Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Svartaste svart för optiken. Vitaste vitt för klimatet.

Idag rapporteras att forskare vid Purdue University i USA har tagit fram den vitaste färg som någonsin skapats. De hoppas att hus målade i extremvit färg i framtiden kan hjälpa jorden att kylas ned.

Att vitt funkar, det stämmer. Själv målar jag västerfönstren med krita till sommaren. Det tar bort kanske 3  grader innertemperatur.  Ett par matskedar krita och ett par liter vatten tär inte nämnvärt på jordens resurser.

Men att köra med bländvitt överallt låter extremt. Bländvitt bländar. Och färgen måste ju hålla sig ren som en lotusblomma för att förbli vit. Tillverkning i de mängder som behövs blir ingen klimatlösning vad jag kan förstå. Vitaste vitt kan säkert bli nåt i en del vetenskapliga och konstnärliga sammanhang. Galleri Whiter than White, en sensation i sig. Modebranschen har säkert börjat fundera.

Svartaste svart behövs i fotosammanhang för att ta bort ströljus. Insidan på kameror, optik och motljusskydd ska helst vara så svarta att inget ljus studsar vidare. Jag hade ett par projekt där svartare än svart skulle vara bra och letade.

"Vantablack" verkade vara grejen. Användes av NASA. Tyvärr slutade äkta varan tillverkas för länge sen. Namnet återanvänds men produkterna har inte Vantablacks egenskaper. Indiskbrittiske konstnären Anish Kapoor (han med högblanka Cloud Gate, "the Bean", i Chicago) har jobbat vidare på Vantablackspåret. Han lär nu ha en färg så svart att man inte kan orientera sig i ett rum målat med produkten. Man kanske t o m får svårt att stå upp utan stöd, det bara svindlar.

Jag behövde något mer överkomligt  och hittade tyska  tillverkarens Albrechts "Shultafellack". Den är mattare än nån annan svart färg jag haft kontakt med. Alkydbaserad, avsedd för inomhusbruk men är inte ömtålig alls. Den är ju avsedd för att skrivas på med skolkritor och kunna torkas ren med vatten. Den funkar bra för insidan av motljusskydd. Jag har använt den inuti objektiv, men förstås bara på delar utan slitage, inte bländarlameller eller mekanik.

Inlagt 2021-04-19 09:44 | Läst 645 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Intressant det här, och jag kom såklart in på Svartkroppsstrålning! :)
Vad gäller att måla delar av jorden vit ;) för att hålla jorden sval, som tekniker kanske funderar på, så pekar nog det på att vi tror att vi med tekniken kan lösa våra värmeproblem på planeten! :) Vi skall leva som tidigare, gärna litet ännu bättre i framtiden, med batteribilar, osv, osv, osv! Något avkall vill vi inte göra!
Jag tror för min del att vi i den rika världen måste hushålla, snåla, återanvända mycket mycket mera, och ändå kunna ha ett bra liv!
/B
syntax 2021-04-19 17:17
Visst - vi måste snåla och återanvända. Det är ändå inte tillräckligt! Vi måste bli färre, betydligt färre. Vi är helt enkelt för många för vår försörjningsbas.
Hur nu sedan en krympande befolkning skall funka samman med marknadsekonomi - det överlåter jag åt andra förståsigpåare... :-D
Svar från Måns H 2021-04-19 18:13
Tack Bengt, jag håller med!

Vi som har större klimatavtryck än klimatet tål behöver ställa om.

@Peter. Då jag gick i skolan hade världen 4 miljarder invånare. Det var nog redan då lite i överkant.
Jag har recept på en svartbehandling som är bättre än de du nämner. Till det behöver du ett stearinljus och en kork.
Man låter rökpelaren från korken tangera ytan man vill behandla. De ger en mattsvart yta med rent enorm ljusabsorberande förmåga. Svagheten är att ytan sedan inte får beröras. Funkar i slutna utrymmen som kamerakammaren på en kamera.
Svar från Måns H 2021-04-19 17:55
Intressant tips! Vantablack hade samma tänk, absorberande mikrostrukturer.
syntax 2021-04-19 18:54
Vissa kamerakammare har trånga och besvärliga omständigheter. Exempelvis Contax IIa och IIIa. Den tvärgående ridåns nedre rulle tar mycket plats, och dess kåpa är mycket farlig för reflexer mot filmplanet.
Korkmetoden var den enda som visade sig ha 100% effekt.
För min del fick jag tipset av en sedan läng död fotograf som byggde kameror runt förra sekelskiftet.