Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

SÅ VITT VI VET......KLIMATET OCH LIVET

***

.....är det bara vi människor som tänker. Tänkandet innebär att vi kan lämna verkligheten för morgondagen eller gårdagen. Gårdagen och morgondagen finns bara i tanken, ingen av dom existerar i verkligheten längre. I verkligheten, i det levande livet, finns bara nuet, det eviga nuet. I tänkandet, i mindet, lämnar vi ofta verkligheten och det egentliga livet, vi lämnar ofta också oss själva och är någon annanstans. Om det är bra eller dåligt får du själv svara på.

*

Klimatproblemen är nog på allvar, men överdrifterna är stora. Livet på jorden är hotat och det 6:e massutdöendet pågår för fullt. Jag tänker att det förra massutdöendet, för sådär 65 miljoner år sen, visade sig vara det som banade väg för däggdjuren och kanske också för människan. Utan det asteroidnerslaget kanske Tyrannosarius Rex, flygödlorna och en del annat fortfarande hade dominerat djurlivet, vem vet? I vattnet har ju tex hajar, sköldpaddor och krokodiler överlevt utmärkt i längre tider är så. Och i senaste Forskning och Framsteg visas att under de senaste 70 miljoner åren har temperaturen nästan hela tiden legat långt långt över vad den nu är - vi lever i en av de kallare perioderna  i jordens historia. Temperaturen låg som mest 12-15 grader högre än nu, även om den nu gått upp en grad ungefär. Under den senaste 70 -miljoner årsperioden har koldioxidhalten periodvis varit ungefär den den dubbla mot den nuvarande. Människan må vara hotad, men livet är det knappast. Livet på jorden började för övrigt när  atmosfären i stort sett bara bestod av koldioxid och kväve, syre fanns knappt. Livet började i stort sett utan syre, men bakterierna och så småningom växterna har gett oss syret. Och under de varmaste perioderna när praktiskt taget ingen omfattande isbildning fanns någonstans på jorden var havsnivåerna långt över dagens och långt över de värsta scenarier som nu finns för det närmaste århundradet. 

*

Är det lugnt alltså, är klimathotet bara överdrifter? Nej, i mänskligt perspektiv är klimathotet på högsta allvar. Havsnivåhöjningar på ett par meter skulle lägga många nuvarande storstadsområden under vatten. Hundratals miljoner människor kommer behöva flytta till högre liggande områden och fastigheter och infrastrukturer värda hundratals biljoner dollar måste överges. Men det ska ses i perspektivet att den förhatliga utvecklingen under de senaste 50 -100 åren har gjort att uppskattningsvis flera miljarder människor sluppit dö av svält, undernäring och sjukdomar, det är bara att titta på officiell statistik över de senaste 70 årens utvecklng inom svält, undernäring,  och sjukdomar som malaria, TBC och mkt annat liksom barndödlighet. För tvåhundra år sen och bakåt var medellivslängden under 40 år, idag är den över 80 i Sverige och många andra länder. Allt är relativt.

*

Idag fick jag njuta av det här rådjuret på åkern nedanför oss.

*

*

***

Postat 2021-01-16 22:21 | Läst 2094 ggr. | Permalink | Kommentarer (14) | Kommentera

FÄRDVÄGAR

***

*

*

***

Postat 2021-01-16 11:16 | Läst 717 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

KORSHEDEN RUNTIKRING

***

Fortfarande riktig vinter, härligt. Runt - 10 hela dagen. Korsheden och trakten runt gör sig i vinterdräkt.  

*

Våtmarken nere vid Spången hade frusit förstås

*

För att jag inte ska bli tjatig med alla bilder från Saxevägen. Den stora ladan har ni sett på håll många gånger men inte platsen för dynghögen som väl nu är utspridd där den gör större nytta

*

Jag passade på att gå in och kolla hur den gamla Anglian har det i vinterkylan

*

För en gångs skull la jag in en svartvit bland färgbilderna, egentligen gillar jag inte att blanda färg och svartvitt i samma blogg men inga principer få bli heliga

*

Därefter ut till Larsbo och ån. Ganska mycket vatten med ovanligt starkt flöde. Just detta är dock dammen

*

Skummet hade frusit innan det lösts upp. Undra på det, i Korsheden var -18 C i natt

*

Iskanterna är alltid intressanta. På snökanten har snökristaller växt direkt ur vattenångan i luften, kärnbildade på isen/snön  

*

Från Larsbo till Stimmerbo, den gamla bergsmansbyn

*

Här finns flera gårdar med byggnader från 1700-tal

*

Exempel på klassisk bergsmansbyggnad, ganska strikt stil

*

Här finns också gårdar med flera byggnader runt en liten innergård

*

Eftersom det är Bergslagen är skogen liksom bygdens hjärta

*

Skog och sjö, det är bara gruvorna som fattas här

*

Allteftersom solen dalar ändras färgtemperaturen tydligt

*

Efter Stimmerbo Åränget med Östra Sveten

*

Temperaturen var nu runt -12

*

Ingen som badar bastu idag?

*

Det mörknar över Östra Sveten......

*

...och alla båtar är inte upptagna

*

Stopplikt för att komma ut på 66:an

*

Vägen genom skogen mellan Korsheden och Larsbo

*

Sista ljuset......

*

....lyser på gården

*

***

Postat 2021-01-15 23:02 | Läst 2561 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

JAG HOPPAR HÖGT.....

***

....när det knäpper i altanvirket utanför. - 17 C är längesen det var, jag njuter i fulla drag.  Ensam ett par dagar uppe i Korsheden, brasan har just brunnit ut och jag spelar min favoritmusik på hög nivå. Tankarna vandrar fritt och jag hör råbocken skälla därute. Jag kom upp vid halv tretiden, har skottat gångarna och det mesta av altanen och vittjat musfällan - det var ingen skogsmus precis, jag gissar på 12 cm. I drygt 50 år har vi varit här utan större problem, nu får jag kolla skalskyddet lite noggrannare fram i vår.   

*

Den ostörda egentiden minskar snabbt och trots att jag trott mig förstå att ta emot det som kommer har jag problem med just det.  Förhoppningsvis blir det lite sol dom närmaste dagarna, det har åtminstone prognoserna sagt. Resan upp tog närmare tre timmar, fin avkoppling var det. Snösträngarna gör att jag tog det rätt försiktigt. Bilden är från riksväg 68 mellan Lindesberg och det jag kallar Fagerstakrysset där jag svänger upp mot Ludvika och Söderbärke, inte så långt från Riddarhyttan som Bob B ibland kommenterar.

*

***

Postat 2021-01-14 22:48 | Läst 1401 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

OFEJKAT IDAG!

***

Eftersom det inte behövdes blev det ingen fejk idag. Molnen är alldeles äkta, allihopa faktiskt. Solstrålarna också, fastän dom såg jag aldrig när jag var där, tror det har nå´t med bländaren att göra. Liten bländare ger såna där solstrålar (eller lampstrålar) fastän dom inte finns i verkligheten. Hade jag tagit bort dom hade väl bilden blivit fejkad, i alla fall manipulerad, för man får inte ta bort eller lägga dit något, trots att det blir mer verklighetstroget utan strålarna. Egentligen tror jag inget sånt där har med mer eller mindre verklighet att göra, det har med reglerna att göra. Reglerna, dom skrivna eller dom oskrivna. Och vad majoriteten, eller möjligtvis eliten, tycker..... Många hjärtliga hälsningar! 

*

Risinge förstås

*

***

Postat 2021-01-13 20:42 | Läst 902 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera
Föregående 1 ... 3 4 5 ... 6 Nästa