Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

MIRACLE OF LIGHT

***

“And answers are dangerous, they kill your wonder. They are dangerous because they give you the feeling that you know, although you know not. They give you this misconception about yourself that now questions have been solved. “I know what The Bible says, I know what the Koran says, I know what the Gita says. I have arrived.” You will become a parrot; you will repeat things but you will not know anything. This is not the way to know—knowledge is not the way to know. Then what is the way to know? Wonder. Let your heart dance with wonder. Be full of wonder: throb with it, breathe it in, breathe it out. Why be in such a hurry for the answer? Can’t you allow a mystery to remain a mystery? I know there is a great temptation not to allow it to remain a mystery, to reduce it to knowledge.”
― Osho, Book of Wisdom

*

*

***

Inlagt 2022-09-21 23:14 | Läst 2648 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
En mycket vacker bild - och en text som saknar substans och innehåll enligt min mening.
Det dunkelt sagda, är det dunkelt tänkta.
Svar från Khalad 2022-09-22 15:58
Tack för fin bildkommentar Peter! Det står naturligtvis dig fritt att tycka på ditt sätt om texten. Jag lade till egen kommentar härnere för att utveckla tankarna något :-=
Vacker bild. Kan den vara från Lotorptrakten? Jag har åkt förbi många gånger och förundrats över ett vattendrag som verkar vara både natur och kultur, raggiga stränder och en vattenväg som verkar ha byggts ut för industrins behov.

Texten: Om "answers" syftar på tvärsäkra enkla svar så hänger jag med. Annars menar jag nog att ju mer man vet desto ödmjukare blir man inför naturens miraklrler.
syntax 2022-09-22 08:33
Håller med. Texten uppmanar oss att inte söka svar:
"...And answers are dangerous, they kill your wonder. They are dangerous because they give you the feeling that you know, although you know not..."

I min värld är det så att ju fler svar man närmar sig, ju mer fördjupas den allmänna frågeställningen tillsammans med nya frågeställningar - och med det insikterna. Att inte söka svar är att rekommendera stillastående och liknöjd kontemplation. Visst kan man vara häpen över tillvaron, förundras över varseblivningen - men någon måtta får det väl ändå vara?
Svar från Khalad 2022-09-22 16:00
Tack Måns, inte från Lotorp, men Lillskiren. Jag skriver lite om varför jag tog med den texten här längre ner, utvecklar också tankarna något
Härlig text, Björn! Att kunna förundras är en gåva.
Svar från Khalad 2022-09-22 16:01
Stort tack Thomas, instämmer!
Mycket vacker bild..
HaD/Gunte..
Svar från Khalad 2022-09-22 16:01
Kul att du gillar den, tack Gunte!
En vacker bild men texten är nog lite för knepig för mig(trots översättning)
Ha det gott/Stig
Svar från Khalad 2022-09-22 16:02
Roligt att du gillar bilden, tack Stig!
Hej Björn.
Jeg er enig med Stig ock gillar bilden mycket - super.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Khalad 2022-09-22 15:54
Tack Erik!
Oemotståndligt för Peter tänkte jag när bloggen var gjord. Däremot var den insikten inte skälet till att jag gjorde den. Det finns en koppling mellan bloggtexten och vad jag vill se i många av mina naturbilder. Känslan, det omedelbart intiutiva, det som aldrig låter sig beskrivas av kompositions-regler, den naiva glädjen över det vackra och den barnsliga förtjusningen över alla naturens små under, den förundran som osvikligt försvinner när vi växer, när vi lär oss, när vi präglads av omgivningen - föräldrar, lärare, samhälle kyrka - you name it.
Naturligtvis finns mängder av kunskap om saker och ting, fysik och kemi och arkitektur och sånt, där frågor är berättigade och hjälper till att bygga mer omfattande kunskaper och insikter. Men det hindrar inte att kunskapen också är hinder och barriärer också inom sådana den områden. Galileo, Kepler och Brahe hade det inte lätt med sina nya ideér när kyrkan och andra redan visste hur världsalltet fungerade. Så var det när relativitetstteorin kom och fö accepterade Einstein aldrig Heisenbergs osäkerhetsrelation (numera kallad obestämbarhetsrelation). Det finns fö mängder av exempel på mkt vardagsnära plan på hur befintlig kunskap ofta motverkar öppenhet för något nytt.
Viktigast är dock att kunskap i sig faktiskt utgör hinder för att se det opåverkade i vår värld. Vi upplever inte verkligheten "som den är" utan färgad av vår tidigare kunskap(?) av den. Det låter självklart men i praktiken är det inte så. I nästan alla aktuella stora frågor idag är åsiktskorridorerna ganska smala, ta klimatkrisen tex. Det är ju tydligt också här på , finns många på hänvisningar bakåt i tiden, film vs sensor, analogt vs digitalt, skarpt vs oskarpt. Det är få som talar om vad deras eget personliga intryck av bilderna är, oftast kommenterar man genretillhörighet och kamerateknik.
syntax 2022-09-22 16:32
Ha, ha - jo jag tänkte nog på det. Skall jag nu svara på Björns dinglande bete? Jag beslutade mig för att svara lite modest.

Jag håller med i stort om det du säger här sist, men jag tycker inte att det av mig besvarade citatet handlar riktigt om det - att frågor är farliga för att dom dödar förundran. Jag tror inte att det stämmer.
Återigen en fin och bra komponerad bild. Jag gillar känslan i att se hur vattnet nästan tycks röra sig när man tittar på bilden en längre tid.

Vad gäller texten håller jag med Peter. Att inte ställa sig frågor och därmed också söka svar är för mig något väsensfrämmande. Visst, allt kan inte förklaras, men har jag gett upp försöken att få en förklaring från början har jag också gett upp chansen till ny kunskap. Det är inte bara mysteriet som väcker häpnad utan även kunskapen om ting och företeelser väcker häpnad. Tänk hur erbarmligt fattig världen vore om vi inte visste något om den. Om våra kunskaper om världen endast bestod av några rudimentära begrepp - t ex träd, sol, måne, vatten, fågel, djur, kryp. Vi skulle gå miste om så mycket genom att inte ställa oss frågor, att vara vetgiriga, att låta kunskapen förundra oss.

Hälsningar Jörgen