Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

MARKNADEN

***

Sällan har väl en marknad förändrats så snabbt. En marknad förresten, i stort sett alla marknader - alla produkter, alla geografiska områden, tjänster eller produkter, alla kundkategorier, lokala eller globala marknader - ja, MARKNADEN liksom. Inom loppet av några veckor tycks botten ha gått ur MARKNADEN.  Såklart kommer den tillbaka igen, fast jag tror det kommer ta längre tid än vad många tycks tro. Det är liksom inte bara att slå på On-knappen igen när fåmans-företagen gått omkull, flygbolag och hotellkedjor konkursat, storbolagen permitterat och människor i allmänhet blivit mer försiktiga. Några år i alla fall är min gissning. Jag hoppas jag har fel. Skulle det vända inom några månader kan nog återhämtningen bli hyfsat snabb, men ....

'

Det här med nedgångens längd tror jag är av avgörande betydelse.  Så här långt, efter en månad eller två, har det mest handlat om börskurser, vikande försäljningssiffror, inställda flyglinjer, tomma turistorter, inställda eller framflyttade kultur- och idrottsevenemang och alla stödåtgärder.  En långvarig nedgång, en riktig depression, skulle såklart påverka miljoner människor över hela världen på ett personligt plan. Inte bara personlig levnadsstandard utan också sjuk- och hälsovård, äldrevård, utbildning, forskning mm. Ofta har jag tidigare funderat över alla kritiska kommentarer som här funnits kring marknaden och dess följeslagare kommersialiseringen, bläddra tillbaka tex till tiden runt Black-Friday i höstas. Det vore inte särskilt svårt att vara ironisk men det är inte min mening. Att det finns avarter och överdrifter inom den kommersiella världen (liksom den kulturella, sportsliga mm mm) är jag den förste att hålla med om, men man får inte kasta ut barnet med badvattnet. Jag är grundmurat övertygad om att  det globalt skulle finnas fler hungriga människor, fler fattiga, mer sjukdomar och kortare levnadsåldrar utan en fungerande marknadsekonomi. Jag är också övertygad om att en bra ekonomi är förutsättning för att på  sikt (några tiotals år) åtgärda klimat- och miljöproblemen. Det kan man kanske fnysa åt och påstå att det är för sent, själv tror jag på vad Mats Engström avslutar sin bok om miljöarbete i Sverige med "Det är lätt att bli pessimist inför de stora miljöhoten. Att vara realistisk optimist är svårare, men ger bättre resultat i längden."

*

Ett nästan tomt tåg 

*

***

Inlagt 2020-03-28 15:37 | Läst 2058 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
2020-03-28 18:26   Lasse Petterson
Bra Björn! Vi är i det läge du beskriver. Hoppas det normaliseras. När -vet vi inte.
Svar från Khalad 2020-03-28 21:45
Tack för det Lasse!
Ja, man blir orolig för tiden efter Corona. För mycket har nog "skadats" rejält och kanske aldrig blir som förr. Just resebranchen tex.
Jag tror många kommer jobba mer hemifrån sedan, eftersom det fungerar så bra idag.
Svar från Khalad 2020-03-28 21:46
Tack Per, tror också det kommer bli många bestående förändringar, många till det bättre precis som du nämner!
Min frukostläsning är "Debt" av David Graeber. Jag tror att du skulle gilla den.

Ha det gott! /Thomas
Svar från Khalad 2020-03-28 21:48
Ganska anti har jag för mig, men har fullt upp just nu med Ulf Danielssons Världen själv :-)
Ofta ställer man marknadsekonomi mot planekonomi som om det bara funnes två alternativ. Men rimligen borde det finnas fler alternativ. Kanske en marknadsekonomi som är hårdare samhälleligt styrd när det gäller infrastrukturer och basala samhällsfunktioner. Vård skola och omsorg, transportsystem som järnvägar och vägar, och samhällsplanering i stort. Och kanske återgå till en tid när marknaden inte var en ideologi. Snygg tågbild. Tele eller beskuren?
Ha det gott
Gunnar S
Svar från Khalad 2020-03-29 21:09
Hej Gunnar, till att börja med en 135: a, en bild beskuren både uppe (för att slippa himlen) och nere där det var rörigt :-). Och marknadsekonomi är ju ett väldigt brett begrepp. Historiskt hör den väl hemma i ganska öppna samhällen men numera finns den ju också idiktaturer ( Kina, Ryssland). Och naturligtvis kan man ha olika mkt begränsningar, vi har ju fortfarande systembolag tex. Jag valde stt skriva den här bloggen i stället för stt bara ironiskt konstatera att vad bra, nu får ju alla som återkommande här på bloggen hugger på marknadstänket, nu är marknaden borta, då blir väl allt bra då? Lite mer seriöst tycker också jag att det finns gränser för marknadstänket, framförallt är det svåra att kombinera det med riktigt långsiktigt tänkande. För mig är ett bra exempel järnvägarna där ingen har ett långsiktigt totalansvar, Sjukvården tror jag inte hade varit bättre förberedd på Corona tex om den varit helt i landstingens regi, den har hög kvalitet men är en trög och synnerligen byråkratisk koloss som nog i det långa loppet mår bra av konkurrens och att synas närmare i sömmarna på samma sätt som nya Karolinska nu gjort. Jag är rädd att det inte finns något politiskt system som ger garanti för att allt blir bra, det gäller att testa gränserna hela tiden, backa och gå vidare igen, igen och igen. Många hälsningar/ Björn