Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Test: ISO 25600 för korn

Erik Madsen visade häromdan svartvita bilder tagna med ISO 12800 som han använder för att få en lite kornigare bild. Intressant!

Länk: https://www.fotosidan.se/blogs/emfoto43/em-bloggen-2383-udda-iso-installningar.htm

Jag bestämde mig för att prova. Och så kom jag på att ett av mina objektiv har inbyggda gul- och rödfilter. Och så läste jag om skidskyttarna som "skruvar för lite" då dom ställer in siktet efter vinden. Det blev ett test med ISO 25 600 OCH gulfilter OCH shift. Helt fel! Man ska ändra på en sak i taget för att hålla koll på vad man gör. En kul grej var iallafall att slutartiderna blev korta, splitsch så var bilden klar i mörkningen.

Mina vanliga skärpningsrutiner funkade inte vid ISO 25 600. De skärpte bruset i st f bilden. Det blev en ljusgrå 40 MB fil som skulle sett bättre ut med 40 KB. Ni slipper se den. Att konvertera till svartvitt med det vanliga Photoshopverktyget fungerade inte heller. Det gulorange filtret hade ju redan gjort sitt.

På bilden nedan  drog jag bara ner på mättnaden och justerade lite annat, ingen skärpning alls:

Drottninggatan, Norrköping med gul spårvagn. Kamera Pentax K-1. Objektiv Pentax Shift 28 mm, här med gulorange filter och max shift. ISO 25 600.

Sen kom jag på att först dra ned mättnad redan i Camera Raw, sen minska bildstorleken till Fotosidans 1920  pixlar på höjden och sen öppna i Photoshop. Då funkade de vanliga skärpningsfunktionerna precis som vanligt! 

Drottninggatan, Norrköping. Kamera Pentax K-1. Objektiv Pentax Shift 28 mm, här med gulorange filter och max shift. ISO 25 600.Filstorleken nedminskad till 1920 pixlar innan en normal skärpning.

Sista bilden ett test med ytterligare en metod. Full upplösning och sen Efex Vivezas mikrokontrast  som nån sorts skärpning.

Nytt höghus staplas upp. Kamera Pentax K-1. Objektiv Pentax Shift 28 mm, här med gulorange filter och max shift. ISO 25 600.

Vad lärde jag mig av detta? Jo, att extremt högt ISO kräver helt annan bildbehandling åtminstone i min kamera med 36 megapixel sensorupplösning. Genom att minska filen till Fotosidans 1920 pixlar (mittersta bilden) innan bildbehandlingen i Photoshop  gick det att bildbehandla och använda vanlig skärpning.

Dom där snygga cornflakeslika kornen som fanns i Tri-Xfilmen då den var ny och silverrik dök inte upp i någon av bilderna.

Inlagt 2022-02-14 08:59 | Läst 804 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Det bästa för att få snygga korn, de kanske e att fota analogt? :)
Hur som helst, intressant och fritänkande försök!
/B
Svar från Måns H 2022-02-14 20:07
Tack Bengt för intressant och fritänkande!

Jag gillade Tri-Xkornet men Ilford var lite billigare så jag använde mest sån, hette den HP3?

(F n känns det inte aktuellt att soppa film. Har varken utrustning eller lämplig skanner. Att plåta av gamla neg o dia kan bli aktuellt.)

Jag har rättat ett fel i texten. 1920 pixlar gäller höjden.
Att fota på höga ISO är inte helt fel, om man vill efterlikna filmkorn. Brukar bli sämre att lägga på kornigheten i efterhand. Här liknar det nog mera TMax3200 än Tri-X.
Svar från Måns H 2022-02-14 20:15
Tack Nils för lagom uppmuntran!

Jag testar vidare lite grann. Idag med en APS-kamera med 24 MP sensor och ett zoom-objektiv. Får se om det hinner bli en blogg om testet i morron.

Kornighet i efterhand har aldrig funkat för mig. (Men jag har inte letat särskilt mycket efter program)
Hej Måns.
Här är länken till mitt omnämnda blogginlägg som du inte länkade till:

https://www.fotosidan.se/blogs/emfoto43/em-bloggen-2383-udda-iso-installningar.htm

"Simuleringen" jag har använt är Fujis egna Acros, som är "inbyggd i" min X100F. Fuji ägnade 10 år åt att utveckla simuleringen innan de blev nöjd med resultatet. Det är en SIMULERING och jag tror inte att du kan jämföra dina experiment med hur jag använder Acros-simuleringen ?
Se även mitt svar till Conny i mitt blogginlägg.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Jag vet inte om konvertering från färg till sv/v kan ha någon effekt på dina experiment?
Svar från Måns H 2022-02-15 00:30
Tack Erik!

Jomenvisst har jag länkat till din blogg! Länken blev inte blå och är inte klickbar, jag klarade inte det, men den finns på andra raden i bloggen och fungerar!

Mitt lilla experiment inspirerades av din blogg men är ju inte på något sätt jämförbart med Fujis simulering.

Färg till svartvitt: Sensorn har Bayerteknik för att ta färgbilder men jag ville testa om det skulle gå att få svartvita bilder med (helst) snyggt "korn".
Kul försök! Hade du någon speciell tanke med gulfiltret? Hälsningar/ Björn
Svar från Måns H 2022-02-15 00:34
För många tankar på en gång! Filtret sitter i objektivet och är avsett för svartvit fotografering (mörkare himmel) och jag fick för mig att testa det. Inte så smart, himlen var ju inte ens blå.
Khalad 2022-02-15 09:08
Tack för svar Måns. Tänkte just att på den svv tiden använde jag gulfilter för att få molnen framstå bättre. Men att trixa och fixa lite är alltid roligt. Ska in till Norrköping ett ärende i em, få se om jag hinner med några bilder där. Såg du förresten Fråga doktorn igår, programtema var just demenssjukdomar?
Svar från Måns H 2022-02-15 13:10
Tack för TV-tips - - - - jag har ju ingen TV men tittade nu via nätet. Har svårt för formatet med uppklädda nymålade medverkande och det ständiga spelet på känslor, men mycket imponerad av Lisa Angerling, hon som blivit sjuk och tagit tag i situationen. Hoppas att hennes framtidsfullmakt kommer att fungera.