MINOLTA 50/1,4 OCH TEMPERATUREN PÅ GRÖNLAND
***
SvD hade häromdagen en blänkare om en vetenskaplig artikel i Nature. Verkade intressant, så jag har laddat ner och läst, "A 2-million-year-old ecosystem in Greenland uncovered by environmental DNA". Författarna konstaterar först att sen Pliocen och tidig Pleistocen tid (3,6 - 0,8 millioner år före vår tid) var en varm period, inte olik vad som förutspåtts som resultat av pågående global uppvärmning. Just det här undersökta området (Kap Kövenhavn Formation, nordöstra Grönlands kustband) har tidigare undersökts noggrant under 40 år med paleoklimatologiska metoder och man vet att området varit väsentligt mkt varmare än dagens klimat, 11-19 C varmare än där är idag då området karakteriseras som polaröken. Det är så mycket att en avsevärd del av Grönlandsisen måste varit borta och troligen gett en av de helt isfria perioderna under de senaste 2,4 millioner åren.
*
Forskargruppen (nära 40 personer) bakom ovannämnda artikel har nu undersökt DNA som lagrats i ett 100 m tjockt sedimentlager i formationen. DNA förstörs eller degraderas med tiden pga mikrobiella, enzymatiska och kemiska reaktioner. Dom hittills äldsta DNA som undersökts har varit från mammuttänder som bevarats i permafrost och varit drygt en (1,1-1,2) million år gamla. I forskningsartikeln här sägs att "Our findings open new areas of generic research , demonstrating that it is possible to track the ecology and evolution of biological communities from two million years ago using ancient eDNA." I en annan (1), lite mer beskrivande genomgång av arbetet sägs mer specifikt om resultaten "The DNA record shows an open boreal forest ecosystem with mixed vegetation of poplar, birch and thuja trees, as well as variety of Arctic and boreal shrubs (buskar) and herbs. The record also confirms the presence of hares, mastodons, reindeer, rodents (gnagare) and geese, all ancetral to their present-day and late Pleistocene relatives". I (1) finns också en tecknad bild av hur området skulle kunnat sett ut (här). Spännande minst sagt.
Min omedelbara reaktion är att jorden minst av allt verkar utdöd, temperaturhöjningen till trots......
(1) SCI NEWS Dec 8 2022 Enrico de Lazaro "Scientists Reconstruct 2-Million-Year-Old Ecosystem fron Environmental DNA"
*
Nåväl, idag har jag testat också normaloptiken Minolta 50/1,4 på 99:an. Det ser ju inte riktigt lika mysigt ut som på Grönland för 2,4 miljoner år sen, här och nu håller det sig kring -5 och det blir halvmörkt vid två-tiden. men det är ok, vi nordbor är ju vana. Jag får fortfarande säga att allt verkar funka som det ska och den korta optiken får nog sitta kvar på 99:an ett tag, gillade bilderna här.
*
*
*
*
*
*
*
*
*
***
/B
Ps. Vad gäller bilderna, så verkar allt funka mycket bra! :)
Minolta 1,4/50mm tecknar fint - och det skall den göra. Det är en mycket beprövad konstruktion, och den till hör en "tusenbrödraskara" kan man säga. Det handlar om den helt dominerande moderna 1,4-normalen.
Konstruktionen räknades av Dr Erhard Glatzel vid Zeiss i början av 1970-talet. Den har sju linser och är ett traditionellt Dubbel-Gaussobjektiv, men med den främre akromaten upplöst. Den förta presentationen var med Planar 1,4/50mm HFT till Rollei 35 - och sedan blev konstruktionen standard för denna typ av objektiv. Alla tillverkade den. Så är det i någon mån fortfarande.
Själv har jag den som Planar 1,4/50mm T* till Contax RTS - ett formidabelt objektiv!
Jag vet att jag gärna svävar ut i detta slags oratorium - men jag tänkte att det kunde vara kul med lite (tekniskt)kött på benen. Du är ju gammal tekniker.
HaD/Gunte..