Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

KABUL IGEN

***

På trettonde sidan i dagens SvD fanns en notis om attacken mot flickskolan i Kabul i går. 58 döda, alla flickor. Jag fattar inte. Spelar det ingen roll eftersom det var i Afghanistan? Varför är inte rubrikerna i varenda tidning svarta, varför fylls inte sociala medier av sorg och ilska? Ingen har tagit på sig dådet men sunniislamister brukar attackera i området, stod det i tidningen. Att det var en gymnasieskola för flickor säger väl det mesta. Sunni mot shia, shia mot sunni. Jemen, Iran. Iran mot Saudiarabien, Saudiarabien mot Iran. Gemensamt för alla uppräknade är inställningen till kvinnor. Med grund i religion. 

*

Skolflickor på väg hem från skolan i Pune, Indien. Delförstoring från kompaktkamerabild

*

***

Postat 2021-05-10 09:53 | Läst 2014 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

MOMENTS ONLY

***

*

*

***

Postat 2021-05-07 23:31 | Läst 1192 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

VETENSKAP OCH SÅNT......

***

Det här är en kommentar till Peters kommentar till Bengt H:s blogg idag (eftersom det inte går att lägga in länkar i kommentarerna). Egentligen är det inte frågan om munskydd som gör att jag svarar, Peter får tro det han vill om munskydd. Men allt oftare talas det om fakenews kontra fakta, om faktaresistens, Trump-stilen som håller på att ta över. Tusenmannamarschen, den stora världskomplotten, coronaförnekandet. Också här på FS suckar man över sånt, för att i nästa ögonblick själv bidra.

*

Det vanligaste sättet att diskutera när argumenten tryter är att höja rösten och att använda starkt färgande ord. Taskspeleri är ett bra exempel. Jag skulle säga att den medicinska vetenskapen är ungefär lika samlad kring att andningsskydd har smittdämpande effekt som vetenskapsvärlden kring miljö och klimat är om att vi har en klimatkatastrof på gång. Långt över 90 % för, någon eller några % mot. Nästan alla länder världen över rekommenderar/påbjuder sina invånare att använda dom efter beslut tagna med stöd av sin vetenskapliga expertis, alla stora hälsoorganisationer jag känner till har kommit till samma slutsats inklusive WHO. Numera finns det också rader av vetenskapliga undersökningar som kommit till samma resultat, här är några

här 1

här 2

här 3

här 4

här 5

här 6

Men jag förstår att sånt här kan vara svårt att tro på eftersom  Bengt noterat att det är flera som sätter sig nära honom på tunnelbanan när han har andningsskydd än tidigare när han inte hade det.

*

Det finns fö en annan likhet mellan detta med munskydd och klimatfrågan. Det finns inget vetenskapligt bevis för att munskydd, sett över hela befolkningar och långa tider verkligen skyddar, det skulle ju kunna vara så att folk sätter sig närmare varandra och statistiskt sett över flera miljarder invånare förstör den positiva effekten som munskydden i sig har. Det finns nämligen faktiskt inte heller några vetenskapliga bevis för att det kommer en klimatkatastrof, bara indicier, mätningar, vetenskapsmän och rapporter......

*

*

***

Postat 2021-05-07 21:09 | Läst 1235 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

15 MINUTER

***

"Ge mig en kvart om dagen" sa Arne Tammer, "så ska jag ge dig en ny kropp". Annonsen fanns i alla dom vanliga veckotidningarna på 50-talet och på bilden fanns en snygg ung Arne Tammer med breda skuldror och synliga muskler. Jag nappade aldrig, jag trodde inte det var uppnåeligt så enkelt. Nu inser jag att det nog låg rätt mkt sanning i påståendet.

*

15 minuter kan också användas på andra sätt, tex för att bara sitta alldeles stilla, den enklaste meditionen av alla. Med stilla menar jag helt stilla, inte ändra ställning då och då, inte harkla mig eller hosta för att jag tycker det kliar i halsen och så där. Alldeles stilla. Jag påstår inte att jag aldrig gör en rörelse, men det blir snart uppenbart att varje rörelse bryter effekten av stillheten. Man kan sitta som man vill men lotusställningen, det vi kallar skräddarställning, rekommenderar jag efter som kroppen då har bra balans och ryggen inte sjunker ihop. Numera sitter jag oftast  med stöd i ryggen i soffan (i lotusställning), innan ryggproblemen satt jag oftast på en kudde på golvet. 

*

Varför? Varför jag mediterar? Det finns många svar. Det ger mig ett slags balans i tillvaron.  Trivialiteterna minskar i betydelse. Mer närvaro. En känsla av att höra till. Bäst av allt, frihet från mina egna tankar. Det funkar ju inte första gången, precis som med Arne Tammers budskap får man hålla på ett tag, men efter drygt 30 år funkar det även om det är stökigt runt omkring. En flygplats, ett köpcenter, en flygstol går utmärkt även om jag då avstår från lotusställningen.....  

*

Pune, Indien

*

***

Postat 2021-05-06 13:58 | Läst 1048 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

VÄNTRUMMET

***

Det var hit jag skulle. Väntrummet hos Huddoktorn i Örebro. Snyggt och prydligt, riktigt trevligt, men ändå med den där omissbara känslan av just väntrum. Eftersom det är en och halvtimmes körning plus att hitta parkering mitt i Örebro, hade jag lagt in en halvtimmes reservtid. Den satt jag av i väntrummet, resten gick på en kvart. Bara för vardagsbagateller. Jag har varit där rätt många gånger tidigare, dom har bla haft en alldeles egen framgångsrik metod  för vårtborttagning. Idag var ärendet koll av diverse prickar i ansikte och på överkropp, eftersom jag har basaliom (godartad hudcancer) är det bra att kolla läget då och då. Det såg bra ut men som vanlig brände dom bort små förändringar med flytande kväve.

*

Rakt på, i princip ingen bildmanipulering alls. Helt ok, jag gillar faktiskt bilden......

*

***

Postat 2021-05-05 21:21 | Läst 915 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
Föregående 1 ... 4 5 6 ... 7 Nästa