Advertisement
Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

TRÄGNA TRANOR

***

Nästan varje dag har vi tranparet här på besök på vallen nedanför oss här i Korsheden. Många dagar tom flera gånger samma dag. Dom stannar inte så länge men söker effektivt av området i ena hörnet av vallen. I år har dom inte haft med några ungar, det hade dom i fjol. Kanske misslyckades dom i år, kanske har räven tagit dom. Jag vet att jag en natt i början av sommaren hörde ganska högljutt oväsen, kanske var det dom, det får jag aldrig veta.. Jag är fullt medveten om att jag visat bilder av dom tidigare när dom betar  härnere men jag finner nöje i att fortsätta fota dom. Ibland går dom tätt ihop, ibland var för sig. Och alltid så vaksamma, det förvånar mig nästan, dom är så stora och kan inte ha alltför många fiender. Sista flygbilden är inte riktigt skarp, jag hann inte ställa om från punktfokus men mig spelar det mindre roll.

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

***

Inlagt 2018-08-11 23:57 | Läst 1785 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Att följa par och se deras mödor i familjelivet tror jag de flesta inte tröttnar på. Så kör på bara, det är en trevlig bildserie. Tranorna norrifrån samlas alltmer hos mig nu före de drar vidare.
Svar från Khalad 2018-08-12 10:38
Tack fördes Stefan, det blir nog fler bilder vad det lider!/ BjörnT
Tranor är så vackra och så sorgliga att betrakta. Vi hade ett par, men så en dag kom hanen själv. Frun hade förolyckats. Och aldrig mer skulle han ha en älskad med sig. Så oerhört sorgligt. Har du varit till Trandansen? Om inte, så åk! Det är en upplevelse! Min kamera gick minst sagt på högvarv. :)
Svar från Khalad 2018-08-12 10:45
Håller med om att det är vackra fåglar, dom framstår för mig också som fria (som alla vilda djur är) och stolta. Det senare är ju en mänsklig egenskap och jag antar att det är storleken som leder min känsla dit. Sorgliga känner inte jag att dom är, är det att dom lämnar oss varje höst du kanske tänker på?
Nej, trandansen har jag inte varit på, få se om det blir av någon gång. Tack för kommentar och hälsningar/ Björn T
miina 2018-08-12 11:04
Nej, jag tänker mer på det sorgliga i att de är monogama och lever ensamma för resten av sitt liv om de förlorar sin make/maka. Vackert, men sorgligt.
Svar från Khalad 2018-08-12 20:56
Det visste jag inte, tack för info. Jag som ibland är lite klentrogen, vet man verkligen att det är så? Jag tänker att det finns många gamla uppfattningar om djurs beteende som visat sig vara förlängningar av mänskligt beteende och hur man anser det "bör" vara.Så har man tex tidigare påstått att inom djurvärlden förekommer inte homosexualitet, medan senare forskning visat att det är rätt vanligt. Hälsningar/ Björn T
miina 2018-08-12 21:34
Jag har förstått att det är så, ja, att de faktiskt är monogama. Vår hane som blev änkling har fortfarande inte kommit med någon ny. Han har nu vandrat här ensam i 10 år. Sorgligt.

Homosexualitet bland djur har jag alltid trott på, men så tror jag oxå på kärlek för alla. <3
Det är mycket stiliga fåglar! Klart att man fotograferar djuren i omgivningarna även om det blir upprepningar ibland. I dag har jag fått dovhjortar på minneskortet i två omgångar ;-)
Svar från Khalad 2018-08-12 20:57
Tack Christer! :-) / Björn T