 39% nu i eftermiddag/kväll. Vid denna tidpunkt strax efter kl 18 står vindkraften för den största delen av elproduktionen i landet 39%, kärnkraft 32% och vattenkraft 23%. Och samtidigt har de svenska bolagen kunnat exportera mycket el. Så visst är den betydelsefull och den står sig bra på egna ben. Investerarna står i kö för att bygga vindkraftverk då den är mycket billigare att ta fram och dessutom inte tar 10-20 år att realisera från plan till färdigt verk. Och som alla kan se på svenska kraftnät sida, så är den betydelsefull för elproduktionen. Man t.om exporterar el producerad från vindkraft i Sverige. https://www.svk.se/om-kraftsystemet/kontrollrummet/ En fint komponerad bild du har också.
syntax 2022-03-25 19:39
Och ändå får vi pröjsa skjortan för elen, fastän allt är så tjosan hejsan??
Nils Bergqvist 2022-03-25 19:55
Priset stiger eftersom det är marknaden som styr på en helt avreglerad marknad som vi har sedan flera år. Och man säljer elöverskottet där man får mest betalt, dvs i Europa där det är elbrist för tillfället pga t.ex Putins minskade gasleveranser och annat, som t.ex ogynsamma förhållanden för vattenkraften och även att Tyskland inte har någon kärnkraft längre. Och då stiger priserna som du säkert förstår, så fungerar en avreglerad marknad. Sverige är inget isolerat land, utan vi agerar på den europeiska elmarknaden som är gemensam. Och vi har ingen elbrist här i landet då vi totalt sett exporterar el. Dock är syd- och mellansverige missgynnat pga elområdesindelningen, sydsverige allra mest. Områden med stor förbrukning och mindre produktion missgynnas alltid på den fria marknaden.
syntax 2022-03-25 20:22
Jo´rå - jag förstår att priset stiger när svenska politiker inte längre värnar om Sverige i första hand. När man inte heller är herre i eget hus längre - ja då kanske det faller sig naturligt.

Att Tyskland lade ner sin kärnkraft i förtid på grund av ett gäng miljötalibaner - det får man äta upp nu så att det känns in på bara skinnet. Hut går hem.
Nils Bergqvist 2022-03-25 22:22
Och att bli herre i sitt eget hus innebär då med det sättet att se, att vi återgår till en regelrad marknad som staten styr över i stället för konsumenter och producenter? Och vi lämnar den elhandelsmarknaden och slutar exportera det elöverskott som vi har i landet? Politikerna styr över elmarknaden och vi isolerar oss och kopplar bort alla länkar till andra länders elnät?
syntax 2022-03-25 23:11
Går inte att svara på kort - och det vet du mycket väl.
Vad man kan säga, är att det som bara för några år sedan var sunkig nationalism nu börjar omvärderas - och det med fart.
Kapporna fladdrar i vinden...
Svar från Måns H 2022-03-26 00:38
Tack Nils för utförligt svar och intressant länk!
syntax 2022-03-26 17:53
Nils.
Jag blev väl kanske svart skyldig - men jag vill inte ge mig in på några långa utläggningar.
Saken är den att jag anser att viktig infrastruktur skall skötas av det gemensamma och inte anförtros privata entreprenörer.
Grundläggande infrastruktur handlar om varor/tjänster som alla måste efterfråga, därför fungerar inte en marknad för sådana ur ett marknadsekonomiskt perspektiv. Det är när tillgång och efterfrågan balanseras av köparnas preferenser som vi har en fungerande marknad. Det blir inte mycket till marknad (marknadsekonomi) med varor/tjänster som måste efterfrågas, och då sköts sådana sektorer bättre av det allmänna.
Jag är alltså ingen anhängare av nattväktarstaten.
Med endast vindkraft lägger man alla ägg i en korg! Bra att ha flera energikällor som komplement.
Svar från Måns H 2022-03-26 00:43
Hej Wolfgang! Som jag ser det, sol, vind och vatten! Bioenergi. Personligen är jag emot kärnkraft (mycket pga kopplingen till kärnvapen och att de de kan bli måltavlor i krig) men inser att alternativen måste vara på plats innan de kan läggas ner.
Wolfgang 2022-03-26 09:30
Jag håller med, nu när krigshot är aktuella igen, så är en attack på ett kärnkraftverk förödande. Dessutom har transport och förvaring ingen 100%-ig lösning. Vindkraften har sina nackdelar, eftersom den låter, är inte vacker och döda flyttfåglar. Vattenkraften i utbyggda älvar är ett stort ingrepp i landskapet och stoppar renarnas vandring, så att de måste transporteras i lastbilar till vinterbetet och tillbaka. Kraftdammar stoppa laxen och sanden. Sanden behövs för fiskarna i Bottenviken. Det är en svår balansgång. Hushållsströmmen kan kanske ordnas med jordvärme och solenergi. Mvh Wolfgang
Just dom här snurrorna uppe vid Odensbacken har jag ofta i bakgrunden på bilderna från Kvismaren. Väldigt snyggt tillsammans med regnbågen :-) Såklart behöver vi massor av mer vindkraft och utspridda som dom blir inte alls lika känsliga för sabotage eller punktangrepp. Som jag tidigare nämnt tycker jag inte att det är antingen eller, kärnkraft är jag övertygad om är klokt också. Det finns nu fler men betydligt mindre kärnkraftverk som alternativ vid nybyggnation också. Att behålla dom stoppade Ringhalsverken hade ju definitivt varit snabbaste sättet att redan nu ligga på en högre energiproduktion och bidra till lägre priser. Och jag är helt övertygad om att man i Tyskland nu insett vad det innebar att stoppa all kärnkraft långt tidigare än vad som varit tekniskt nödvändigt. Många hälsningar/ Björn
Nils Bergqvist 2022-03-25 22:05
Ja det måste finnas flera olika energikällor. Inte en enda eller två. Vad beträffar Ringahls 1 och 2 så var dom inte lönsamma att driva vidare med de krav som ställdes. Det blev för dyrt att uppgradera dom till säker standard. Det kom nya krav efter Fukushimakatastrofen i Japan, som trea och fyran där fick, medan de två äldsta reaktorerna gick på dispens. De hade dessutom korrosionsskador i plattorna samt att ettan var gammal teknik med spakar och rattar som knappt någon kunde sköta längre.

