Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Bilder ur 1975 års fotodokumentation av Visby

Visby var ett av Sveriges pilotprojekt i Europeiska Byggnadsvårdsåret 1975. Jag var med som stadsarkitekt för Gotlands kommun. Utöver andra aktiviteter lät vi göra en fotodokumentation för framtida bruk. Efter 50 år blir alla bilder intressanta. Teknologen Carl-Gustaf Hagander, numera tekniskt råd emeritus på Miljööverdomstolen, praktiserade på stadsarkitektkontoret. Han fick uppdrag att ta minst en svartvit bild på vartenda hus i innerstan. Inget urval, även det  ointressanta skulle med. Och gott om färgbilder. De flesta bilderna, sammanlagt 2300, har återfunnits och digitaliserats. Region Gotlands skanning inriktades på att få jobbet gjort till rimlig kostnad. Det blev klart till femtioårsjubiléet!

Länk: https://visinvent.gotland.se/

Här ett tämligen slumpvis urval med 37 av de 2200 bilderna. Det är extraherat ur presentationen  "Visby skulle rivas. Blev världsarv" som jag höll 20 februari 2025 i  Visby. Flertalet skannade bilder har fått lite handpåläggning. Ibland i presentationsprogrammet Keynote, ibland med en vända i Affinity Photo.

AB Visby Bryggeri vid Strandgatan 1975. Nu Strand Hotel.

1975 del av Visby Bryggeri, nu Strand Hotel

Samma gränd sedd uppifrån

Renoverat trähus vid Specksrum. 

Mellangatan. Man skymtar biografen Hansa, nu hotell

"Strykjärnet" och Hästgatan

Frikyrkan vid Adelsgatans backe ner mot Stora Torget

Staketet runt densamma

Norrbacke 1. På den gamla onda tiden bodde 11 familjer inklämda i de här två husen. 1975 var hela fastigheten nyrenoverad och en familj (det var nån sorts generationsbostad) bodde där. Köket bakom mörka planket.

Samma fastighet. Här syns skylten med färgproverna bra. Jag har klickat på neutralgrå ytan för att färgkorrigera bilden. Sexkanten på väggen artefakt från kameraobjektivet. Kameran var en tämligen basic SLR från Ricoh, och hade en kit lens, kanske Rikoh Rikenon P 50 mm f2.

Gråbrungrön färgskala, totalintrycket "murrigt"

Lilla skylten i mitten innehöll notering om fastighetsbeteckning, datum och färgprover.

Färgfotot togs med Kodachrome 64 som ansågs vara tämligen färgbeständigt. Skylten hade färgprover. En av dessa neutralgrå. Syns dåligt här, men den neutralgrå finns strax t v om V i Visby.  Nu 2025 gick det att med ett klick i efterbehandlingen korrigera färgskalan. Ovan bild före korrigering.

Bild nedan efter korrigering.

Ett par andra färgfoton.

 

Byggnad från sekelskiftet 1900 i Hästgatsbacken

Bild direkt från skanningen

St Hansgatan. Fasaden lutade oroväckande. Fastighetsägaren blev upprörd då vi på stadsarkitektkontoret för byggnadsnämndens räkning ifrågasatte vegetationen och säkerheten. Sen kom vi överens, vårt mätningslag skulle hålla koll på lutningen.

Gotlands Allehanda (M) hade redaktionen på Mellangatan

Stora Torget. Jag åt lunch på Visbybaren vars ljugarbänk ljusade upp tillvaron. Vita huset innehöll bageri som sålde nybakade frallor från 05.00 

På Stora Torget låg Bodins Livs, numera Torgkassen, i en byggnad ritad av SARs grundare Hakon Ahlberg, en funkisarkitekt som använde ett historiskt formspråk då det behövdes.

Tillbaka till Strandgatan

St Hansgatan med Gutekällarens  bakdörrsskylt t v

Kruttornet t v, mitt fram då nyrenoverade byggnader med arkitekten Per-Erik Nilsson som upphovsman för ombyggnaden. Historisk utsida, helt modernt inomhus.

Liljehornska huset, medeltida packhus. Lägenheter med centralvärme men oljepannan hade börjat läcka vatten. 

Adelsgatans södra del nära Södertorg. Den här bilden var alldeles för mörk i skanningen och har ljusats upp i Affinity Photo

Munkvalvet sålde äkta antikviteter blandat med kuriosa

Stora Torggränd

Gutekällarens hus var hårt slitet och såg förfärligt ut på den råskannande bilden. Krögaren Björn Halling höll med god mat och renoverade huset inifrån, började med toaletterna. Han paraderade med en vinflaska med oerhörda priset 500:-. Sen kom det några tyskar och köpte den och drack upp innehållet. Det var inte Hallings mening.

Här den vanliga ingången, en sidodörr mot gränden

Och här en färgbild som visar den hårt slitna fasaden.

Alla hus skulle med, även de mest ointressanta. Efter 50 år blir alla bilder intressanta trodde vi redan då.

