Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

I DANSENS VIRVLAR

***

Gott om fjärilar just nu. Vanligast är förstås citronfjärilarna. Då och då ser jag dom dansa i par, men för det mesta skiljas dom åt efter bara några sekunder. Den här gången dansade dom länge, så länge att jag först hann konstatera att dom höll ihop länge, sen få idén att försöka fota paret. På satt 560 mm och jag brukar hasvårt attg hitta rätt med tranor och gäss, det här var inte enkelt . Men några användbara bilder blev det.

*

Så här såg det ut för det mesta. Notera förresten fästingen på strået uppe till vänster, vid knäcken

*

Här blev det nästan skarpt ju

*

Samma som ovan, croppat

*

Funkar också

*

***

Postat 2022-05-10 21:35 | Läst 1794 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

BILLBÄCKS

***

Det strålande vårvädret senaste veckan har lockat oss till flera utflykter. Flera av dom har varit till Billbäcks, den stora plantskolan mellan Finspång och Norrköping. Jag har gjort reklam för dom tidigare och tycker fortfarande där finns mkt att se. Inte bara se, för oss kanske viktigaste skälet för besök är goda luncher och gott fika. Den här gången blev det jordärtskockssoppa med bröd och färskost, efter det en rabarberpaj med  vaniljsås. Mums!

*

*

***

Postat 2022-05-10 16:24 | Läst 531 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

OM TVÅ VECKOR

***
Äldsta grannflickan Alice (13) kom nerför slänten i eftermiddags, hon hade ringt först så jag var beredd. Redan för flera månader sen fick vi ett artigt brev där hon undrade om vi hade något bra jobb som hon kunde göra, hon behövde tjäna lite extra pengar. Just då hade jag inget men sms:ade och sa att det blir, jag hör av mig. Och nu hade jag sms:at för några dagar sen och sagt att ett lagom jobb fanns. Lite kvarglömda löv sen i höstas skulle i skottkärran. Det var snart gjort, knappt en halvtimme skull jag gissa.

*

Tillsammans gick vi bort med skottkärran till änden av återvändsgatan där vi brukar tömma löven. Solen sken, det var sådär tjugo grader, fåglar och fjärilar fanns runtomkring. Alice berättade utan att jag frågade att hon skulle gå ut sexan om några veckor och dom skulle göra en skolresa till Liseberg. Pappa är klassförälder så han skulle också med. Bussen skulle gå sju på morgonen, fyra timmar till Göteborg, så dom kunde "börja åka halv ett". Klockan tio på kvällen skulle bussen gå hem och vara hemma klockan två. På natten.....

*

Jag har varit glad hela kvällen. Världen blir ljus och enkel när jag är med barn och jag känner mig utvald som hon valde att berätta för. Såklart visade jag bilderna jag tog och frågade om jag fick visa dom på min fotosida på nätet. Ja det är klart sa hon.

*

*

***

Postat 2022-05-09 23:05 | Läst 1117 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

RISINGEPROMENADEN

***

Vädret är nådigt dag efter dag, en strålande vecka till. Och vi fortsätter att gå därute i Risinge. Enformigt? Inte det minsta. Det finns hur mycket som helst att njuta av. Nu går det fort, dom här bilderna är från i tisdags och det hade kommit påtagligt längre idag. Men som sagt, här är lite av vad jag såg i tisdags, stort som smått. 

*

Åkrarna är plana som salsgolv efter harvningen

*

Det blir nog smultron i år också. Och inte är det mkt jord som behövs....

*

Bredvid går dom smala djurstigarna in i skogen

*

Fjärilarna tar för sig i solskenet. Kål- eller rapsfjäril kanske?

*

Samma fjäril, bara för att visa den sinnrika fotkonstruktionen

*

Aurorafjärilarna finns där hela tiden men ännu så länge få blommor där jag kan frilägga dom mot bakgrunden

*

Aurorafjärilens undersida ser helt annorlunda ut än ovansidan men också vacker med sitt gröna mönster på vit botten

*

Dom blommande lindarna drar förstås insekter....

*

.....i bjärt kontrast mot dom stora ekarna som ännu inte fått några löv

*

Vi parkerar bakom S:ta Maria och den 600 år gamla bogårdsmuren och den lika gamla tiondeboden får vara kontrast till dagens teknik

*

Tvärsöver vägen står traktorn parkerad vid 750 kg säckarna med gödning

*

Arbetet ute på fälten var då inte klart

*

En och annan fågel ser vi även om det inte är så enkelt när vi kommer promenande i stället för att sitta och vänta in någonstans. Här en kaja som ville kolla in vilka vi var

*

En nyfiken pilfink fanns där också

*

Påfågelsöga är nu också riktigt vanlig, redan lite skamfilad, gissningsvis efter dagens hårda blåst

*

Och nån gång måste ju också jag komma ner på magen. Ner kommer jag förresten alltid, det är sen det blir besvärligt

*

Citronfjärilar är det allra flest av, här  hade en fladdrande pardans övergått till nästa fas

*

Pärlemorfjärilen är däremot sparsam ännu, tror detta var den första för mig i år

*

Här finns många underarter att välja på, ett tjugotal sådär. Vilken av dessa detta är har jag inte en aning om

*

***

Postat 2022-05-07 22:51 | Läst 558 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

PÅ VÄG UT - 1954

***

Hösten 1954 skulle storasyster Sigbrit åka till Stockholm för att gå på Hasselbackens restaurangskola. Här står vi vid järnvägsstationen i Ludvika för att vinka iväg henne. Hon (mamma och pappa) hade hittat ett billigt rum i Stockholm, knappt ett eget rum, där fanns ett skynke framför en avbalkning i ett större rum.  Sigbrit var 16 och skulle fylla 17 under hösten. Jag tror inte hon var nervös men lite spännande var det nog, hon håller koll på pappa här ser jag. Samtidigt ser jag ju hur ung hon är, från småstaden Ludvika till Stockholm var ett stort steg. Säkert hennes första dräkt gissar jag. Både mamma och pappa är lite uppklädda, äldsta barnet ska ut i världen. Om några veckor  är det nu 6 år sen hon gick bort. Dåtidens värld var nästan fri från allt som glittrar och lyser, fri från märkvärdigheter, dom små, personliga stegen var viktiga.

*

Familjebilder har inte särskilt högt anseende i fotokretsar, särskilt inte om miljön är medelklass. Såklart blir dom mer intressanta om dom är gamla nog, den här är nästan 70 år. Sträckan Ludvika - Stockholm är nyss elektrifierad och tåget har tre klasser och dom flesta vagnarna hade rökning tillåten. Fast för egen del skulle jag gärna se fler familjebilder också från nutiden. Jag tror att det är i vardagen vi egentligen har något eget, något personligt att berätta.  Det är i vardagen vi lever våra liv. Det är i vardagen vi är oförställda. 

*

*

***

Postat 2022-05-07 14:31 | Läst 1165 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
Föregående 1 ... 5 6 7 Nästa