"Vattenfall hade aldrig planerat för mer än 50 års drift av Ringhals 1 och 2, det vill säga fram till mitten av 2020-talet, skriver bolaget på sin hemsida. Beslutet att stänga reaktorerna fem år tidigare än planerat fattades 2015. ”Kärnkraften belastades av en särskild effektskatt och elpriserna var låga. Nu är elpriserna högre men betydligt mer förnybar elproduktion har kommit i systemet så det finns ingen plats för reaktorerna på marknaden. Det finns inga finansiella eller praktiska förutsättningar att driva dessa reaktorer vidare efter 2020,” skriver bolaget.Dessutom innebär det nya kravet på oberoende härdkylning, som Strålsäkerhetsmyndigheten beslutade om 2014, att stora investeringar skulle krävas i Ringhals 1 och 2 vid fortsatt drift efter 2020."
https://www.nyteknik.se/energi/vattenfall-inga-forutsattningar-att-driva-ringhals-1-och-2-vidare-6981535?fbclid=IwAR24Wc0Bqvuq62HJLLl9IaIz3FeMvP6CTtWhHvjLw1UAa1o1xHvOqsbTFso

Beträffande effektskatten som kom så klarar uppenbarligen de modernare reaktorerna i Sverige att drivas med god förtjänst, trots den. Så det var inte skälet till att de äldre lades ner, utan det olönsamma i att driva dom vidare när konkurrensen av billigare och effektivare energikällor kom, t.ex vindkraften. och att bygga nya reaktorer med befintlig teknik är heller inte lönsamt eller möjligt annat än på kanske 10-20 års sikt. Inte heller det man nu talar om med små reaktorer är möjligt att få fram inom rimlig tid. Även där rör det sig säkert om 10-20 år, om det ens kan realiseras?
Khalad 2022-03-25 23:29
Mycket politik där Nils. Dom hade definitivt inte varit olönsamma att driva med dom elpriser som nu gäller Sydsverige. Att vindkraften är billigare gäller bara när den är tillgänglig. Det är ju också att det är tveksamt om vi får fram vindkraft i en takt som tillfredsställer dom nya behoven inom stålindustrierna.
Svar från Måns H 2022-03-26 00:46
@Björn! Tack för bildkommentaren och kommentarerna i övrigt!
Nils Bergqvist 2022-03-26 07:26
Det är inte stålindustriernas behov som är problemet, utan det du och jag häller på med på webben. Även digitalisering av valutor och betalningsmedel som bitcoinoch kryptovalutor slukar enorma mängder el ”Enligt beräkningar från investmentbanken Morgan Stanley kommer kryptovalutorna att kräva omkring 140 TWh el, motsvarande 15 stora kärnreaktorer eller nästan nästan lika mycket som Sveriges totala elproduktion.”
https://www.expressen.se/nyheter/natjattarnas-serverhallar-hotar-elforsorjningen/

https://www.frojdh.se/2018/08/08/facebook-och-googles-svenska-serverhallar-far-hundratals-miljoner-i-skattestod-du-betalar/
WOW for et smukt foto - det kunne blive et fremragende reklamefoto FOR vindkraft.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Måns H 2022-03-26 00:34
Tack Erik! Fotot togs in som helsida på Vinkrafttidningen och häromdan fick jag glädjande nog sälja bilden till en dagstidning, ledarsidan. Dom verkar vilja nyansera sin tidigare avvisande hållning. I Danmark har man vant ig sen länge tror jag.
Erik Madsen 2022-03-26 11:00
Ja det er rigtigt. I DK satses der også meget på havvindemøllleparker.
Mvh. Erik.