Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Catalhöyük, en 9000 år gammal stad.

Häromdan anlände marsnumret 2021 av Scientific American i min brevlåda. Sen gammalt kände jag till att de allra första städerna byggdes i Mellanöstern, i det som på engelska kallas "The Fertile Crescent", den bördiga månskäran.  På vissa platser passerade ständigt bytesdjur. Det var så bördigt att många människor kunde samla mat i omgivningarna utan att den tog slut. I Catalhöyük bodde man i en stad i stället för att som tidigare generationer leva nomadliv eller i en liten bosättning.

Catalhöyük ligger i nuvarande Turkiet. Staden antas ha haft uppemot 2000 hus och 8000 invånare. Husen byggdes av soltorkat lertegel och stod väldigt tätt. Taken användes som gångbanor. Ingången till huset var en öppning i taket, man klättrade ner via stege. Arkeologerna har kunnat konstatera att rummen hölls synnerligen välstädade. De har inte hittat något skräp alls. Utanför stan fanns en kökkenmödding för allt avfall. Modellfotot nedan visar ett litet hörn av stan. Länken nederst i detta inlägg leder till mer läsning och en bättre bild.

Arkeologerna letade förgäves efter kungapalats eller religiösa byggnader. Förfäderna hölls uppenbarligen i helgd. De begravdes i husen (ungefär som under kyrkgolven hos oss för inte länge sen). Ibland kunde reliker utbytas med andra. Väggarna dekorerades med målningar och skulpterade tjurhuvuden.

På en vägg har man hittat vad som möjligen kan ha varit världens första stadskarta. Jag hade velat se den första stadsplanen! Men  det är inte säkert att detta är en karta. Kanske ett geometriskt mönster nertill och en bild av ett leopardskinn eller en vulkan därovanför. Vulkanhypotesen har utforskats närmare och verkar ha en hel del som talar för sig. Vulkanen ligger 13 mil bort, så den syns inte alls från staden. Någon ville kanske ändå dokumentera utbrottet.

Mer läsning och en ganska övertygande rekonstruktionsteckning:

http://www.sci-news.com/archaeology/science-catalhoyuk-map-mural-volcanic-eruption-01681.html

Följande bilder är hämtade från Wikipedia och därmed tillgängliga att använda: Färgkartan foto sign GFDL. Modellfotot sign Wolfgang Sauber. Rummet sign elelicht. Understa bilden är hämtad från Plos One med open access. Credit dr Axel Schmitt.

Inlagt 2021-03-08 13:28 | Läst 677 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Intressant detta! Hoppas man snart kan resa och se platser som denna!
/M
Svar från Måns H 2021-03-08 17:37
Det hoppas jag också. Men på platsen är mest en stor utgrävning, delvis under tak, det man ser är en väldig massa obränt lertegel.
människan är kreativ
visst är det skönt att veta
tack för berättelsen, jag vill veta mer
/inger
Svar från Måns H 2021-03-08 17:38
Jag har lagt in en länk nederst i inlägget. Länken leder till en artikel på engelska och har intressanta bilder.
morgondotter 2021-03-08 19:27
tack
/inger
Intressant det här, undrar vad dom hade för religion?
/B
Svar från Måns H 2021-03-08 17:48
Första utgrävningsteamet ville hitta kultplatser, helst tempel, men hittade inget. Inte heller nått som tydde på att en jordisk härskare hyllades.

Senaste utgrävaren gick in för att leta förutsättningslöst. Det verkar som om de som bodde där hade en religion som utövades i vardagen. Det mest påtagliga är att de begravde familjens döda i hemmet, omsorgsfullt iordningsställda, ibland så att ansiktet återskapats med bemålad lera.

Jag har lagt in en länk till en artikel (på engelska) med bilder.
Jag hittade något intressant i Wikipedia vad gäller Çatalhöyük.
"Dessutom har välgjorda figuriner, föreställande människor och djur, återfunnits. Den kanske mest omdiskuterade av dessa är en avbildning av en kvinna som sitter på en stol, och som stödjer sina armar på leoparder. Den har anmärkningsvärda likheter med senare avbildningar av den anatoliska gudinnan Kybele" Det här är kanske är en ledtråd tillbaka till deras religion?
Hur som helst, intressant ämne i din blogg! :)
/B
Catalhöyük är verkligen intressant. Jag har läst en del om det tidigare i andra sammanhang.

Hälsningar Jörgen
Svar från Måns H 2021-03-09 21:00
Absolut. Protostaden, föregångaren till dagens vanligaste livsform för oss människor.