Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Misslyckat test av ultravidvinkelzoom APS-C på FF.

Hur funkar Sigma APS-C zoom 10-20mm 1:4-5,6 DC på en kamera med FF-sensor? Kort svar:  Dåligt.

Längre svar:

Objektivet är en genomtänkt och för sitt måttliga pris bra konstruktion avsedd för APS-formatet.

Jag testade om det skulle gå att få ut mera vidvinkel med FF-sensor (Pentax K-1). Testläge 10mm zoom. Här en bild av huset jag bor i. Som synes tecknar objektivet inte ut FF. Men det kanske ändå skulle gå att få ut mer vidvinkel än med APS-kameran?

Här nedan är bilden beskuren på enklaste sätt. Utsnittet motsvarar 14mm brännvidd, alltså ultravidvinkel. Det finns förvisso spår av skärpa. Men också massor av distorsion. Med bättre ljus skulle en bild tagen så här möjligen vara acceptabel om motivet saknade raka linjer. 

Bilden nedan: Jag försökte korrigera distorsionen i Photoshop och blev åksjuk av resultatet! Allt gungar hur som helst.

Sammanfattning: Objektivet är värdelöst på FF. På APS-C funkar det hyfsat, men mustaschformade distorsionen gör ofta bilder med raka linjer onjutbara.

Är detta nåt att skriva om? Jämför med forskningsvärlden. Av lätt insedda skäl underrapporteras misslyckade vetenskapliga försök. Nothing  succeeds like success. Så bäst att bara rapportera framgångar. Men rapportering även om sånt som inte fungerar vore bra för forskningen.

Inlagt 2021-07-20 16:59 | Läst 629 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Inte lätt att korrigera sneda o olineära bilder men bra försök :-) Gillar slutkommentaren, det finns mkt att säga där. Hälsningar/ Björn
Hej,
Forskningsresultat som inte leder någonstans eller inte kan utgöra en bas för kunskaperna kommer obönhörligen att falla i glömska och därmed saknar de betydelse.
Det blir en självkontroll av nästan allt, resten glöms.

Bra att du tar upp dina resultat med olika objektiv. Återanvändning av gamla objektiv är viktig tycker ja.

Ha det. Väl
Bob