Nybyggda kvarteret Östertull. Här ser man även bilar. Trafiken var ett stort problem med genomfart från hamnen och raggarkörning på nätterna.

Inlagt 2025-02-23 10:02 | Läst 139 ggr. | Permalink

"Många fina bilder här, verkligen intressant att titta på. Tänk så viktigt det är att dokumentera hus och byggnader. Förändringen kan gå väldigt fort speciellt när/om någon får för sig något."


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Vilken bildkavalkad och trots att jag inte varit i Visby särskilt många gånger var det mycket intressant att se dessa bilder. Is synnerhet de som också hade någon bil eller några människor med. Som du skrev, efter 50 år, blir det mesta intressant att titta på.
Hälsningar Lena
Svar från Måns H 2025-02-23 16:38
@Lena: Då var syftet att dokumentera bebyggelsen utan bilar i vägen. Nu ser jag att också biltrycket borde ha fastnat på bild.
Intressant att se. Jag har inte varit på Gotland sedan 1968 men minns att det var trevligt att gå omkring i gränderna och sommartid sätta sig och ta en öl någonstans. En välgärning att miljön sparades och blev världsarv. Men jag misstänker också att det finns de som inte är så glada eftersom det också innebär att det är både dyrt, besvärligt och tidsödande så fort något ska göras åt exteriören. Det har sitt pris att bo i ett "museum".
Svar från Måns H 2025-02-23 16:47
@Sten: Då jobbade vi för att bebyggelsen skulle finnas kvar utan bli alltför förvanskad. Nu verkar det ha spårat ur, det krävs NCS-kulörer för fönsterkarmarna --- då tog vi bygglovbeslut för fasadunderhåll / ommålning per telefon, exakt kulör behövdes inte bara att det var någotsånär acceptabla material och metoder. Jag har själv jobbat hårt för att normalt underhåll inte ska kräva bygglov. Tyvärr har lagstiftarna ställt till det så att den kommun som vill bevara behöver bygglovbelägga underhåll och så har petimätrarna tagit över. Inte bra.
syntax 2025-02-23 17:37
Jag visste inte att det krävdes bygglov för normalt underhåll på kulturfastigheter. På mig gör det ett lätt befängt intryck eftersom det är så improduktivt. Improduktiviteten består i följande:

När jag jobbade som antikvarie vid Stockholms Stadsmuseum (det var länge sedan märker jag) var stadens innehav av äldre fastigheter ett stort problem - eftersom det kostar stora pengar att hålla fastigheter i stånd. Det går inte att hålla en stor del av staden som någon slags musealt reservat. Man måste hitta användningsområden och användare så att fastigheterna bär sig själva. Det var ett ständigt pågående arbete, och en ständig diskussion hur man skulle skaffa lämpliga användare till kulturfastigheterna - så att dom kunde bli självgående ekonomiskt. Då skall man ju hjälpa brukarna så mycket som möjligt – inte försvåra med rena dumheterna som bygglov för normalt underhåll.
Svar från Måns H 2025-02-23 19:15
@Peter:

Du har helt rätt.

Det har blivit så fel. Normalt underhåll borde inte kräva bygglov. Det var en viktig sak för oss som främjade byggnadsvården. Men sen försämrades PBL. Alltför mycket avreglerades. För att ha kvar viss koll i Visby tog Regionen fram en ny heltäckande detaljplan, klar 2010. Där kom även bygglov för underhåll med. Till detta bidrog att innerstan blev världsarv vilket var förknippat med krav åt det hållet.

Tanken var då att inte krångla till nåt för fastighetsägarna. Enkla bygglov skulle kunna ges över disk eller t o m per telefon. Som vi gjorde på min tid, muntlig ansökan och skriftligt besked. Och utan avgift.

Nu sitter ständigt nya handläggare i lokaler långt från innerstan. De kräver allt mer dokumentation men varken vill, kan eller törs hjälpa till med handledning på plats. Grannar anger varann för åtgärder som fått bygglov och personalen fixar inte att reda upp sånt med några telefonsamtal. Allt mer tid går åt för att reda upp gamla surdegar.

Det har blivit så fel.
Många fina bilder här, verkligen intressant att titta på. Tänk så viktigt det är att dokumentera hus och byggnader. Förändringen kan gå väldigt fort speciellt när/om någon får för sig något.
Svar från Måns H 2025-02-23 17:19
Tack Morgan!

Just nu är jag klart orolig.

Tillämpningen av 2010 års plan för Visby innerstad har spårat ur. Den har blivit hur petig som helst i detaljer. MBN kräver t ex NCS-beteckningar för kulörer i st f att vägleda fastighetsägarna om pigment och lämplig färgskala.

Samtidigt håller staten på att ytterligare avreglera byggandet. Det ska gå att bygga om o bygga till ännu mer utan bygglov och i strid mot gällande plan. (Om den inte uttryckligen förbjuder det). Det som behövs är en PBL som är enkel att tillämpa, inte en trasig och svår PBL. Om inte annat blir det grannkonflikter! De kan bli allvarliga där någon får sin utsikt eller sitt solinsläpp förbyggt.