Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

SATELLITSVÄRMAR IDAG

***

Lite om och kring mig idag gör jag en blogg till med mer fokus på själva  stjärnhimlen i kväll.  Ingressen har ni förhoppningsvis läst i förra bloggen. Grundtanken var bara att känna på nya vidvinkeln i det här sammanhanget, fundera lite på var jag kan ta klassiska astrobilder här i Korsheden/ Söderbärke och hitta inställningar som passar för att teckna Vintergatan så bra som möjligt. Det senare visade sig svårt ikväll, jag tror inte det var så där kristallklart som jag först trodde. När jag var ute och fotade var det ett par grader kallt men nu har det dragit in tunna tunna moln och temperaturen har stigit över noll, dom var nog redan på väg när jag var ute.

*

Det som slagit mig i kväll är mängden av meteorer, i alla fall är det så jag trott. Nästan på varje bild hittar jag en eller flera, rekordet är åtta på samma bild, den finns med här nedan. Såvitt jag vet finns det ingen känd period med mkt meteorer i februari men vet att det var i februari 2013 som det regnade meteoriter över den ryska staden Tjeljabinsk. Efter en kommentar här nedan började jag googla, hittade bla den här sidan (här) och det är nog ingen tvekan, 99 % av såna här streck är satelliter. Rymdskräp får genast ny betydelse för mig.

*

Medvetet val med träden "i vägen" för stjärnhimlen. Helt ok tycker jag.

*

Nästan rakt upp, med träden nästan som en ring runt. Flygplan vid horisonten.

*

Åter nästan rakt upp. Strecket en satellit.

*

Utsikt mot norr från bron men mörkare himmel än i bilden i första bloggen. Här tycker jag man kan se Vintergatan, om än inte lika tydligt som jag vet går när förhållandena är ideala. Ljuset i norr från Smedjebacken tycker jag ganska tydligt visar att luften inte var så där krispigt klar. En satellit syns.

*

Ännu något mörkare åt samma håll, nu med två satellitstreck

*

Här ser man åtminstone åtta satelliter samtidigt, kanske finns fler, jag har inte detaljstuderat bilden som är ocroppad.

*

En annan bild som är croppad, här finns åtminstone fyra.

*

***

Inlagt 2020-02-23 23:42 | Läst 4606 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Inspirerande bilder! Man har ju sett superproffsens wow-bilder, men att få se dina försök är inspirerande på ett annat sätt, snygga men inte ouppnåeliga. Ska försöka.

