Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

RISINGETUREN - DETALJER MEST

***

Eftermiddagsvändan ute vid S:ta Maria i  går med långtelet. Eftersom I inte var med kunde jag ta det lugnt med många stopp, mest detaljer blev det. Begränsad rörelseförmåga ger färre motiv, tror Erik förstår vad jag menar.

Idag eftermiddag besök på ortopeden på US i Linköping för uppföljning av den magnetröntgen av ländryggen jag redan berättat om. Tydliga besked - ganska mkt problem. Eventuell operation skulle innebära en väsentligt större operation än den spinal stenosoperation jag gjorde för drygt 20 år sen och kräva steloperation av flera kotkopplingar och med mycket osäker upplevd förbättring. I praktiken, operation ingen lösning. Besvären begränsar men är klart hanterbara , jag deppar inte för beskedet utan tycker det är bra jag vet vad som gäller, nu behöver jag inte fortsätta fundera på ev operation.

Tillbaka till detaljerna från i går

*

Första stoppet hackspettshålet i aspen. Kärnvirke ser det ut som, hålet är 4, kanske fem cm på höjden

*

Bladvassen vid vägkanten hade vacker färg i det mjuka, ljusa gråvädret

*

Där vi vänder vid ekbacken finns en grov fallen gren från den gamla avbrutna eken, där sitter vi gärna en stund och vilar ben och rygg. Det mesta av barken har lossnat, skön att sitta på. Medan jag satt där fick jag syn på det röda i mossan (laven?) på baksidan av grenen

*

Som sagt, mossa eller lav? Riktigt snyggt oavsett vilket. Den döda grenen upprätthåller fortfarande liv.

*

En annan del av grenen som suttit närmare stammen har intressanta former, så här....

*

....och så här

*

På tillbakavägen noterade jag smältvattnet på den gamla upptrampade häststigen intill

*

  Och bladvassen fick ytterligare några bildförsök, här med mjukare och minde detaljrik efterbehandling

*

*

Stenen täckt med färsk mossa hade också en del på gång

*

Tillbaka vid kyrkan blev scillan granskad

*

Den döda lilla nässelfjärilen som jag ofta tittat på utan att flytta i bilens sidobakfönster fick också bli motiv

*

På vägen hem ett par starar från bilen

*

*

Ett par storskrakar vid Doversund

*

***

Inlagt 2022-04-07 20:37 | Läst 706 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Trevligt! Fina närbilder på detta som du har valt att fota här dessutom! Bra omväxling att endast gå ut med ett tele, valet av motiv blir så annorlunda än vid mindre brännvidder.. ett mer 'koncentrerat' foto! Trevligt med Stararna också.. Nu är det nog Sädesärla man får hålla koll efter, dom kan ofta vara väldigt punktliga även om det är bakslag på vårvädret!

Knepigt med ryggproblem, det vet jag också.. hoppas det ändå löser sig av sig själv, ibland kan ryggar bli bättre med stigande ålder bara för att man ofta blir stelare då..
Hälsn!
Svar från Khalad 2022-04-08 21:43
Hej Jan, tack för fin kommentar! Visst är det så, med telet blir det ofta mer koncentrerat och det är roligt. En del fåglar såg jag för flera veckor sen, sånglärkan tex, men nu har jag varken sett eller hört den på ett tag. Största problemet med ryggen är inte värken utan att höger ben/fot inte funkar som de ska, nervinklämningar sen flera år gör att jag bara kan gå på plant underlag och inte särskilt långt, det brukar bli en kilometer ett par gånger per dag. Det går lite upp och ner dag för dag men långsiktigt har trenden några år nu varit tydligt nedåt, det var därför jag beslöt mig för att kolla om ny ryggoperation kunde ge avlastning av någon av de klämda nerverna . Jag är ändå tacksam, det funkar att gå, jag kan handla och sköta vardagen, hjälpa I och köra bil vid snart 82! :-)
Kul att du uppmärksammade hackspettens påbörjade hål. Tror det är tre år sedan en spett påbörjade ett hål på min baksida. Perfekt för att sitta på utemöblerna och följa häckningen. Men efter några dagar hade den övergett sina planer. Började om två meter lägre ner mot min sida. Det negativa var att då skulle bilderna bli med ryggen mot min sida. Efter ytterligare några dagar började den på baksidan några meter upp. När den hade bestämt sig häckade dom i en asp hundra meter längre bort. Så dom vill nog hitta ett träd som är mjuk, ofta under en kvist eller under en ticka.
För många år sedan hittade jag en tretåig hackspett som precis börjat med sitt bo när jag kom. Kunde följa dom ända tills ungarna hoppade ut. Har nog visat dom bilderna flera gånger här på FS.
Det är någon form av bägarlav den röda. Jag har fotat sådana många gånger men tycker dom är svårt att skilja på, finns många olika sorter.
Sten
Svar från Khalad 2022-04-08 21:48
Hej Sten, tyckte för det första att hackspettshålet var ovanligt stort och var för det andra förvånad över att den hackat i helt friskt trä, där borde det inte funnits så mycket ätbart. Men som du pekar på, asp är väl ganska mjuk och kanske är det inte så mkt jobb att göra ett bohål? Bra att veta att det är en bägarlav, tack för det, liksom trevlig kommentar!
Hej Björn.
Jag förstår att en begränsad rörlighet ger färre motiv. Jag förstår även din situation med avseende på att inte bli opererad med en ev större risk.
Motivmässigt så kommer jag visserligen inte helt ut i naturen som tidigare, men då har jag haft möjlighet att köra runt i stan mer än vad jag gjort tidigare. Det innebar / betyder att jag har upptäckt några nya motiv. 1993 avråddes jag från att få ett nytt knä i mitt "friska" ben. För att jag hade kronisk ledgångsreumatism och att man inte var säker på om mina ben skulle klara operationen. Om de inte kunde det skulle en ny operation bara göra mitt ben stel. Jag sparrade mig härifrån så gott jag kunde tills jag gick i för tidspension 2004 !!!
Jag måste berömma dig för din uppmärksamhet på detaljer - Gillas.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Jag skrevs ut från ett av de många sjukhusen (6) när jag var 12 och då fick mamma besked om att jag förmodligen skulle sitta i rullstol innan jag fyllde 30 - det hände först vid ca. 73 !!!
Svar från Khalad 2022-04-08 21:56
Hej Erik, stort tack för en, som vanligt, personlig och vänlig kommentar! Inser mkt väl att du haft/har det långt mkt tuffare än jag. Som du vet skriver jag inte om sånt här för att beklaga mig (inte heller du det vet jag), för mig är bloggandet ett sätt att dela lite av min verklighet, inte bara fotoerfarenheter:-)
Erik Madsen 2022-04-08 22:10
PPS:
Du skriver: ".....för mig är bloggandet ett sätt att dela lite av min verklighet, inte bara fotoerfarenheter:-)" Det är precis min poäng – jag har från början betraktat MIN blogg som en elektronisk dagbok med bilder.
Vänliga hälsningar. Erik.