Khalad Photography Blog
VILMA
***
Vilma är storasyster, redan 10. Medan lillasyster Lovisa spelade Solitär med pappa och mig ägnade sig Vilma åt musikfavoriterna via mobilen. När det inte var min tur att spela passade jag på att fota tjejerna. På kameran hade jag Zeiss 135:an, också en porträttfavorit. Här använd på fri hand, bländare 1,8 och 1/40 s och det funkar, säkert tack vare antiskaket. Genom att använda största bländare och en 1/40 s räcket det med ISO 1000. Ofta gör jag porträtten svartvita men här ville jag behålla färgerna för att få med den annorlunda färgtemperaturen hennes ansikte och allmänt den mysiga känslan.
*
Förstora helst!
Vilma 10 i Korsheden för några dagar sen
*
***
GATUFOTO KANSKE?
***
Så mycket tror jag mig ha förstått - gatufoto måste inte vara tagna just på gatan - men väl, eller åtminstone helst - i det offentliga rummet. Så en kaj borde kunna funka. Däremot funkar nog inte, i alla fall inte efter de striktare regler som förekommer, en massa promenerande människor utan särskilt fokus på en enskild person som man kan ägna djuplodande tankar kring existerandet åt. Det här är nog vanliga, men säkert ganska välbärgade, människor som promenerar på Eriksbergskajen på juldagen. Lägenheterna därnere vid kajen är definitivt inte billiga.
*
Som vanligt har jag aldrig avsett att det skulle bli någon särskild typ av bilder, jag menar gatufotobilder tex. Det var strålande väder, typ plus 6, och det fanns mkt att fota därnere, jag har visat en serie förut. Och alldeles uppenbart, här var det motljuset som lockade mig till att ta just dom här bilderna. Så om jag nu skall välja vilken genre bilderna hör till blir det motljusgenren. Eller möjligtvis folklivsgenren. Fast dom är nog lite för välbärgade för det, tror att folkliv nog associeras mest med "allmogen". Så slutgiltigt måste dom här bilderna betecknas som tillhörande Motljusgenren.
*
Ironiskt? Jo, lite. Hoppas ingen ser det som elakt, men jag har otroligt svårt för det här med etiketter. För mig tar alla former av etiketter bort fokus på det väsentliga, bilden. I stället blir fokus på att undersöka och avgöra om bilden uppfyller kriterierna. Gör den det, kan man eventuellt gilla den. Uppfatta bara inte att jag är emot gatufotobilder, det är jag inte alls.Tvärtom, jag har flera gånger sagt att det vore roligt att ta mer bilder av gatulivet i städerna, särskilt storstäderna. Och självklart ser jag det inte heller som onödigt att mer översiktligt tala om genrer så länge det inte kommer till detaljerade gränsdragningar - landskapsbilder, gatufoto, porträtt, familjebilder osv
*
*
*
*
Önskar alla en god fortsättning på det nya året!
***
FLOWERS AND FURNITURE OCH LITE BILDPSYKOLOGI
***
Allt kan bli bilder. Allt har sin historia. Precis som var och en av oss. Alltså blir det olika bilder. Som vi sen tycker olika om.
*
Jag planerar i princip aldrig några bilder, alla bilder tillkommer på intuition eller känsla, vad man nu kallar det. Såklart blir jag aldrig riktigt bra på något. Alltså precis tvärtom mot vad Serkan Gunes säger i sin och Göran Segeholms bok I Huvudet på Serkan Gunes. Att jag gör tvärtom beror inte på att jag inte tror på vad Serkan säger, det beror på att jag har en annan historia än han.
*
Jag har ägnat huvuddelen av mitt liv åt att vara duktig, effektiv och rationell. Och det har funkat ganska så bra, på det jag gjorde då. Men jag var över 60 innan jag begrep att om jag alltid låter förnuftet - mindet i min terminologi - råda, missar jag spontaniteten, livsglädjen och nuet. Nu har jag sen snart 20 år bytt prioritet mellan hjärta och förstånd, det var dags. Det är roligare. Väldigt mkt roligare än att vara förnuftig jämt. Och på många sätt har det hänt mer i mitt liv efter 60 än före. Så jag fortsätter att inte att planera mina bilder. Även om det inte är så effektivt.
*
Flowers and furniture
*
***
VARDAG IGEN
***
*
Utsikt från träbron över inloppet till Saxesjön, Nohrstedsvägen - Saxenäsvägen
*
***
SÖDERBÄRKE JÄRNVÄGSSTATION
***
I går eftermiddag var det ett sånt där lite spännande släpljus så jag gjorde en vända till Söderbärke järnvägsstation som ligger fint vid Östra Sveten och "tar emot" eftermiddagsljuset bra. Stationshuset tror jag byggdes omkring 1900, i varje fall vet jag att det fanns 1902. Stationen trafikeras fortfarande och man når Ludvika via Smedjebacken norrut och Västerås via Fagersta (eg Västanfors) söderut.
*
*
*
*
*
***