Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Ajö Folkbladet

Nu till årsskiftet läggs Folkbladet ner. Nya Folkbladet Östgöten för att vara noga. Gravöl häromkvällen. Jag var där.

Folkbladet startade 1905 som en tidning för och med det arbetande folket. Av och till länstäckande, men med tyngdpunkt i Norrköping och Finspång. Alltid andratidning. Alltid med uppstickaranda. Upplagan toppade på 30.000. Bland skribenter som startade sin bana på Folkbladet märks Göran Rosenberg och Majgull Axelsson. Även jag har medverkat, upphöjdes häromveckan till Gästskribent.

Politiske redaktören Widar Andersson, 69, hälsade välkommen. Widar är sosse, gråsosse, och betraktas ibland som högerspöke. Widar tar det med ro. Uppvuxen i Aspa bruk där alla var sossar utom skolläraren som var folkpartist och disponenten som troligen röstade höger. Har jobbat för Hassela, varit riksdagsman (S), haft ett otal andra uppdrag och varit chefredaktör för Folkbladet.

Chefredaktören Malin Perk hade sommarjobb på tidningen 1991. Hon gillade kamratskapet och stämningen och letade sig så småningom tillbaka. Står här längst till vänster. På ett bord, så som någon företrädare gjort.

Göran Färm (S) är mest känd som europaparlamentariker. Han har haft alla jobb och uppdrag som fanns på tidningen utom chefredaktör. Från tidningsutbärning till ledarskribent till styrelseordförande. Han berättade om stora krisen 1991 då S tidningsförlag A-pressen sålde Folkbladet till oseriösa dilettanter. Folkbladet gick i konkurs. En jättekamp med stort engagemang från prenumeranter, kulturpersonligheter och även kapitalister som Fredrik Lundberg fick igång tidningen igen.

Här länk till Göran Färms insiderkrönika med många effektiva sidoblickar:

https://www.folkbladet.se/ledare/kronika/artikel/om-folkbladets-resa-fran-karl-ward-och-till-malin-perk/lw46kq7r

120 år som röst åt det arbetande folket och för det fria ordet.

Jag kommer att sakna Folkbladet. Det finns mycket syre i tidningen. Nedläggningsbeslutet togs av ägaren, NTM-koncernen med dotterbolag Öst Media. Det betraktas nog som ohjälpligt. Det kanske gått att hålla ut nåt år eller två men bättre ta beslutet i ordnade former. Alla papperstidningar har svårigheter, även förstatidningen Norrköpings Tidningar. Denna har anor från 1758 och håller på att transformera sig till en nätburen produkt. Kanske ohjälpligt men tråkigt även det.

     

    Inlagt 2024-12-15 10:02 | Läst 327 ggr. | Permalink

    "Hej månen. Super rapport - både text och bilder. Även tidningsdöden har rasat här i DK och den fortsätter. De blir digitala och kräver prenumeration om du vill läsa mer än rubrikerna :-) Vi har dock fortfarande en annonsfinansierad gratistidning här hos oss "Roskilde Avis" Med många vänliga hälsningar från Erik."


    (visas ej)

    Vad heter hufvudstaden i Sverige?
    tyvärr
    tidningar har varit min dagliga dos av världen och det samhälle jag levt i
    nu digitalt och globalt, men fria medier - utan faktakoll inget för mig
    dom lokala nyheterna fyllde en viktig funktion som kunskap i mindre städer, informations källa
    där jag bor nu finns en mindre daglig tidning, digitalt, som fyller det gamla informationsflödet, om biblioteket, om någon som gjort något bra, om oro, om nytt bostadsbygges vara eller inte vara mm - bra initiativ 275 kr per år
    denna typ lokalblazka borde finnas tillgänglig i alla mindre orter
    något för journalistsugna personer

    men, du har i alla fall haft glädje under många år och själv deltagit
    /inger
    Hej månen.
    Super rapport - både text och bilder.
    Även tidningsdöden har rasat här i DK och den fortsätter. De blir digitala och kräver prenumeration om du vill läsa mer än rubrikerna :-)
    Vi har dock fortfarande en annonsfinansierad gratistidning här hos oss "Roskilde Avis"
    Med många vänliga hälsningar från Erik.
    Det är trist att tidningar försvinner. Jag prenumererar ännu på DN i pappersform. Det är inte samma sak att läsa digitalt :-)
    Mvh Bengt
    En papperstidning ger en annan läsförståelse! Nu välter jag nog bikupan....! ;) Men jag tycker mig märka skillnad på nutidskunskap mellan de som läser papperstidningar och de som mest läser nyheter på Nätet!
    Det är väl det man har upptäck i skolan numera och skippar mycket av paddläsning och går tillbaka till bok och tidningsläsning på papper! :)
    Därför tråkigt med tidningsnedläggnigar!
    Men jag vet och fattar att det är en ekonomisk fråga!
    Det blir litet som att alla vill ha den där lilla gulliga närbutiken där man bor, men så åker man till storköpet och handlar!
    /B
    Din vackra berättelse gör mig vemodig... I mitt förra liv jobbade jag också på tidning som gick i graven och andra papperstidningar som genomgick olika transformationer, blev ett tag bara digitala, men överlevde inte... men det var länge sen och i ett annat liv...
    Hälsningar Halina