Khalad Photography Blog
LÖVSÅNGARE (eller kan det vara en gransångare?)
***
Här på eftermiddagen när jag passerade sluttningen med blandad skog här på tomten i Korsheden noterade jag en liten fågel som liksom flög runt mig alldeles nära. Jag fick först för mig att det var en grå flugsnappare men det tydliga, mörka bandet genom ögonen skvallrade om att det var en lövsångare eller ev gransångare, dom två kan jag inte skilja åt. Efter att ha hämtat kameran med 70-200 på gick jag tillbaka och blev lika uppmärksammad igen. Jag anade att det fanns ungar i närheten eftersom fågeln som flög runt mig hade insekter i näbben men utan att äta dom. Jag stod där nästan en timme och tog rätt mkt bilder, det var roligt eftersom den var såpass nära.
*
Här kommer en hel serie. Jag har försökt få med miljön för det var fint där i det gröna. Först när jag jobbade med bilderna i datorn såg jag att på en bild med fågeln i en enbuske finns också en unge som gapar stort efter mat. Den har väl lämnat sitt bo men utan att riktigt kunna flyga eller i varje fall fånga insekter själv, på bilden ser den nästan större ut än mamman.
*
Förstora gärna, bilderna är riktigt skarpa och tål förstoring!
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
***
JAVISSTJA, MOBILEN
***
Jag är så van att ta med mig kameran - den "riktiga" kameran - på alla promenader och utflykter att jag nästan glömmer bort att mobilen fungerar alldeles utmärkt som kamera. Det här är från I:s och in senaste promenad den klassiska Saxevägen och för en gångs skull var den riktiga kameran inte med. Jag är fullt medveten om att det är svårt att hitta lättare/ mindre kritiska motiv men är ändå imponerad av att det blir så bra, bla i motljus
*
Barken
*
Knölsvanen hade en ensam unge på ryggen
*
Varbtvungen att kolla på Googles att dom heter svärdsliljor - det gjorde dom
*
Våtmarken nära bron
*
Stefans gård
*
Den klassiska ladan
*
***
MOLNET
***
Nej, det är inte Fred Hoyles SF-roman jag tänker på, det molnet var ju svart, snarare är det vattencykeln. Bilden är väl närmast en läroboksillustration till vattnets kretslopp - avdunstning (främst från haven), lufttransport, kondensation, avkylning, regn, älv- och sjötransport tillbaka till havet. Egentligen är det bara havet självt som fattas i bilden.
*
*
***
DRÖMFÖNSTER
***
Häromsistens när jag var upp till Tuna Hästberg och Laxsjön för att leta efter guckusko gjorde jag mig också tid att titta lite på hyttruinerna och annan bebyggelse i Laxsjön. Hyttan i Laxsjön var igång till nån gång i mitten av andra halvan av 1800-talet och var inte särskilt stor. Kvar finns bla ett ganska stort tvåvånings bostadshus i slaggsten och jag fick tillfälle att komma in. Huset rymde åtta eller om det var nio små enrumslägenheter, i något fall med separat kök. Enda uppvärmning var förstås järnspisarna som fanns i varje lägenhet, alla dock olika eftersom hyresgästen själv fick skaffa sin spis. Alldeles säkert bodde en familj i varje liten lägenhet, och trots att det var både kallt och trångbott hade man det säkert bättre än alla som inte var fast anställda på bruket utan körde timmer, kolade eller körde järnprodukter på ackord och bodde ute i något torp eller kanske bara en koja.
*
Nu är det inte för att orda om fattigdomen eller misären som rådde överallt förr som jag skriver utan mer därför att jag ganska ofta tänker på hur oerhört snabbt och radikalt vår världsbild ändrats. Idag har vi hela världen inpå oss hela tiden genom TV, datorer och inte minst smartphones. Jag kan på ett par sekunder ta en mobilbild på blommorna på ängen och delas med familj och kompisar i stort sett var som helst i världen. Och i bästa fall få några likes eller hjärtan till svar inom nästa sekund.
*
Då, när hyttan var igång för säg bara 150 år sen, levde dom flesta som arbetade här hela sitt liv här. Det fanns inget alternativ till slitet i skogen eller hyttan och alla kom inte ens till närmaste stad, Borlänge, under hela sitt liv. Men säker har dom stått vid sina fönster och tittat på molnen och ljuset i april och drömt om att en gång komma ut i världen, att få se något annat än skogen och röken från hyttan.
*
***