Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

NO MIND

***

As far as I understand, we are the only beings thinking. Advanced? Maybe. All other creatures are just living. We are thinking about living and existence, we are planning. But maybe we miss the living itself? Thinking about life is not living, thinking is missing the moment. And living just exists moment for moment.

*

*

***

Inlagt 2022-04-13 23:29 | Läst 503 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Jag tror att många andra djur tänker en hel del. Inte exakt som vi, men ändå.

Då jag ska ta bilen till Gotland inser kattskrället det många timmar i förväg och tar skydd. En gång innerst i en skrivbordslåda åtkomlig bara från andra hållet. Jag höll på att missa färjan. (Katten gillar Gotland men inte resan.)

Och förr lekte våra dåförtiden två katter kurragömma med varann strax innan vår läggdags. En gömde sig, den andra letade. Vild jakt då dom såg varann. Som människoungar som leker.

Snygg spretig bild, en sammanhållen spretighet.
syntax 2022-04-14 10:12
Håller med!
Under nästan 10 år hade jag en okastrerad röd hankatt (åtta kilo, inget fläsk!). Han upprätthöll ett jättelikt revir runtomkring, och jag fick många exempel på denna frasses goda planering och allmänt skarpa tankeverksamhet. Vi kom att stå varandra rätt nära, och jag kunde notera mycket avancerade tankemönster - som till exempel genans över något litet förargligt misslyckande. Rätt häpnadsväckande faktiskt - katten blev klart generad över att husse råkade se.
Även räven anses ju vara ett listigt djur. Alla som har studerat dem i naturen vet att det har full teckning. Det rör sig fort i det huvudet.

Föreställningen: "All other creatures are just living" har nog ingen grund i verklighetens värld (typisk mänsklig hybris). Tankeverksamhet, stundtals avancerad, är nämligen själva förutsättningen för högre stående djurs överlevnad.
Naturligtvis har djur hjärnor som är aktiva i deras beteenden. Dom lär sig och dom samlar erfarenheter, dom minns och dom kopplar samman erfarenheter med vissa situationer. Kanske är det att tänka. Jag använder ordet för det medvetna abstrakta tänkandet, kopplat till upplevelsen av ett självständigt jag, med möjlighet att drömma framåt, minnas bakåt, överväga alternativ. Detta abstrakta tänkande har ju utvecklats över tid så visst finns det tidigare arter som haft förmågan om än inte lika utpräglat.
Ur mitt perspektiv här handlar det knappast om hybris eftersom poängen i i inlägget mer handlar om vad vi förlorat i den utvecklingen, den självklara förmågan att ständigt och spontant vara i nuet. Den förmågan har alla djur men inte vi. Tack för intressanta funderingar!
syntax 2022-04-14 13:25
Visst har du rätt på så vis Björn. Sedan är det ju även så att när man snackar om sådana saker, så vet man inte riktigt vad man snackar om. Vårt intagande av verkligheten, själva varseblivningen alltså - det vet vi inte hur det egentligen går till. Trots all vår vetenskap har vi bara korn på lite av delarna. Själva varseblivningen i sin helhet, holistisk sett, det vet vi inte vad det är. Då blir det lite svårt att skatta andra varelsers förmåga.

Jag har ibland tänkt på sjöfåglar, hur dom med fantastisk elegans och precision svischar in mellan öarna. Upplever dom det lika extremt häftigt som jag skulle göra i den situationen? Liknar deras varseblivning min? Det vore att ständigt spontant uppleva nuet.

Det blir frågor, frågor - men få egentliga svar.
Måns H 2022-04-14 19:47
"vad vi förlorat", där är jag helt med!
Svar från Khalad 2022-04-14 21:39
Hej igen Måns, tack för din väl avgränsade accept :-) Jag förstår att min inledning på bloggen kan uppfattas som jag påstår att djur inte är intelligenta. Djur är ur många synpunkter mer intelligenta än vad vi människor är, åtminstone som jag uppfattar det. Många arter har existerat i tiotals, tom hundratals miljoner år - hajar, krokodiler, sköldpaddor, dinosaurier mfl. Vi (inte du och jag dock) får se hur länge människan och dess efterföljare kommer att finnas.....Det jag försöker säga är att det abstrakta tänkandet står i motsats till att vara här och nu. Under det abstrakta tänkandet vänder vi oss till vårt inre, till det som utspelas i våra hjärnor, och släpper den yttre verkligheten. Det gör att det i det abstrakta tänkandet inte sker en ständig, momentan återkoppling till den yttre verkligheten. Vi är inte här och nu. Det är det pris som det abstrakta tänkandet kostar. Om bra eller dåligt, inte vet jag.
När jag läser din text kan jag inte låta bli att fundera över hur en bläckfisk "tänker" och uppfattar sin omgivning via sina separata nervsystem i armarna och med en förhållandevis liten del som kan jämföras med vårt centrala nervsystem. Där missar vi nog en hel del som vi inte ens kan föreställa oss. Din bild skulle mycket väl kunna illustrera hur olika nervceller kommunicerar i vår hjärna.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2022-04-14 21:44
Hej Lena, tack för kommentar! Det är omöjligt att i grund förstå ens våra medmänniskor på djupet, självklart är det "ännu mer" omöjligt att förstå hur andra arter fungerar eller tänker. Hur är det att vara pilgrimsfalk? Eller bläckfisk? Inte vet jag. Lite mer bakgrund till min fundering hittar du i mitt svar till Måns alldeles ovanför din kommentar här.