Jag har nog missat vad du har för utrustning för de här bilderna. FF Sony antar jag, men vilket objektiv?
Svar från Khalad 2020-02-24 00:45
Hej Måns, längesen vi pratades vid, kul att du tittade in.Jag köpte en ny Sonyvidvinkel prime i somras, den hade fått lysande kritik och jag ville ha just en fast vidvinkel med hög ljusstyrka. Det är alltså 24/1,4 och inte billig, men är kanske den bästa optik jag har. Den sitter ständigt på när jag inte har tele men har så hög kvalitet trots att det är en 24:a att den ersätter både normaloptik och och nästan en 85:abara genom att droppa bilderna. Rent opartiskt alltså....... Hälsningar
PS Vi borde fika någon gång i Norrköping!
Fina bilder du fick taget. Meteorit eller stjärnfall fick du många av, jag har inte fått så många på bild någon gång, inte ens på hösten när det skulle vara som mest, tror att jag fick som mest två per bild. Fint med marken är med. Tog du på största öppning och lägre ISO?
Svar från Khalad 2020-02-24 10:26
Tack Peter, som Ninni kommenterat härnere är det nog inte meteorer utan satelliter. Efter att ha sett hennes kommentar googlade jag runt lite och det visar sig att nästan alla såna här streck är satelliter, inte meteorer. Så ganska gott om satelliter, rymdskräp börjar få en mening också för mig! Hälsningar/ Björn
PS Har därför också gjort korrigeringar i både rubrik och text!
Fina bilder.
Det ser inte ut som "stjärnfall" alltså meteorer utan satelliter som man kan få med i bild rätt ofta. Det brukar visa sig som streck på himlen.
Meteorer brukar svansen smalna av och ibland få lite olika färg.
Stefan här på fotosidan är duktig på att fota natt å där kan man få lite tips
Svar från Khalad 2020-02-24 10:34
Tack Ninni! Bra att du påpekade det, efter att ha sett din kommentar googlade jag runt lite, hittade bla sidan (https://starcircleacademy.com/2012/09/little-streakers/) och det är nog ingen tvekan, mina streck är nog alla satelliter. Har ändrat både i text och rubrik. Rymdskräp börjar få mening också för mig......Att både meteorer och satelliter ger streck har jag vetat men jag har faktiskt trott att synliga satelliter är få jämfört med rymdgruset som ju kontinuerligt träffar jorden. Men nu vet jag bättre och det är ingen tvekan om att mina streck har väldigt jämna början och avslut. Hälsningar/Björn
Det blev ju bra! Vad roligt! Blev själv förvånad för ett par veckor sen när jag testade från min balkong! Trots stadsljus och stadsluft så kom det fram mycket med stjärnor i bilderna! Märkte också att det kröp fram ännu mer stjärnor när jag använde Skärpa/Oskarp mask i PS en eller flera gånger, men man fick 'välja bort' (markera) bebyggelsen i underkant på bilderna då, annars så blev dom överskärpta.. Jag vet att himlen kan vara ännu klarare här om det är ordentligt kallt, men det tycks inte bli så den här vintern.. (?) Jag körde med ISO 100/200 och en liten nedbländning på 50 mm. från f/1,4 till f/1,6 för lite skärpeförbättring.. tiderna tror jag var c:a 3-8 sek. Nu blir det lite kyligare här i en period, kanske det kan bli lite klara kvällar igen..?
Hälsn!
Svar från Khalad 2020-02-24 17:53
Tack Jan, det funkade bra för att vara första försöket på länge. Första svårigheten är att hitta skärpan, nu tyckte jag att jag fick in den och bestämde mig att köra på den inställningen utan att hålla på och kolla på var eller varannan bild. Kan inte avgöra om den är perfekt men den duger tycker jag.
ISO-värdena växlade jag mellan 400 och 800, där hade jag säkert kunnat prova ett snäpp eller två lägre som du gjorde, bländare konstant 1,4 och tider 2/4/8 sekunder. Det är ju ganska korta tider, med 24 mm och 600-regeln vore det ok att använda tider uppemot 25 s.
Har nog inte utnyttjat redigeringsmöjligheterna till max, har skärpt och brusreducerat i LR, dragit upp kontrasten och har mkt svärta och vithet. Kommer nog titta på bilden en omgång till för att se vad det kan ge.
Har ju vetat att både meteorer och satelliter ger liknande streck man har faktiskt trott att meteorer är dom vanligaste streckförklaringarna men kommentaren från Nina säger tvärtom och efter att ha googlat förstår jag att hon har helt rätt,det är ganska/ mkt ovanligt att få med meteorstreck! Ser ju också flera av strecken på bilder efter varann, så länge skulle inte meteorstreck ligga kvar.Hälsningar/
Hann också se nånstans när jag googlade att det är mkt svårare att få bra Vintergatsbilder på norra halvåret under vinterhalvåret. Det är ju framförallt den väldigt stjärntäta kärnan som ger dom bilderna och den ligger åt "fel håll" under vinterhalvåret, det är sommarhalvåret och alltså framförallt under aug-sept-okt när natten är mörk det går bäst. Ytterligare en lärdom!
ehrsa 2020-02-24 19:22
Tack för den detaljinfon! Blev förvånad att jag kunde ta bilder med så pass låga ISO som 100/200, och eftersom jag hade belysta byggnader med i bilden så var det ingen idé att använda så speciellt långa exponeringstider då, byggnaderna hade blivit alltför överexponerade och trista.. och om jag minns rätt så började det synas spår nånstans kring 10 sek. i exponeringstid.

Men, det jag märkte var att vid redigeringen, när jag redigerat klart så mycket det nu gick i Lightroom och sedan då så som jag brukar, tog in JPG-bilden i PS och krympte den där till 1800 pixlar (som jag brukar) och sedan 'efterskärpte' den ytterligare med 'Skärpa' så blev stjärnorna plötsligt dubbelt så stora, och knappt synliga stjärnor blev väl så synliga.. jag kunde även trycka på 'skärpa' en gång till så framträdde stjärnorna ännu lite bättre.. Men byggnaderna och Högalidskyrkan klarade inte för mycket uppskärpning, så det bästa var att 'ringa in' dom och utesluta byggnaderna från ytterligare uppskärpning, medans himlen och stjärnorna klarade det! Men det känns som det finns mycket kvar att utforska här vid tillfälle.. Spåren från flyg och satelliter tycker inte jag gör nått, dom hör till i dagens samhälle..
Hälsn!