Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

MAKTENS BONINGAR

***

Senaste veckan har också (stads)arkitektur diskuterats, bland allt det vanliga - politik, skjutningar, Ukraina, Erdogan o Turkiet osv. Det tycks ha framkommit att många inte tycker om modern arkitektur lika mkt som äldre. Jag har lätt för att samtycka. För några veckor sen hade jag ett ärende till kommunalförvaltningen och passade på att ta en bild av kommunalhuset. Utan att vara bevandrad i arkitektoniska -ismer antar jag att det är funktionalism. För egen del kan jag tycka att en långa vita längan ändå är ganska ren i linjerna. Om inte vacker så ändå lite strikt och enkel. Om inte om förstås. Vad i fridens namn måste det se ut så där på taket för? Jag fattar att det mesta är har med ventilation och sånt att göra. Plåtklädda staplade fyrkanter av olika slag staplade på varandra huller om buller. Hade det blivit våldsamt mkt dyrare om man i stället byggt en (oisolerad och oglasad) våning till där allt det här fula kunnat stå?  Jag ser för övrigt ofta, inte bara i Finspång, hur fula detaljer stör en ganska snygg byggnad eller stadsdel. Lutande lyktstolpar, förskräckliga papperskorgar (titta på slottsparken och Auroratemplet tex), vackra villagator där man framförallt ser rader av fula sopkärl. 

*

Kommunalhuset i Finspång

*

***

Inlagt 2023-03-12 23:05 | Läst 1179 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Olika arkitektoniska stilar kan man ha åsikter om. Själv tycker jag att funktionalismen är trist och enahanda. Här tror jag ändå att det finns ett problem som är överordnat - man bygger billigt smäck. Till sådant behövs det varken stilarter eller arkitekter.
Svar från Khalad 2023-03-14 13:08
Tack Peter, jakten på kostnader är säkert huvudorsaken :-)
Stod för så där 5-10 år sedan i Täby strax väster om centrum och såg allt ”skräp” fanns på taken runt omkring. Ett mönster av fulhet. Tycker nog att det mesta runt Stockholm med trafikleder och bergsskärningar tillhör den fulare delen av Sverige. Bergsskärningarna inte minst.
Svar från Khalad 2023-03-14 13:09
Det finns väldigt mkt oestetiskt runt oss. Jag tror vi släppt kostnadsjakten för långt, tack för intressanta synpunkter.