Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

KVISMAREN

***

Jag blir lika förundrad varenda gång jag åker upp till Kvismaren, när slätten öppnar sig och himmelskupan blir verklig, en blå evighetskupa runtom hela slättlandskapet. Uppväxt i dalaskogarna och nu sen mer än femtio år i sydligaste bergslagen (Finspång) är natur detsamma som skog. Men över slätten finns det rymd liksom. Och jag ser långt. Och eftermiddagen i går var bara så fin, blå himmel och solsken, 13 C och i princip vindstilla när jag kom upp straxt efter 16.  

*

Inte så mkt fåglar än, enstaka formeringar av tranor liksom gäss. Jag har varit där då tranorna nästan bildat moln vid horisonten men också igår fanns en flock som landat en bit bort och skapade det där omisskänneliga ljudet av tranor, många tranor. För att vara ärlig är landskapet nästan viktigare än fåglarna när jag är där.  Jag har också kommit underfund med att det är svårt, nästan omöjligt, att komma i närheten av fåglarna, åtminstone andra än dom som flyger rakt över. Fälten och sankmarkerna är inhägnade och dom två, nej tre fågeltornen jag vet om låter inte besökarna komma nära. För mig är det det öppna landskapet och mängden av fåglar (inte igår) som lockar. Men innan jag vände hem vid halv sju hade jag i alla fall fotat havsörn och hört rördrommen! Kunde däremot inte se några huggormar vid Öby kulle men kanske för sent på dagen.

*

Det vackra vädret med molnfri himmel var långt ifrån idealisk för foto och som temperaturen sjönk mot kvällen blev det lätta soldiset allt tydligare. Men också det är en del av upplevelsen, liksom dom massiva traktorerna som med jämna mellanrum passerade. Man ser dom på håll och får planera var det går att mötas, utan sidofickor av ngt slag går det inte, dom är större än dom först ser ut. Alla bilder utan dom som jag angett annat under är 400 mm, alltså utan converter.

*

*

*

*

Trädet står ganska långt ut i våtmarken, detta är 400 mm, obetydligt croppat

*

*

*

*

*

*

*

*

*

Starar, 56o mm

*

Talgoxe, 560 mm

*

Dom är större än man tror, kolla killen som kör! 560 mm, ISO 12 800 

*

Stararna fortfarande kvar, 560 mm

*

Ett försök med 560 mm på havsörnen men den är långt långt bort och försvinner nästan i diset

*

Solen försvinner in i träddungen

*

Kvismarelandskapet efter solnedgången, 24 mm, panorama

*

***

Inlagt 2020-03-27 23:03 | Läst 1531 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Oj vilken bildserie du delar med dig av! En stark tumme upp för den! 👍
Svar från Khalad 2020-03-28 22:12
Bugar och tackar för den tummen Ragnar!
Vilken fin serie Björn :)
Å du fick en vuxen havsörn där sittandes i trädet så fint :)
Svar från Khalad 2020-03-28 22:13
Tack för Joakim :-)
Vackra bilder här! Härligt med den totalt 'öppna himlen' i landskapet där! Som gjort för solned/upp gångar känns det som.. Perfekt träd för en örn också, superskarpt på min skärm! Traktorn med dammet till vänster om sig var också riktigt bra! Själv har jag inte sett nån Stare än, men det är nog dags för dom även här inom kort.. Gärdet och dess omgivningar brukar kunna leverera dom första obsarna av dom här..
Hälsn!
Svar från Khalad 2020-03-28 22:14
Tack för det Jan! Trodde det var ett par koltrastar när jag först fick syn på trastarna i trädet :-)
Den ankommande traktorn i rykande fart blir favoriten, samt sista bilden med jordens tyngd.
Svar från Khalad 2020-03-28 23:21
Tack för det Stefan :-)
Bilden på den dammande traktorn satte igång associationsbanor i mitt huvud som jag fick bota med en bläddring i Sune Jonssons Bilder från bondens år. Väldigt snyggt ljus i den bilden.
Tack för det!