Khalad Photography Blog
BERG I DAGEN
***
Den svenska berggrunden är stabil. Med berggrund menar jag då det svenska urberget. Det täcker en stor del av Sverige men områdesvis finns andra sedimentära och yngre bergarter som täcker urberget. Urberg är bildade längre tillbaka än 545 miljoner år, alltså prekambriska, och kan i Sverige vara mer än 2,5 miljarder år gamla. Dom rundade ytformerna som vi är vana att se, speciellt utefter kusterna, är lika vanliga inne i landet fastän ofta täckta av jord och mossor. Alla har vi redan i folkskolan/grundskolan lärt oss att de avslipade formerna är ett resultat av inlandsisen. Åtminstone när jag gick i skolan talade man bara om inlandsisen. Att det har varit många inlandsisar nämndes aldrig. Nu vet vi att det varit fyra istider under sista halvmiljonen år, sannolikt fler under sista miljonen år. Dessutom har det varit åtminstone fem långa istidsperioder före den nuvarande. Den nuvarande sjätte istidsperioden inleddes för 34 miljoner år sedan och pågår fortfarande. Undra på att vi har fint rundade formationer av urberget, avslipat som det är av en mångfald nedisningar.
Bilden är från Ekbacken, Risinge.
*
*
***
INIFRÅN OCH UT - LUDVIKA IGEN
***
Så småningom ska jag återgå till bilder för bildernas skull men just nu är det naturligtvis spännande att kolla nya kamerans möjligheter. När jag satt och fikade i lördags tog jag inte bara bilder inne i fiket utan också några inifrån och ut. Lätt gjort när man sitter vid ett fönsterbord. Också här är bilderna rejält beskurna, bild 1 och 2 visar hur mkt.
*
Obeskuret
*
*
*
*
***
LÅNGTELET - KLART BÄTTRE UTAN 1,4-CONVERTERN!
***
Innan jag åkte in till Ludvika i lördags svängde jag ner till Spången för att prova några bilder utan konvertern. Betydligt bättre, jag skulle faktiskt säga helt bra. Ni får kolla själva, men för mig är det här full skärpa. Jag var ju egentligen på väg in till stan så jag ser att jag varit lite slarvig med inställningarna. Alla bilder är tagna på bl 8 trots att jag nu hade 5,6 tillgängligt, och dom först fem på 1/1000 s medan jag dragit ner (upp?) till 1/500 på dom fyra sista, då när dom började flyga. Dom första sex, dvs så länge dom stod stilla, hade jag nog AF låst på ögon, när dom började flyga var jag inte med riktigt så där tror jag inte AF var låst (på följande öga).
Till Jan passar jag på att säga att visst har du rätt, jag har snubblat och fallit pladask med långtelet och med convertern påsatt. Men jag har också haft långtelet med converter inne på service efter det och vet att det sändes ner till Frankrike där Sony har huvudservice för Europa. Telet ansåg dom var korrekt och utan behov av åtgärd, konvertern tyckte dom inte gav fullgoda resultatet rent generellt och bytte till en ny utan kostnad. Ett annat skäl till att jag nu inte tror att varken långtelet eller konvertern nu skulle vara defekta är att jag har ganska många bilder med den kombinationen med perfekt skärpa, där AF satt skärpan korrekt (där jag satt skärpan korrekt). Det gäller speciellt på nära håll, fjärilsbilder jag inte kan tänka mig bli skarpare, men också en och annan fågel på längre håll. Nåväl, för ögonblicket är handlingsplanen att tv låta konvertern vara och vänta in lite mer småfåglar där jag också kommer lite närmare. Jag kommer heller inte snöa in på fåglar utan det blir förhoppningsfullt rätt mkt annat också. Tack Jan, Martin och alla andra som gett synpunkter och kloka råd!
*
*
*
*
*
*
Här kommer larmet och ögonblicket efter är de i luften
*
*
*
*
*
***
TRE BILDER FRÅN ETT FIK
***
Fortfarande kvar på BK i Ludvika. Bilderna kan nog närmast ses som inomhus gatufoto, eller ännu mer specifikt, inomhus gatufotoporträtt. Trots att bildutsnitten och perspektiven närmast för tanken till en 135:a är alla bilder tagna med normaloptiken jag nämnde igår, 55/1,8. Men med extremt bra skärpa, många Mpix och hyfsat skärpedjup är det lätt att välja ut ett mindre avsnitt och dra upp bilderna.
*
*
*
*
***